שופטי בית הדין הצבאי של זרוע היבשה מתחו ביקורת קשה ונוקבת על התנהלות בלשי יחידת 'האלמוגים' הסמויה של מצ"ח. זאת לאחר ששמו שק על ראשו של חייל בעת מעצרו בחשד לסחר בסמים. הם קבעו כי התגלו פגמים קשים בחקירת החייל וכי יש לפסול את הודאתו.

המקרה החמור פורסם ב-mako בחודש פברואר האחרון. החייל נעצר לפני כמה חודשים לאחר שנפגש ארבע פעמים עם סוכנים שונים של מצ"ח ומכר להם סמים, בכמויות שנעות בין חצי ל-17 גרם ובסכום כולל של 19,600 אלף שקלים. בנוסף, התברר שהחייל גם סחר בקנאביס 26 פעמים עם אזרח, לו מכר את הסמים בכמה מועדים שונים.

עורך הדין שי רודה (צילום: מוטי קמחי, חדשות)
עו"ד שי רודה | צילום: מוטי קמחי, חדשות

בחקירתו במצ"ח הודה במיוחס לו. נגד החייל הוגש כתב אישום חמור על ידי הפרקליטות הצבאית על סחר בסמים במקרים רבים. אלא שבמהלך המשפט, חשף פרקליטו עו"ד שי רודה מחדלים קשים מאוד באופן התנהלותם של בלשי האלמוגים וחוקרי מצ"ח שגרמו לחייל להודות.

כך למשל בלשי אלמוגים עצרו את החייל ברחוב כשהם מכניסים את ראשו לשק שחור כדי שלא יזהה אותם והפעילו אלימות נגדו.

"לא ידעתי במי מדובר". סיפר לבני משפחתו. "הם לא הזדהו בכלל. שמו לי שק שחור על הראש, כבלו אותי באזיקים, בעטו בי ודחפו לי הראש בכוח למכונית, כאילו הייתי מחבל. נגרמו לי חבלות, ביקשתי רופא אבל סירבו לתת לי. הייתי בחקירה במשך שעות חבול בלי טיפול רפואי. עניתי על השאלות כי הייתי עייף ורציתי לישון".

סנגורו עו"ד רודה ביקש לפסול את הודאתו בנימוק שהופעלו עליו אמצעים פסולים לפני החקירה ובמהלכה כדי שיודה. הוא טען כי במהלך החקירה חוקרת מצ"ח איימה לשים שק על ראשו אם לא יענה על השאלות. משמע ידעה שקודם לכן בלשי אלמוגים כיסו את ראשו בעת מעצרו.

מנגד התביעה הצבאית ביקשה לקבל את הודאתו כקבילה, בנימוק שהיא ניתנה מרצונו החופשי מבלי שהופעל עליו כל לחץ.

השופטים בבית הדין הצבאי החליטו לקיים משפט זוטא (הליך בתוך ההליך) על קבילות ההודאה שמסר. בבית הדין העידו בלשים מיחידת האלמוגים וקצין בדרגת רס"ן, שהכחישו ששמו שק על הראש של החייל בעת מעצרו.

"כיסינו לו העיניים בחולצה שחורה שלא יזהה אותנו", טען אחד הבלשים. גם הקצין ושאר הבלשים חזרו על אותה גרסה. בהמשך העידה סמלת בפני השופטים כי אכן אמרה שתשים שק על ראשו אבל זה כדי שיתמתח ויענה על שאלות ולא כדי להפעיל עליו לחץ. לדבריה הוא קיבל טיפול מחובש צבאי.

החייל עצמו העיד כי אכן בלשי אלמוגים שמו שק על ראשו במשך 25 דקות של נסיעה ובשלב מסוים סבל מקשיי נשימה וסחרחורות. השופטים העדיפו להאמין לגרסתו שאכן בלשי אלמוגים שמו שק על ראשו ללא כל סמכות.

"נגד הנאשם הופעלו אמצעים פסולים. ציינו השופטים, "ראשו כוסה בשק פעם אחר פעם במשך הנסיעה הממושכת, לאחר מכן חוקרת איימה לכסות ראשו בשק גם בהמשך החקירה אם לא ישתף פעולה. מדובר בצבר נסיבות חמור ובהתנהלות של גורמי מצ"ח שחצתה קווים אדומים".

מתוך החלטת השופטים:

השופטים ציינו כי לא במקרה חוקרת מצ"ח איימה להניח שק על ראשו שכן היא עודכנה בעניין מבלשי האלמוגים על הליך מעצרו וכך השתמשה באיום זה. הם מתחו ביקורת קשה ביותר על כך שחוקרי מצ"ח התעלמו מבקשותיו של החייל כמה פעמים לראות רופא והדגישו כי מדובר בהתנהלות לא תקינה וכן כי פגעו בזכותו להיוועץ בעו"ד.

הם קבעו כי הודאתו אינה קבילה ופסלו אותה, ואף שלחו עותק מהחלטתם הקשה והנדירה למפקד מצ"ח ולתובע הצבאי הראשי. באשר לחייל עצמו בשלב זה הוא נותר במעצר.

עו"ד שי רודה מסר בתגובה: "מדובר בהחלטה נדירה ואמיצה של השופטים שקיבלו את גרסת מרשי וקבעו שההודאה נלקחה ממנו באמצעים פסולים. ההחלטה מדברת בעד עצמה".