המעצמות בלחץ מהמתקפות על סעודיה: המטוסים המתקדמים שבדרך - והזמן שמעריכים שיידרש
אחרי המתקפה על נמל התעופה שהייתה הקטלנית ביותר בשטח הממלכה בעשור האחרון, בריטניה הודיעה שתשלח מטוסי קרב מסוג "יורופייטר טייפון" והאריכה את התקופה שהוגדרה למשימה - אך הבהירה שלא תבצע תקיפות נגד החות'ים. כל הפרטים

משרד ההגנה הבריטי הודיע מוקדם יותר השבוע באופן רשמי על פריסת מטוסי קרב של חיל האוויר המלכותי, מסוג טייפון, בערב הסעודית. מטרת הפריסה של מטוסי הקרב כפי שהודיעו היא ליירט טילים וכלי טיס בלתי מאוישים המשוגרים על ידי החות'ים לעבר ערים ותשתיות קריטיות בסעודיה. דובר ראש הממשלה הבריטי התייחס גם הוא לנושא, והדגיש שמדובר במשימות הגנה אווירית בלבד מעל שטח ערב הסעודית, והמטוסים הבריטיים לא יבצעו תקיפות התקפיות בתוך שטח תימן.
מטוסי הקרב מסוג יורופייטר טייפון מוכרים היטב לחיל האוויר הסעודי, שמפעיל כיום צי של 72 מטוסי מסוג זה שנרכשו בעסקה שנחתמה ב-2006. המשמעות היא שהתשתית להפעלתם נמצאת בבסיסי חיל האוויר הסעודי, מה שיסייע לקליטה ויציאה מהירה לפעילות מבצעית. כוחות בריטיים נוספים פועלים כיום בסעודיה ובהם צוותים המסייעים בסיכול מתקפות טילים וכטב"מים, ומטוס תדלוק מסוג "Voyager" שמתדלק מטוסי קרב סעודיים מאז חודש ספטמבר, משימה שהוארכה כעת ב-90 ימים נוספים. מוקדם יותר השנה, במהלך המלחמה באיראן, בריטניה פרסה בממלכה גם מערכות ההגנה האווירית הקרקעית מסוג "Sky Sabre".

המהלך הבריטי מגיע בעקבות החמרה משמעותית בתקיפות והאיומים החות'ים. שר ההגנה הבריטי, וס סטריטינג, הגדיר את המתקפות החות'יות על סעודיה כ"מתועבות לחלוטין" והדגיש בפרט את התקיפות לעבר נמל התעופה הבין-לאומי המלך ח'אלד בריאד. השדה ספג מספר פגישות החודש, כאשר התקיפה הקטלנית ביותר הייתה ב-10 באוקטובר והובילה לפציעתם של יותר מ-300 בני אדם ולמותם של 12 עד 13 בני אדם. האירוע הקטלני ביותר בשטח סעודיה מזה למעלה מעשור.
בנוסף, החות'ים שיגרו טילים בליסטיים וכטב"מים לעבר מתקני נפט סעודיים וב-16 בספטמבר אף טענו שהפילו מטוס קרב סעודי מסוג F-15 באזור מאריב, טענה שלא אושרה על ידי השלטונות בסעודיה.
החשש שמדגישה התייצבות לצד סעודיה
נוכח הלחץ הצבאי הגובר וכאשר כוחות הממשלה התימנית המגובים על ידי סעודיה לא מצליחים לעצור את החות'ים במתקפת נגד, פנתה ערב הסעודית לשותפותיה האזוריות והמערביות בבקשה לסיוע דחוף בהגנה אווירית. והמענה הבין-לאומי כולל שורה של מדינות מפתח.

ארצות הברית פרסה למעלה מ-100 קצינים וחיילים אותם הגדירו "יועצים צבאיים" שמספקים מודיעין ותמיכה בהגדרת מטרות במסגרת מפקדת כוחות משותפת חדשה. גם צרפת הסכימה לשלוח חיילים ומערכות הגנה אווירית. פקיסטן כבר מחזיקה שם כוחות צבא. במצרים, הפרלמנט קיים דיונים בנושא שליחת כוחות, בעקבות כינוס מושב חירום על ידי הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי. התייצבותן של בריטניה והמעצמות לצד סעודיה מדגישה את החשש העולמי הגובר מפני פגיעה ביציבות האזורית, בנתיבי השייט הקריטיים ובמתקני האנרגיה של הממלכה.
ההסלמה הנוכחית החלה בחודש יולי, לאחר שהחות'ים הודיעו שיפגעו בחופש השייט הסעודי ב"ים האדום" ובתוך הממלכה, בתגובה לתקיפה סעודית בנמל התעופה בצנעא. בחודש שעבר התקדמו החות'ים לאורך החוף המערבי של תימן והשתלטו על נמל מוחא ועל האי מאיון במצר באב אל-מנדב.
