"רוצחת הערים" היה רק אחד מהכינויים שהעניקו לצוללת הגרעינית הגדולה ביותר של הצי הרוסי. בימים האחרונים ישנם דיווחים כי הצוללת "דמטרי דונסקוי" מסוג "אקולה" הושבתה ויצאה משירות. מדובר בחלק מתהליך מודרניזציה של הצי הרוסי, עם כניסת עוד צוללות חדשות מסדרת "בוריי", שאחת מהן תמשיך את המורשת כשתקבל את שמה של הצוללת המפלצתית שהושבתה.

עדיין לא התפרסם מידע רשמי בדבר הוצאת הצוללת הגרעינית הגדולה בעולם מהשירות. אולם מקורות במשרד ההגנה הרוסי טענו בתקשורת המקומית שההחלטה התקבלה. הדיווחים בדבר הוצאת הצוללות הזו מהשרות מתפרסמים כבר תקופה ארוכה, כאשר לצד נושא חידוש הצי, זה קורה גם בגלל העלויות הכבדות של תפעול הצוללת הזו.

על פי הדיווחים ה"דמיטרי דונסקוי" שהייתה צוללת הדגל של הצי הצפוני, תשמש במשך כשלוש עד ארבע שנים לניסויי אמל"ח, אז אמור להיגמר הדלק הגרעיני שלה ותתקבל ההחלטה על אופן סילוקה מהצי. ברוסיה טוענים כי תחזוקה ושיפוץ הצוללת יהיה יקר מדי ולא כלכלי, ביחס לכניסה של צוללות חדשות לשירות.

 

התנאים הכי טובים בצי

מדובר בצוללת האסטרטגית-גרעינית הגדולה ביותר בעולם, מסדרת אקולה הנחשבת לכבדה בעולם. אורכה 172 מטרים ולמעשה, היא כל כך גדולה עד כדי כך שיש בה את התנאים הטובים ביותר בצי הרוסי, כולל בריכת שחיה, סאונה, חדר כושר ומתקנים נוספים. מנגד, אנשי הצוות שלה משרתים בצוללת שיכולה לשהות 180 ימים ברציפות מתחת לפני הים.

"דמיטרי דונסקוי" מסוגלת לצלול לעומק של כ-400 מטרים. על סיפונה טילים גרעיניים בין-יבשתיים מסוג "בולבה" הנושאים ראשי נפץ גרעיניים למרחק של יותר מ-8,000 ק"מ, שבכל אחד מהם שישה עד עשרה ראשי נפץ מירב, כלומר טיל אחד מפזר מספר ראשי נפץ גרעיניים על מטרות שונות. זו אחת הסיבות העיקריות שזיכו אותה בשם "רוצחת ערים".

בעשור האחרון הצי הרוסי מכניס לשרות את צוללות ה"בוריי" המאיימות לא פחות, כל אחת מהן נושאת 16 טילים גרעיניים בין-יבשתיים. אלה יהוו את עמוד השדרה של ההרתעה האסטרטגית של הצי הרוסי. ככל הידוע יש ארבע צוללות מבצעיות מסדרה זו ועוד 4-5 בפיתוח ושלבי בנייה שונים. הערכה היא שישנן עוד שתי צוללות אקולה מעט קטנות יותר, מבצעיות.

הצוללת, ארכיון (צילום: Mil.ru)
הצוללת דמיטרי דונסקוי לפני 4 שנים | צילום: Mil.ru
הצוללת הגרעינית (צילום: Sasha Mordovets/GettyImages)
אחת המחליפות של האקולה. צוללת בוריי | צילום: Sasha Mordovets/GettyImages