חידוש בתפקיד מדריך קרב מגע בצה"ל: החל מהיום (שלישי) יתגייסו חיילים למסלול ייעודי של מדריכים אחרי שעד היום המקצוע לא היה עיקרי וחיילים אותרו על ידי מפקדים ביחידות ונשלחו להכשרה של 5 שבועות, בסיומה חזרו לתפקידם והחזיקו בתפקיד נוסף כמדריך.

ראש מחלקת כושר קרבי בצה"ל, אבי דהן, הסביר בשיחה עם mako מה עומד מאחורי השינוי. "איתרנו מועמדים מתאימים במועדוני ג'יו ג'יטסו ו-MMA, ערכנו מיונים בשילוב אכ"א ומיטב כדי לראות מי מתאים גם להדרכה מאחר וזה מקצוע מבוקש", סיפר דהן על התהליך.

המתאימים יעברו טירונות יחד עם קורס של 11 שבועות בשונה מקורס של 4 שבועות שהיה נהוג עד היום. "בסיום הקורס שיעלה את מעמדם וערכם מול החיילים הם ישובו ליחידות כמדריכי קרב מגע, כשהמטרה העיקרית היא שיפור כשירות הלוחמים, בעיקר לפעילויות באיו"ש".

כושר קרבי (צילום: דובר צה''ל)
מעכשיו מקצוע עיקרי. אימון קרב מגע | צילום: דובר צה''ל

"בשנה האחרונה שינינו תפיסה", הרחיב דהן בנושא. "בחנו מה נדרש מלוחם בשדה הקרב בעזה ולבנון כשבפעם הראשונה יש משנת כושר סדורה וכתובה. קרב מגע הוא אחד המרכיבים, שמכין להתמודדות עם אויב בטווח קרוב ללא נשק, לאגרסיביות, חתירה למגע ועוד".

השנה בוטל בוחן הבר-אור המוכר בצה"ל ובמקומו נכנס בוחן כושר גופני שכולל 5 מרכיבים – ריצת 3,000, ריצת 150 כפול 2 שבוחנת זריזות, עליות מתח, עליות מקבילים ומשקולות רגליים בסקוואט.

"מי שמימש את תוכנית האימונים שמשלבת אירובי וכוח לבניית שרירי ליבה יחד עם תרגילים אנאירוביים שבונים את הלוחמים לפעילות בשטח בנוי - עובר את הבוחן בהצלחה", אומר דהן.

כושר קרבי (צילום: דובר צה''ל)
"תו תקן למוכנות ללחימה". אימון כושר קרבי | צילום: דובר צה''ל

חיילים לא סובלים מפציעות בגלל שינוי שיטת האימונים?
"עד היום כולם רק רצו וסבלו מפציעות ברכיים וגב תחתון שנבעו מחוסר אימון של שרירי ליבה ביחידות כמו תותחנים, חיל האוויר וחי"ר. בעזרת השילוב שתוכנית האימונים כולל בין פיתוח שרירים וכוח מתפרץ הורדנו באחוזים רבים את כמות הפציעות ביחידות הללו ובכלל".

איך קיבלו בצבא את השינוי, היה מי שהתנגד?
"בהתחלה כמו תמיד הייתה ביקורת ולא הבינו מה אנחנו רוצים אבל עכשיו יש שיתוף פעולה מלא, המפקדים מבינים את החשיבה ומעבירים אותה לחיילים".

איך אתם מודדים את עצמכם שבאמת יש שינוי לטובה?
"בנינו מספר מרכיבים לדעת מה רמת הכשירות. בחני כושר, בוחן המסלול שנשאר ובוחן חדש לקצינים. בנוסף כל גדוד נבחן בבקרת כשירות למלחמה".

בצבא מסבירים שאחרי שנתיים בהם רק גדודי החי"ר נבחנו על כשירות למלחמה, החל מ-2020 שמוגדרת בצה"ל כשנת העלאת הכושר, כל גדוד יבחן במקצים החל מריצת אלונקות ועד ירי לאחר מאמץ, מהמג"ד ועד אחרון החיילים. זאת יחד עם ביקורות פתע.

אבי דהן (צילום: דובר צה''ל)
רמ"ח כושר קרבי אבי דהן | צילום: דובר צה''ל

לתוכנית הזו יש גם 'שיניים', נניח קצין שלא יעבור – הקבע שלו בסכנה?
"בוודאי. מעבר של בוחן כושר לקצינים זה תו תקן לפקד על מסגרת בלחימה. קצין שיכשל יצא מהמסגרת וילך להעלות כשירות בבה"ד 8. זה בדיוק כמו שטייס שלא יעמוד בבוחן כשירות שלו יקורקע. בבה"ד 1 אם אין מעבר בוחן כושר אין הסמכה".

דהן מסביר שיש לו גיבוי מלא ממפקד זרוע היבשה והמסגרת בראשה הוא עומד רואה את עצמה כשומרת הסף מבחינת כשירות למלחמה.

בנוסף, מאמנים אישיים יועמדו לרשות קצינים בדרגות תתי אלופים ואלופים. "אנחנו יודעים שהם עמוסים מאוד ולכן מאמנים יגיעו עד אליהם לפחות פעם בשבוע. יש בכך היבט של תודעה ודוגמה אישית", מסביר ראש מחלקת הכושר.

"אני קורא לזה אפקט המפל", מסכם דהן. "רואים את הרמטכ"ל עושה כושר אז ממנו זה יורד כל הדרך עד לאחרון החיילים, מבינים את החשיבות וכך אנחנו בונים צבא בריא, ששומר על ערנות ודריכות כל הזמן".