התחרות על מסוק העתיד של צה"ל מתקרבת לשלב ההכרעה. בחודש ספטמבר תמריא לארה"ב משלחת של חיל האוויר להתרשם מקרוב ולטוס על שני המסוקים המתחרים, הצ'ינוק של חברת "בואינג" ומסוק ה-K של "לוקהיד מרטין-סיקורסקי".

בתיאום עם הייצרניות והפטנגון האמריקאי, ייפגשו חברי המשלחת - טייסים, מהנדסים, אנשי תחזוקה וקציני פרויקט מחיל האוויר עם קצינים בצבא ארה"ב, כולל מהמארינס, המפעילים את המסוקים, יקבלו גישה מלאה לביצועים וליכולות שלהם ויפגשו את מנהלי הפרויקטים ובכירי החברות.

בסיום יחזרו חברי המשלחת לארץ ויכתבו את הדו"ח המסכם, שיביא להמלצת חיל האוויר לגבי איזה מסוק יתאים יותר לצרכיו ולצרכי הצבא. ההחלטה הסופית היא של הדרג המדיני, אולם לרוב ההמלצות של חיל האוויר, שמתקבלות אחרי עבודת מטה מסודרת, הן שמתקבלות.

לאחרונה נשמעו קולות בדבר האפשרות לרכוש כמה יחידות מכל מסוק, אולם הדבר אינו ריאלי כלכלית ומבצעית. פיצול רכש אומר 11 מסוקים לטייסת מכל סוג, דבר שידרוש בניית תשתית, מסלולי הסעה, חלפים ועוד.

לא ריאלי כלל עבור המספרים עליהם מדברים. גם מבצעית אין לכך היתכנות לאור המספרים והיכולות של הכלים.

צ'ינוק (צילום: שי לוי)
אמור לעבור שדרוג. הצ'ינוק | צילום: שי לוי

דגם הצ'ינוק CH-47 שמציעה בואינג הוא שילוב בין דגמי ה-G ל-F שבין יתרונותיו תג מחיר נמוך יחסית של כ-60 מיליון דולר כולל גלאס קוקפיט, מערכות בקרת טיסה שמשפרות את שרידות המסוק כמו גם אוטומטיזציה.

מנגד, מדובר במסוק ותיק שבעתיד אמור לעבור תוכנית שדרוג ויכולת הנשיאה שלו נמוכה ביחס למתחרה, עם כ-10.5 טון.

דגם ה-CH-53K שמציעות החברות לוקהיד מרטין-סיקורסקי הינו חדש מרמת הסקראץ' (השרטוט). הוא אמנם מגיע עם תג מחיר של 80 מיליון דולר ליחידה, אולם העלות האמתית היא 'מעגל החיים' של המסוק לאורך השנים שצפויה להיות חסכונית, הודות למערכות תחזוקה ממוחשבות.

CH-53K (צילום: שי לוי)
התאמה למשימות עתידיות. ה-K | צילום: שי לוי

מסוק זה יכול לשאת משקל של 16.5 טון ובנוסף זהו המסוק הצבאי היחיד בעולם עם מערכת טיסה "טוס על חוט" המאפשרת טיסה אוטונומית כמעט באופן מלא ועדכון דרישות למשימות עתידיות בעוד עשרות שנים, שכיום לא ניתן לאפיין אותן.

בצה"ל מחפשים כבר כמה שנים מסוקים שיחליפו את מסוקי היסעור שהשנה סגרו חמישים שנות שירות בחיל האוויר הישראלי. רכש המסוק הבא של צה"ל מיועד לשמש את הצבא ב-50 השנים הבאות ועל כן מדובר בהחלטה כבדת משקל.

ההחלטה הסופית צפויה להתקבל ככל הנראה עד סוף השנה הנוכחית. בעבר פרסמנו כי במידה ומדינות זרות נוספות ירכשו את מסוק ה-K תג המחיר שלו צפוי לרדת ובישראל המתינו לראות מה יעשה הצבא הגרמני שהתעניין ברכישתו, אך בשלב זה האטו הגרמנים את קצב העבודה בנושא.