"יותר גרוע ממלחמה": באיראן חוששים מ"סכנה קיומית" בעקבות האיום בסנקציות
בעקבות איום המעצמות האירופיות - בריטניה, צרפת וגרמניה - להפעיל את מנגנון ה"סנאפבק" על איראן אם זו לא תחזור לשולחן המו"מ עד סוף החודש, בטהרן חוששים מפני פגיעה קשה בכלכלה שתצית מחאה בקרב הציבור


איראן חוששת מפני סכנה קיומית במידה ובריטניה, צרפת וגרמניה יטילו מחדש את הסנקציות של האו"ם על תוכנית הגרעין שלה - כך צוטט בכיר במדינה ב"טלגרף" הבריטי. שלוש המעצמות איימו לאחרונה להטיל "סנקציות משתקות" על איראן אם לא תודיע עד סוף חודש אוגוסט על חזרה לשיחות הגרעין.
כזכור, הסכם הגרעין אמור להעניק לאיראן הקלה כלכלית משמעותית שתשפר את המצב הרעוע במדינה, בתמורה לפיקוח והגבלות על תוכנית הגרעין. השבוע הודיעו המעצמות האירופיות לאנטוניו גוטרש, מזכ"ל האו"ם, כי הן מוכנות להפעיל את מנגנון ה"סנאפבק" אם איראן לא תודיע על חזרה למו"מ עד מועד הדדליין.
האזהרה עוררה דיונים פנימיים במשטר בטהרן. "לרפובליקה האסלאמית אין את היכולת הפיננסית או הצבאית לסבול את הסנאפבק של האו"ם. זה יגרום לעם למחות שוב והפעם זה עשוי להיות שונה. הסנקציות מזיקות יותר ממלחמה", אמר בכיר איראני ל"טלגרף".
איראן וארצות הברית קיימו מספר שיחות משא ומתן בין אפריל ליוני, אך מאז ה-13 ביוני, מועד התקיפה הישראלית באיראן ותחילת מבצע "עם כלביא", לא התקיימו שיחות. "כולם כאן יודעים שהמצב אינו כמו לפני 10 שנים, כאשר נחתמה העסקה הקודמת", אמר הבכיר האיראני.
צרפת, גרמניה ובריטניה אמרו לאיראן בשיחות בטורקיה בחודש שעבר שהן יכולות להאריך את המועד האחרון של סוף אוגוסט, אם טהרן תסכים לחדש את השיחות עם ארה"ב ואת שיתוף הפעולה עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לפני ספטמבר. השרים הציעו לאיראן הארכה של המועד על מנת לספק לה יותר זמן לשיחות שמטרתן ליצור הסכם גרעין חדש, תוך שמירה על היכולת להטיל מחדש סנקציות כדי למנוע הפצת נשק גרעיני.
לאחר הפגישה באיסטנבול ביולי, שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י אמר לפייננשל טיימס כי למדינות אירופה אין "בסיס חוקי או מוסרי" להפעיל את מנגנון ה"הסנאפבק". הוא הזהיר כי איראן תדיר את המעצמות האירופיות משיחות גרעין עתידיות אם הן ימשיכו בתהליך. "עם האירופאים אין סיבה כרגע לנהל משא ומתן כי הם לא יכולים להסיר סנקציות, הם לא יכולים לעשות כלום", אמר עראקצ'י. "אם הם יפעילו את ה'סנאפבק', זה אומר שזה סוף הדרך עבורם".