בכיר דאעש חוסל בתימן - והקשר לחות'ים נחשף: "איום שחורג מגבולות האזור"
כוחות מיוחדים הגיעו לעצור מבוקש בכיר ובמהלך המבצע הוא נהרג. בעולם הערבי עסקו בהרחבה בציר המתגבש בין החות'ים לבין ארגוני הג'יהאד, המעורר דאגה בארה"ב - וחשפו את סיפור חיסולו הדרמטי של בכיר אחר, כאשר אשתו התרחקה מהרכב שבו נסעו כדי לענות לטלפון

מנגנון ביטחון המדינה בתימן, גוף המתנגד לחות'ים, הודיע היום (שלישי) כי בכיר בארגון דאעש נהרג במבצע משותף של כוחות מיוחדים. לפי ההודעה, מטרת המבצע הייתה לעצור את הבכיר, אבו חודייפה אל-אנסארי, אך הוא הסתיים במותו.
ארגון דאעש הודיע באוגוסט 2023 על מינויו של אל-אנסארי לדובר שלו. מאז המינוי הופיע בהקלטות שמע תעמולתיות, בהן נאום בינואר 2024. בפברואר 2026 הוא הופיע שוב בהקלטת שמע, תקף את ממשלת סוריה וקרא לאנשי דאעש במדינה להמשיך בלחימה.
במקביל להודעה על חיסולו, בעיתון הסעודי "אל-חדת'" נחשפים פרטים על התרחבות שיתוף הפעולה בין החות'ים בתימן לבין א-שבאב הסומלית, המזוהה עם אל-קאעידה, שגם הוא כמו דאעש נחשב לארגון ג'יהאד איסלאמיסטי. לפי גורמים אמריקאיים, סומליים ותימניים שצוטטו אמש ב"וול סטריט ג'ורנל", הקשר הזה מעורר דאגה בארצות הברית בגלל האיום האפשרי על ביטחון השיט ועל סחר האנרגיה העולמי.
"הקשר התבסס על אינטרסים הדדיים", אמרו הגורמים. לדבריהם, א-שבאב, שנחשבת לאחת השלוחות העשירות של אל-קאעידה, החזיקה במשאבים כספיים אבל נזקקה לנשק ולאימונים מתקדמים; החות'ים, מצדם, ביקשו להרחיב את השפעתם, להשיג מקורות מימון נוספים ולבסס דריסת רגל חדשה בקרן אפריקה.
במרכז הקשר הזה עמד ג'יבריל יחיא עלי, סומלי שכונה "אל-אעוור". לפי הדיווח, לפחות מאז 2023 הוא תיאם רכישת נשק מתקדם מהחות'ים והעברתו לא-שבאב בסומליה, ושימש במשך שנים מתווך מרכזי בין הצדדים.

האישה עצרה לדבר בטלפון - הבעל המחבל חוסל
הפעילות הזאת הפכה את ג'יבריל ליעד אמריקאי. ב-12 בפברואר, ארבעה חודשים אחרי שנישא לתימנייה בשם בדור מורשד, שאותה הכיר דרך מתווך משותף שפעל בסחר הנשק בין הצדדים, הוא יצא איתה לנסיעה סמוך לעיר אל-ע'יידה שבמזרח תימן. כשהשניים עצרו בצד הדרך, פגעה במכוניתם תקיפה אמריקנית שכוונה אליו. ג'יבריל נהרג במקום, ואשתו שרדה לאחר שהתרחקה מהרכב כדי לענות לשיחת טלפון.
לפי העיתון, התקיפה הייתה המהלך האמריקאי הישיר הראשון שנועד לשבש את שיתוף הפעולה המתרחב בין החות'ים לא-שבאב. אלא שמותו של ג'יבריל הגיע אחרי שהקשר בין שני הארגונים כבר התבסס: אחרי שנים של עוינות גלויה, מתווכים כמותו הצליחו לבנות שותפות שמבוססת על חילופי נשק, ידע ומימון.

גורמים אמריקאיים הגדירו את השותפות הזאת "איום גובר על היציבות האזורית". החשיבות שלה נובעת גם מהמיקום הגאוגרפי של תימן וסומליה, משני עבריו של מפרץ עדן, אחד מנתיבי השיט המרכזיים להעברת נפט ולסחר העולמי.
מפקד הכוחות האמריקאיים באפריקה, הגנרל דאגווין אנדרסון, אמר כי דרך הקשר הזה א-שבאב מקבלת נשק ואימונים מתקדמים יותר, בעוד שהחות'ים יכולים "להרחיב את היקף ההשפעה הגאוגרפית שלהם ולחזק את נוכחותם באזור אסטרטגי". לדבריו, ההשלכות של שיתוף הפעולה הזה חורגות מגבולות האזור ונוגעות לכלכלה ולביטחון העולמיים.