פגיעה ב"עיניים" של ארה"ב: הנזק הכבד במפרץ והמשמעות האסטרטגית של התקיפה
אחרי האולטימטום של טראמפ, איראן משיבה מכה כואבת ופוגעת בנכסים הרגישים ביותר של חיל האוויר האמריקאי. בזמן שבסנטקום מדווחים על "חיסול מנגנון הייצור" ותקיפות באתרים הגרעיניים, הנזק למטוסי הבקרה והתדלוק חושף מציאות מורכבת בהרבה. האם הנתונים האופטימיים של ארה"ב מנותקים מהמתרחש בשטח?

אחרי שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ האריך את האולטימטום שלו לאיראנים, למזרח התיכון החלו להגיע כוחות הנחתים; למעלה מ-3,000 מהם כבר נפרסו ואלפי נוספים בדרך. מנגד, איראן הצליחה להנחית מכה כואבת על מערך המודיעין והלוגיסטיקה של ארצות הברית באזור.
במתקפה משולבת ורחבת היקף שאירעה בסוף השבוע, שוגרו לפחות שישה טילים בליסטיים ו-29 כטב"מים שפגעו בבסיס חיל האוויר "הנסיך סולטאן" שבערב הסעודית. המתקפה, שגרמה לפציעתם של לפחות 15 חיילים אמריקאים (מהם חמישה במצב קשה), הסבה נזק כבד לכלי טיס אסטרטגיים שקשה מאוד להחליפם.
מדובר בפגיעה ב"עיניים" של ארה"ב במפרץ, כשבין כלי הטיס שנפגעו במתקפה בולט במיוחד ה-E-3 "סנטרי" – מטוס לבקרה והתראה אווירית המשמש כמרכז שליטה ובקרה מעופף, וחיוני לניהול התמונה האווירית וניהול מבצעים כמו גם מעקב אחר טילים, כטב"מים וכלי טיס בטווחים ארוכים. תצלומי לוויין ודיווחים מהשטח אישרו שנגרם נזק משמעותי לגוף המטוס.
חשיבות המערכות שנפגעו וביקורת קשה מבית
קולונל בדימוס ג'ון ונבל, בכיר לשעבר בחיל האוויר האמריקאי שהתראיין למספר כלי תקשורת, הגדיר את הפגיעה כ"עניין עצום" המטיל צל כבד על היכולת האמריקאית לשמור על מודעות מצבית במרחב המפרץ. בנוסף לכך, מטוס תדלוק אחד מסוג KC-135 הושמד על הקרקע ושלושה מטוסי תדלוק נוספים ניזוקו ויצאו מכלל שימוש. זאת אחרי שהאמריקאים איבדו בתאונה אווירית מטוס כזה שהתרסק, ואחד נוסף שנפגע בהתנגשות והצליח לנחות בישראל.
אובדן מטוסי התדלוק והבקרה, המיוצרים במספרים מוגבלים, מהווה פגיעה ישירה ביכולת של ארה"ב להוציא לפועל גיחות התקפיות ארוכות טווח נגד מטרות באיראן. הם יכולים להתגבר על זה על ידי הטסה של מטוסים דומים מגזרות אחרות וסביר שזה מה שיעשו, אבל עדיין מדובר במספר מוגבל של כלי טיס והוצאתם מזירות אחרות (אחרי תגבור אווירי מסיבי) תשפיע על המשימות באזורים אחרים בעולם.
בינתיים בארה"ב מדווחים שנמשך הלחץ על פרויקט הגרעין האיראני. במהלך סוף השבוע בוצעה תקיפה משולבת של ארה"ב וישראל נגד תחנת הכוח הגרעינית בבושהר, נתנז ואתרים נוספים. מדובר בתקיפה השלישית בתוך עשרה ימים המכוונת נגד מתקנים אסטרטגיים של איראן.
המאבק על מאגרי האורניום והשרידות בטהרן
בעוד שהארגון לאנרגיה אטומית של איראן טען שלא נגרם נזק חומרי ואין נפגעים באתר, גורמי ביטחון מדגישים שאיראן טרם זנחה את שאיפותיה הגרעיניות למרות התקיפות החוזרות ונשנות. תקיפות אלו הן חלק ממערכה רחבה יותר שכוללת פגיעה באתרי גרעין נוספים. אולם, הדבר החשוב כרגע שאין לו פתרון זה מאגר האורניום המועשר שעדיין נמצא באיראן, וכולל 450 ק"ג אורניום מועשר לרמה של 60 אחוזים ועוד כ-200 ק"ג מועשר לרמה של 20 אחוזים. בישראל אומרים שהמאגר הזה ופרויקט הגרעין האיראני הם המטרה המובילה, אבל ממעטים לדבר בנושא.
איראן מצדה ממשיכה לבצע תקיפות כמעט בכל רחבי המזרח התיכון. במקביל לתקיפה בסעודיה, דווח גם על תקיפות כטב"מים וטילים איראניות בשדה התעופה של כווית ובנמל שם. גם ניסיונות לפגוע בכלי שיט אמריקאיים ליד עומאן ותקיפה של מטרות באיחוד האמירויות ובחרין. בתדרוך של מפקד סנטקום, שניתן זמן קצר לפני המתקפה האיראנית בסעודיה, הוא דיווח: "השמדנו את המטרה ה-10,000". אדמירל בראד קופר הציג בדרוך האחרון שנתן תמונה אופטימית של המערכה והוסיף שיחד עם התקיפות הישראליות, "היקף הנזק לטהרן הוא חסר תקדים".

לדברי אדמירל קופר, ארה"ב הצליחה להשמיד 92 אחוזים מכלי השיט הגדולים של הצי האיראני ולמעשה שללה ממנה את היכולת להקרין כוח ימי באזור. הנתון כולל, על פי האמריקאים, גם עשרות ספינות של צי משמרות המהפכה. עוד ציין שקצב שיגורי הטילים והכטב"מים של איראן צנח ב-90 אחוזים וששני שלישים מיכולות הייצור הצבאיות של המשטר הושמדו או ניזוקו קשות. "אנחנו נמצאים בנתיב לחיסול מוחלט של מנגנון הייצור הצבאי האיראני", הצהיר אדמירל קופר.
עם זאת, נראה שהמציאות בשטח מורכבת יותר, כאשר התקיפה המדויקת על בסיס הנסיך סולטאן מעלה שאלות קשות לגבי יכולת ההגנה האמריקאית מול הנכסים האסטרטגיים שנותרו לאיראן. בנוסף לכך, יש לציין שגם בישראל וגם בארה"ב יש גורמי צבא וביטחון שמצננים מעט את האווירה והנתונים. על פי אותם גורמים, צה"ל וצבא ארה"ב מספקים נתונים מופרזים. בנוסף לכך, בשני הצבאות מתעלמים ממטרות המלחמה האיראניות, שהן בראש ובראשונה שרידות המשטר, שימור יכולות צבאיות א-סימטריות בעיקרן ואולי גם יכולות גרעין, אותן יוכלו לפתח שוב.
