ישראל צריכה לעקוב: החזית עם ירדן שמתפתחת בדרום סוריה
בסוף השבוע אירע ניסיון חדירה חריג של קבוצת חמושים, והדיווח עליו נמחק במסתוריות מאתר סוכנות ידיעות ירדנית. בשבועות האחרונים נרשמו פיגוע בכנסיה בירדן, תקיפת תגובה חריגה שפגעה באזרחים בסוריה והתנצלות רשמית שהגיעה בעקבותיה. האם מתפתחת חזית חדשה מעבר לגבול? ההתפתחויות שעל ישראל לעקוב אחריהן

ניסיון חדירה של 14 חמושים מסוריה לירדן בסוף השבוע, חושף מחדש את מה שקורה בדרום-סוריה, מרחב שהולך והופך לזירת חיכוך ביטחונית שבה פועלות במקביל ישראל, ירדן והשלטון החדש בדמשק. הירדנים עצרו את החמושים לאחר חילופי אש, כשחלקם נפגעו ואחרים נמלטו חזרה לשטח סוריה. בשלב הזה ירדן לא פרסמה את זהותם, וגם הדיווח המקורי של סוכנות הידיעות הירדנית "פטרה" ירד לאחר מכן מהאתר, ללא הסבר או תיקון.
האירוע מסוף השבוע מגיע ימים ספורים אחרי שירדן ביצעה תקיפות אוויריות בדרום סוריה, בתגובה לפיגוע בכנסיה בשטחה. בעמאן טענו שהמטרות היו תשתיות של דאעש ויותר מ-20 פעילים נהרגו. בדמשק טענו מנגד שבתקיפות נהרגו שבעה אזרחים והאשימו את ירדן בפגיעה בריבונות הסורית. בעקבות המשבר החליטו בשתי המדינות להקים ועדת ביטחון משותפת, שתבחן את האירוע ותגבש מנגנונים חדשים לתיאום מבצעי ומודיעיני.
מבחינת ישראל, זהו אירוע שנדרש לעקוב אחריו מקרוב. דרום סוריה הפכה בחודשים האחרונים לאחת הזירות הרגישות ביותר באזור: מצד אחד, ישראל פועלת בשטח הסורי כדי למנוע התבססות של גורמים עוינים סמוך לגבול. מצד שני, ירדן מנסה למנוע מהאזור להפוך למקור של טרור, הברחות נשק, סמים וחדירת חמושים לשטחה.
החשש הירדני לא חדש, אבל האירועים האחרונים מלמדים שעמאן מוכנה גם לפעול מעבר לגבול כאשר היא מזהה איום מיידי. בירדן אומרים שהתקיפות האחרונות התבססו על מודיעין שנאסף בשטח ועל מידע לגבי איומים ופעולות טרור מתוכננות.
כאן הדבר המעניין, בגלל שישראל וירדן כבר ניהלו בעבר שיח ביטחוני חשאי סביב ההתפתחויות בסוריה. בדצמבר 2024 דווח שבכירים בצה"ל ובשב"כ נפגשו עם ראש המודיעין הירדני ובכירי הצבא הירדני, כדי לתאם את ההתמודדות עם חוסר היציבות בסוריה, כולל החשש מהתבססות ארגונים חמושים והעברת נשק.
התנגשות האינטרסים - והאיתות של ירדן
האינטרסים של שתי המדינות בדרום סוריה חופפים בנקודות מרכזיות, כאשר שתיהן רוצות למנוע מארגוני טרור להתבסס באזור, שתיהן מודאגות מהברחות ושתיהן רואות ביציבות הדרום אינטרס ביטחוני ישיר.

במקביל, על פי פרסומים זרים ישראל מנהלת ערוץ נפרד מול דמשק. באוגוסט התקיימה בירדן פגישה בתיווך אמריקאי, בין גורמים ישראלים בכירים לבין שר החוץ הסורי וראשי המודיעין הסורי, כחלק מניסיון לייצר מנגנונים שימנעו הידרדרות בדרום סוריה.
בינתיים, דווקא ניסיון החדירה של 14 חמושים הוא התזכורת לכך שהבעיה רחוקה מלהיפתר. השאלה הגדולה עבור ישראל היא לא רק מי עומד מאחורי החמושים, אלא אם דרום סוריה הופך מחדש לשטח שבו ארגונים חמושים יכולים לפעול בחופשיות, ואם ירדן וישראל ייאלצו כל אחת בדרכה, להעמיק את הפעילות הביטחונית מעבר לגבול כדי למנוע את זה.
