במסווה של "מורים אמריקאים לאנגלית": כך מאמנת ארה"ב את טייוואן נגד פלישה סינית
בעולם כבר סימנו לפני זמן רב את סין כמי שתבצע את הפלישה הצבאית הבאה לשטחה של מדינה אחרת - כשהיא מאיימת על טייוואן בתרגילים ותצפיות כולל מהאוויר. הביקור האחרון של הנשיא טראמפ בבייג'ינג הגביר את הדאגה במדינה הקטנה - שבתגובה חשפה פרטים חדשים על המעורבות הצבאית שהאמריקאים מעדיפים להסתיר

הצהרה נדירה על התפקיד האמריקאי באימון הכוחות הטייוואניים ובהיערכות מול סין, שנשמר בדרך כלל מתחת לרדאר: "שיתוף הפעולה הצבאי של טייוואן עם ארצות הברית "קרוב הרבה יותר ממה שיכולים לדמיין", כך אמר בימים האחרונים שר ההגנה של טייוואן, וולינגטון קו, לקבוצה קטנה של עיתונאים, על רקע סימנים אמריקאיים פומביים יותר לשיתוף פעולה עם האי והצהרות של הנשיא דונלד טראמפ, שעוררו בטייוואן חשש לגבי המחויבות האמריקאית.
השר הוסיף כי התכנון של טייוואן לעימות אפשרי עם סין אינו כולל התערבות צבאית אמריקאית. סין טוענת שהאי הדמוקרטי שייך לה ולא שללה שימוש בכוח כדי להשתלט עליו. ארצות הברית מחויבת לפי חוק לספק לטייוואן את האמצעים להגן על עצמה, ומוכרת לה נשק במיליארדי דולרים.
"הציבור רואה רק את עסקאות הנשק, אבל בפועל זה רב-ממדי וכולל הרבה יותר מזה", אמר קו. "דרך חילופי ידע צבאיים, למדנו מארצות הברית הרבה מאוד מתוך הניסיון הקרבי המעשי שלה".
אחד המומחים שעמם שוחחו ב"וול סטריט ג'ורנל", טען כי דבריו של טראמפ אחרי פסגה בבייג'ינג עם מנהיג סין שי ג'ינפינג - במיוחד האמירה שאינו רוצה "לטוס 9,500 מייל כדי להילחם במלחמה" - העלו בטייוואן חששות לגבי אמינות המחויבות האמריקאית. "ההצהרות של הנשיא טראמפ נתנו עוד דחיפה לספקנות שהולכת וגדלה בשנים האחרונות בקרב טייוואנים לגבי האמינות של ארצות הברית".

בריאיון ששודר אחרי שטראמפ עזב את בייג'ינג, הנשיא האמריקני כינה חבילת נשק אמריקנית לטייוואן בשווי 14 מיליארד דולר "קלף מיקוח טוב מאוד" מול סין. עדיין לא ברור אם ומתי הבית הלבן יאשר את המכירה. "פרסום פומבי של חלקים משיתוף הפעולה הביטחוני בין ארצות הברית לטייוואן הוא כנראה ניסיון להיאבק בנרטיבים האלה ולהחזיר את האמון בארצות הברית", ציין המומחה.
סיפור הכיסוי של ה"מורים לאנגלית" ואימוני הקומנדו
העיתון האמריקאי דיווח ב-2021 כי קבוצה קטנה של חיילים אמריקאים שהתה בטייוואן במשך שנה לפחות, בחשאי, ואימנה את הכוחות המזוינים של טייוואן להתגונן מפני הצבא הסיני. אנשי צבא אמריקאים בטייוואן מכונים לעתים קרובות "מורים אמריקאים לאנגלית", מונח שנועד להימנע מאזכור מפורש של הצבא האמריקאי, אף שנוכחותם באי נחשבת כבר שנים לסוד גלוי.
"הרבה יותר 'מורים אמריקאים לאנגלית' יופיעו במקומות שבהם הם צריכים להיות", אמר קו. "אבל לא תוכלו לזהות אותם בכל מקום שבו הם פועלים".

לקראת התרגילים הצבאיים השנתיים של טייוואן, גם בכירים צבאיים נוספים דיברו באופן חופשי יותר מבעבר על התפקיד האמריקאי. "'המורים האמריקאים לאנגלית' חולקים איתנו הרבה ניסיון קרבי אמיתי", אמר בימים האחרונים דובר הצבא הטייוואני.
גנרל שעומד בראש אגף התכנון האסטרטגי בצבא, הוסיף: "אם אתם רוצים לדעת מה באמת למדנו, אתם רק צריכים להסתכל כמה היחידות שלנו השתנו במהלך האימונים הקרביים הריאליסטיים האלה. אבל על שום דבר מזה איננו יכולים לדבר בפומבי".
שיתוף הפעולה הגלוי והנדיר בין האי למעצמה
אימון כוחות בטייוואן הוא נושא רגיש ששני הצדדים שמרו במשך שנים בצל, כדי להימנע מתגובה אפשרית מצד בייג'ינג. גם שיתוף פעולה ימי בתחום אכיפת החוק נחשב רגיש, אבל המכון האמריקני בטייוואן, שפועל כשגרירות ארצות הברית בפועל בטאיפיי, פרסם בשבוע שעבר תמונה של כלי שיט של משמר החופים הטייוואני והאמריקני שטים זה לצד זה.
"עסוקים בתיאום מטרות ימיות משותפות", נכתב בפוסט של המכון. עוד נכתב כי ארצות הברית "מעריכה את השותפות של טייוואן בביטחון ובבטיחות ימית, ותומכת בתרומות המשמעותיות של טייוואן בסוגיות גלובליות, כולל חילופי ידע באכיפת חוק ימית ושיתוף פעולה בין-לאומי".

השרה שמפקחת על משמר החופים בטייוואן כתבה בתגובה לפרסום כי "ההודעה הזאת משמעותית מאוד והיא צעד חדש של ארצות הברית, שמשקף את מחויבותה לשמירה על שלום וביטחון במערב האוקיינוס השקט". גורמים בוושינגטון מעריכים כי ממשלת טייוואן מעדיפה להפוך את שיתוף הפעולה הצבאי לפומבי יותר.
משמר החופים הסיני הפך בפועל לנכס צבאי, ומשתתף בקביעות בתרגילים שמדמים תרחישי פלישה או מצור ונועדו להפחיד את טייוואן. לפי הרשויות בטייוואן, במאי וביוני דווח על 85 תצפיות דומות של משמר החופים הסיני - עלייה של כמעט 90% לעומת אותה תקופה בשנה שעברה.
לאחרונה שתי ספינות של משמר החופים הסיני ביצעו מה שסין הגדירה כסיורי אכיפת חוק שגרתיים במים שממזרח לטייוואן, רחוק מהיבשת הסינית.
הפגנת הכוח הזו בים מבהירה מדוע בטייוואן בוחרים להוציא את שיתוף הפעולה עם ארצות הברית מאזור הצללים. השורה התחתונה היא שמול הלחץ הסיני הגובר והספקות לגבי המדיניות האמריקאית, האי מבין שהבטחות פוליטיות הן אינן ערובה. במבט קדימה, המבחן האמיתי יהיה בהמשך הידוק התיאום בשטח ובבניית היכולת של האי להגן על עצמו ברגע האמת.