mako
פרסומת

לכל תרחיש אזורי: התוכנית האיראנית לשמירה על הנשק של המיליציות בעיראק

בתקשורת הערבית מדווחים שסדרת פגישות של בכירים מטהרן, בהם מפקד כוח קודס, קאאני, הביאה לדחיית הדדליין שהוצב למיליציות של איראן להתפרק מנשק. הקרב על מחסני התחמושת, החשש לאבד את השליטה והברית שמנסים לשמר ליום פקודה. כל הפרטים

צבא וביטחון
mako
פורסם:
המשטר האיראני
מפגני תמיכה במשטר ובכוחות האיראניים | צילום: AFP via Getty Images
הקישור הועתק

הסכם על הסדרת נשק המיליציות הפרו-איראניות בעיראק, שטהרן לוחצת לקדם, עדיין לא נסגר. מקור פוליטי עיראקי המקורב ל"מסגרת התיאום" אמר לאתר החדשות "ארם ניוז" מאיחוד האמירויות כי הדיונים נכנסו לשלב רגיש יותר, וכעת מתמקדים בשאלה מי יחזיק בפועל במחסני הנשק - ולמי תהיה היכולת לפתוח אותם.

"המחלוקת כבר אינה על עצם הפסקת השימוש העצמאי בנשק, אלא על השליטה הפיזית בו", אמר המקור. לדבריו, חלק מהמיליציות חוששים שהעברת הארסנל שלהן למחסנים שאינם בשליטתן תהפוך בעתיד מצעד זמני לפירוק קבוע מנשק.

לפי המקור, על השולחן נמצאות שתי אפשרויות: העברת כלי הנשק למחסנים של רשות הגיוס העממי, תוך רישום סוגי הנשק, מספריהם, הכמויות והגורם שאליו הם שייכים; או השארתם במחסני המיליציות עצמם, בתמורה להתחייבות שלא להשתמש בהם אלא לאחר קבלת אישור רשמי. המקור אמר כי האפשרות להשאיר את הנשק בידי המיליציות היא "הקרובה ביותר לחזון האיראני", משום שהיא מונעת שימוש בו ללא החלטה פוליטית, אבל לא מפרקת את היכולת הצבאית שלהן.

הפגישה של מפקד כוח קודס בבגדאד ומה שעמד במרכזה

הבכיר האיראני
אסמאעיל קאאני מפקד כוח קודס באיראן | צילום: AFP via Getty Images

ההתפתחויות מגיעות אחרי כמה מהלכים איראניים בבגדאד בשבועות האחרונים, שבמסגרתם טהרן מנסה, לפי הדיווח, לעצב מחדש את תהליך פירוק הנשק כתהליך של "הקפאת הנשק": שימור הארסנל, לצד נטילת ההחלטה על השימוש בו. מפקד כוח קודס, אסמאעיל קאאני, הגיע לבגדאד ב-10 באוגוסט ונפגש עם בכירים ב"מסגרת התיאום" ועם הנהגות פלגים חמושים, בהם האדי אל-עאמרי. מקורות עיראקיים אמרו כי סוגיית הנשק הייתה אחד הנושאים המרכזיים בביקור.

מהלך ברור יותר הגיע בביקורו של יו"ר הפרלמנט האיראני, מוחמד באקר קאליבאף. לפי מקור ביטחוני עיראקי ששוחח בעבר עם ארם ניוז, קאליבאף הציע להשאיר את נשק המיליציות בידיהן או להפקיד אותו בידי הגיוס העממי, במקום למסור אותו לממשלה, כך שיישאר זמין בעת הצורך. דיווחים עיראקיים נוספים עסקו בהצעות להקפיא את הנשק הכבד או להשאיר אותו במסגרת חטיבות הגיוס העממי המזוהות עם המיליציות, באופן שיהפוך אותו רשמית לחלק ממוסד ממשלתי - בלי שיאבדו את היכולת להגיע אליו בעתיד

פרסומת

הפעילות האיראנית לא נעצרה בקאאני ובקאליבאף. ב-26 באוגוסט ביקר בבגדאד מוחסן קומי, יועצו של לענייני חוץ של המנהיג העליון של איראן, מושתבא ח'אמנאי, ונפגש עם ראשי המיליציות ועם "מסגרת התיאום" בפגישה שבה השתתף גם ראש הממשלה עלי א-זיידי. קומי נשא מסר שקרא לשמור על אחדות מה שטהרן מכנה "חזית ההתנגדות", והביע תמיכה איראנית בהסדרת הנשק, תוך קשירת מסירתו המלאה לנסיגת הכוחות האמריקאיים ולהחלת אותם צעדים על כל הקבוצות החמושות בעיראק.

כבר לא 30 בספטמבר: הדדליין שאיראן דחתה

המיליציות בעיראק
צילום: AHMAD AL-RUBAYE / AFP via Getty Images

לפי המקור, הלחצים האיראניים שנוצרו בעקבות שלושת הביקורים סייעו "למסמס" את תאריך 30 בספטמבר, שהממשלה העיראקית קבעה כמועד לפירוק הפלגים מנשקם. בהמשך, לפי הדיווח, הממשלה אותתה על אפשרות לסגת מההחלטה באמצעות הטענה שהתאריך הזה קשור לנסיגת הכוחות האמריקאיים מעיראק.

פרסומת

יועץ ראש הממשלה לענייני ביטחון, קאסם אל-אערג'י, הכחיש ב-1 בספטמבר כל מעורבות איראנית בסוגיה ואמר כי נושא הנשק הוא "עיראקי והפתרון עיראקי". במקביל הוא הבהיר כי 30 בספטמבר אינו סוף תהליך הסדרת הנשק, וכי המגעים יימשכו אחריו. אל-אערג'י גם אמר שרשות הגיוס העממי היא הגורם הקרוב ביותר לקבלת כלי הנשק, והדגיש כי היעד הסופי הוא להעביר את ההחלטה על מלחמה ושלום לידי המפקד הכללי של הכוחות המזוינים.

מומחה ששוחח עם אתר החדשות הערבי טען כי "הנוסחה האיראנית, אם תאומץ, משיגה לטהרן שתי מטרות: הראשונה היא הימנעות מעימות בין בעלי בריתה לבין המדינה העיראקית, והשנייה היא שימור הכוח הצבאי של המיליציות כקלף שאפשר להפעיל מחדש אם התנאים האזוריים ישתנו".