לוחמי חטיבת הצנחנים תופסים כרגע קו מבצעי בגזרות יהודה ושומרון ובפיקוד הצפון. כידוע בזמן תעסוקה מבצעית וריבוי משימות הלוחמים מתקשים לשמור על רמת כשירות גבוהה כמו בתקופת אימון, אז בחטיבה מצאו פתרון יצירתי.

רס"ן ברוך רם, קצין האימון הגופני של חטיבת הצנחנים הבין אחרי תפקידיו בשטח שאם רוצים לאמן כמו שצריך בזמן קו מבצעי, צריך משהו אחר וחדשני. יחד עם צוות חשיבה הוא החל לבחון רעיונות בנושא.

הצוות חשב מה הן כשירויות היסוד שכל לוחם בצה"ל חייב לעמוד בהן והגיע למסקנה שיש חמישה מרכיבים שונים לכשירות הלוחם.

הסיירת שעוברת בין מוצבי חטיבת הצנחנים (צילום: דובר צה"ל)
מוצאים מקום להתאמן בין מכולות המוצב | צילום: דובר צה"ל

המרכיב הראשון הוא כוח גופני ועלייה במסת שריר - כדי לסחוב משקלים.

המרכיב השני הוא קרב מגע – לוחם מבחין בסכנה וצריך להגיב בצורה נכונה. הציפייה מהלוחמים היא להיות דרוכים וחדים, גם אם הם לא עם נשק.

המרכיב השלישי הוא הנשק - מאמנים את הלוחמים להבנה שהנשק הוא האמצעי הגנתי והתקפתי חיוני, דורשים מהם שליטה אבסולוטית בנשק כדי שבזמן אמת ידעו לתפעל כל אירוע.

המרכיב הרביעי הוא לדעת את האויב העומד מולך - על הלוחם להכיר את האויב בכל גזרה אליה יגיע ולהיות ערוך ומוכן מבחינה מודיעינית.

המרכיב החמישי הוא התחום הרפואי - החיילים צריכים לדעת לתת מענה רפואי בשטח בעת הצורך ולעשות זאת בצורה הכי מקצועית שיש.

הסיירת שעוברת בין מוצבי חטיבת הצנחנים (צילום: דובר צה"ל)
מתאמנים על פינוי רפואי מהיר בזמן אמת | צילום: דובר צה"ל

"חשבנו על נוסחה פשוטה", מסביר קצין האימון הגופני של הצנחנים, "לקחנו רכב, נהג, מדריך קליעה, חובש/ת, מדריך קרב מגע, ומשק"ית מודיעין והסענו אותם ברכב אחד בין הגזרות השונות. ככה הורכבה הנבחרת המנצחת של קו 35".

הרכב מגיע מדי שבוע לכל המוצבים עליהם מופקדים לוחמי החטיבה ובכל פעם עובד עם גדוד אחר, כשכל בעל תפקיד מעביר את התכנים שבהם הוא מתמחה ללוחמים. "עבור חטיבת הצנחנים חשוב מאוד שהלוחמים ישמרו על כשירות מרבית ונוצרה ההבנה שזוהי הנוסחה והפרויקט שווה את ההשקעה", מסבירים שם.

דור הלוי, קצין הכושר הקרבי שמלווה את הפרויקט מקרוב אומר שהמפקדים רתומים לעניין ומצליחים לגרום ללוחמים להבין את החשיבות שעומדת מאחוריי הפרויקט.

"קו 35 הוא ההוכחה שאפשר לעשות דבר גדול בלי המון אמצעים, בסופו של דבר במקום שהלוחם לא ישמור על כשירותו בקו, בזכות הפרויקט כל לוחם עולה בכמה רמות כשירות ומוכן יותר לכל תרחיש. הלוחמים מלאים במשימות אבל למרות זאת לא מוותרים ורואים בפרויקט אבן דרך משמעותית בבניית לוחם נחוש יותר ומוכן יותר", סיכמו בחטיבה.