בין רוסיה ובין איראן שסיפקה לה מל"טים למלחמה באוקראינה ישנו שיתוף פעולה שעושה רושם כי הוא רק הולך ומתרחב. אחרי שגורם איראני רשמי אישר שאיראן תקבל מרוסיה מטוסי קרב מתקדמים מסוג סוחוי SU- 35 בחודש מרץ, מסתמן שעסקת הנשק בין המדינות תהיה גדולה הרבה יותר וטהרן תקבל גם מסוקי קרב ומערכות טילים.

חבר הוועדה לביטחון לאומי ומדיניות חוץ של הפרלמנט האיראני, שהריאר היידרי, אמר לתקשורת הממלכתית שאיראן הזמינה ציוד צבאי רוסי מגוון כולל מסוקים, מערכות הגנה אווירית ומערכות טילים אחרות, אותם לדבריו היא מצפה לקבל בקרוב.

על פי הדיווחים מאיראן, הם יקבלו מהרוסים 24 מטוסי סוחוי 35 שבמקור היו מיועדים למצרים, לאחר שקהיר ירדה מהעסקה בלחץ אמריקאי. מטוסי הסוחוי יהיו תוספת כוח משמעותית לצי מטוסי הקרב "המזדקן" של האיראנים, שם אגב מדברים גם על רכש של מטוסי קרב מסוג סוחוי 30.

מטוס הקרב (צילום: MAXIME POPOV/AFP/GettyImages)
מטוס קרב רוסי סוחוי 35 בסוריה | צילום: MAXIME POPOV/AFP/GettyImages
מסוק צבאי (צילום: ATTA KENARE/AFP via Getty Images)
מסוק איראני | צילום: ATTA KENARE/AFP via Getty Images

גם צי מסוקי הקרב האיראני נחשב ל"עתיק" וכולל מסוקי קוברה משנות ה-70. הערכה היא שאיראן תרכוש מהרוסים מסוקי קרב מסוג מי-28 וקאמוב 52 המסוגלים לשאת "כוורות של רקטות" כמו גם טילים נגד טנקים ועוד.

לא ברור כמה מסק"רים איראן מתכוונת לרכוש מהרוסים, הערכה היא שכמה עשרות. מבין שני הדגמים, ניתן להעריך שאיראן תעדיף את מסוקי המי-28 לאור הביצועים הטובים יותר שהפגינו באוקראינה. איראן מתכוונת לרכוש מהרוסים גם מסוקי סער, כאשר גם בתחום הזה המטרה היא להחליף צי מסוקים מזדקן המבוסס ברובו על כלי טיס אמריקאים משנות ה-60 וה-70.

האיראנים, כפי שזה נראה מתכוונים לשים דגש גם על מערך ההגנה האווירית שלהם, הזרוע שלצד מטוסי היירוט אמורה להתמודד במקרה של תקיפה ישראלית. כבר תקופה ארוכה שהם מבקשים לקבל מהרוסים סוללות נ"מ מסוג S-400.

האיראנים באתר (צילום: Daesh Hunter, YouTube)
בכירים איראניים בפגישה ברוסיה לרכש מערכות הגנה אווירית בשנת 2020 | צילום: Daesh Hunter, YouTube

לכל זה יש להוסיף גם רכש של טנקים שהאיראנים רוצים לקבל מהרוסים, כשהערכות מדברות על T-90. אם בעבר הרוסים הערימו קשיים רבים על רוב מערכות הנשק, למעט סוללות S-300 אותן העבירו לאיראן, נראה שלאור הסיוע של טהרן לרוסים באוקראינה יש סיכוי טוב שהפעם העסקאות יצאו לפועל.

אולם לכל זה יש להוסיף שאלה נוספת והיא, מה היכולת של הרוסים לספק את כל מערכות הנשק האלה, לאור האבדות שלהם באוקראינה? שאלה אותה יש להפריד ממטוסי הקרב סוחוי-35 שכבר יוצרו בזמנו עבור מצרים. נראה שרוב עסקאות הנשק יצאו לפועל לאורך כמה שנים, אליהן יש להוסיף תקופת זמן הנדרשת בצד האיראני, כדי להטמיע וללמוד להפעיל את המערכות הרוסיות.