אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
"נשאים מקבלים מהסביבה יחס של לא רצויים" (אילוסטרציה) | צילום: רויטרס

כשאדווה (שם בדוי), נשאית HIV מלידה, קיבלה את הצו הראשון בכיתה י"א, היא לא העלתה בדעתה שזוהי רק תחילתה של דרך ארוכה. בגלל הנשאות נקבע לה פרופיל 21 והצבא פטר אותה משירות, אבל למרות האכזבה אדווה לא הייתה מוכנה לוותר. היא התעקשה שיאפשרו לה להתגייס כמתנדבת, ובסופו של תהליך מייגע שנמשך כשנה ושלושה חודשים וכלל אין–ספור ועדות רפואיות, הגיע יום הגיוס המיוחל לו ציפתה. "בסך הכול רציתי לשרת את המדינה וללבוש מדים כמו כל החברים שלי", היא מספרת, "והנה, היום אני חיילת לכל דבר".

"כמעט לכל הנשאים יש זהות כפולה"

אדווה (20) משרתת באזור הדרום, ורק מספר רופאים בצבא יודעים כי היא נשאית. מלש"ב שהתגלה כנשא יכול להתנדב לצה"ל, בדומה לבעלי מחלות כרוניות אחרות, והטיפול בו נעשה תוך שמירה מוקפדת על הסודיות הרפואית. עם זאת, החשש שסודה יתגלה ביחידה בה היא משרתת עדיין מלווה את אדווה. "פחדתי שיכריחו אותי לספר למפקדים", היא מגלה. "כמעט לכל הנשאים יש זהות כפולה. לרוב, הסביבה הקרובה יודעת, משפחה וכמה חברים טובים, אבל לא מגלים לאחרים את הסוד. זה לא כמו לספר שאתה חולה בסוכרת או בסרטן, כי אנשים לא מגיבים לזה אותו הדבר", היא מסבירה. "נשאים מקבלים מהסביבה יחס של נגועים, מצורעים, לא רצויים, וזה הופך את ההתמודדות לקשה לא רק מבחינה פיזית, אלא גם מבחינה פסיכולוגית וחברתית".

את החשיבות של קיום יחסי מין מוגנים ובדיקות מוקדמות אדווה כבר יודעת, אבל המודעות של שאר החיילים לא מספיק גבוהה לטענתה. "אוכלוסיית הנשאים בישראל גדלה משנה לשנה. אם תהיה יותר מודעות לנושא, הסיכוי להידבקות יקטן", היא אומרת. "אנשים יפסיקו להתייחס לזה כאל כתם ותהיה פחות בורות. בניגוד למה שרבים חושבים, אני לא מדביקה אף אחד בזה שאני מדברת איתו, לוחצת לו את היד או שותה איתו מאותו ספל".

"מספר הנשאים בארץ ימשיך לטפס"

כ–400 נשאי HIV מתגלים בארץ מדי שנה, ואדווה היא אחת ממספר מצומצם של נשאים שמשרתים כיום בצה"ל, הן בשירות סדיר והן בשירות קבע. "בעידן שבו בורות וסטיגמה ממשיכים להכניע את המאבק באיידס, מספר הנשאים החדשים בארץ ממשיך לטפס כלפי מעלה. הירידה בגילם הממוצע של המתגלים כנשאים היא קריאת השכמה גם לגורמי הצבא", אמר יונתן קרני, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס. "האפשרות לשרת בצה"ל היא צעד נוסף בנורמליזציה של היחס כלפי אנשים שחיים עם הנגיף. בימים אלו, הוועד למלחמה באיידס מלווה מספר נערים ונערות בגיל הגיוס ומסייע להם בהליך ההכנה לשירות הביטחון. רצונם לשרת את המדינה ולממש את עצמם כפרטים בוגרים שתורמים לחברה, ראוי לשבח ומסייע בשבירת הסטיגמות".

נשאי איידס משובצים ביחידות עורפיות בלבד

חייל בשירות חובה, מילואים או קבע שמאובחן כנשא HIV במהלך שירותו, מופנה לוועדה רפואית לקביעת פרופיל פוסל שירות. אם ירצה להתנדב, יתואם עבורו תור לוועדה רפואית למתנדבים. נשאי HIV משובצים ביחידות עורפיות פתוחות בתפקידים עורפיים, למעט מקצועות הרפואה.

יום האיידס הבין–לאומי יצוין ביום חמישי ה–1 בדצמבר. ביום שישי ה–2 בחודש, תפעל בדיזנגוף סנטר בתל אביב תחנה לבדיקות איידס בחינם החל מהשעה אחת בצהריים. הבדיקות הן מיזם משותף של הוועד למלחמה באיידס ושל בית–החולים איכילוב, שנעשה במקביל להשקת תערוכת קומיקס וקריקטורות לציון 30 שנה למאבק העולמי באיידס. כמו כן, ניתן להיבדק באנונימיות ובחינם בבתי–החולים סורוקה, ברזילי, הדסה, תל השומר ועוד.

אתר הוועד למלחמה באיידס

לעמוד הפייסבוק של "במחנה"

>> עניין של כוח רצון: החייל שהוריד 70 קילו במהלך השירות