mako
פרסומת

החשש שגל הטרור ירד דרומה: "חברון תמיד מצטרפת אחרונה, אבל בכל הכוח"

לאחר הפיגועים בחברון ובאזור יריחו ותגבור הכוחות בגזרה, גובר החשש במערכת הביטחון מזליגת גל הטרור מג'נין ושכם דרומה. הרקע: "אריות הצדק" – "סניף חברון" של גוב האריות - שמגבירים פעילות, הסולחה בין החמולות שהכריזו כי יפנו מעתה את הנשק רק נגד ישראל, וחמאס – שמנסה להבעיר את השטח מעזה. גורם ביטחוני מעריך: "גם הסבב הזה יידעך, אך זו תהיה רק הפוגה"

שי לוי
פורסם:
עימותים בחברון
צילום: HAZEM BADER/AFP/GettyImages
הקישור הועתק

הפיגועים שהובילו להחלטה על תגבור הכוחות בחטמ"ר יהודה, והחשש מזליגת גל הטרור דרומה. בזמן ששב"כ וצה"ל מתמקדים בלחימה נגד "גוב האריות" ו"גדוד ג'נין" נראה שקמה לה התארגנות חדשה בשם "אריות הצדק" אותה מכנים במערכת הביטחון "סניף חברון של כנופיות העבריינים שנכנסו למעגל הטרור". הערכה היא שההתארגנות הזו אחראית למספר פיגועי ירי שאירעו בתקופה האחרונה, בין השאר ירי לעבר עמדות צה"ל ובתי תושבים באזור.

עדיין לא מדובר בהתארגנות משמעותית שהצליחה לבצע פיגועים קשים, אולם מה שקורה בחברון מזכיר מאוד את שכם, שם "גוב האריות" הפכו מכנופיית עבריינים עם נשק להתארגנות טרור שהוציא את כוחות הביטחון למבצע נגדם.

ההערכה היא שמדובר בכמה עשרות חמושים, שפעילים גם ברשתות החברתיות. יש לציין שהם גם נטלו אחריות לפיגוע שביצע המחבל מחמד ג'עברי, כשיתכן ואותם "אריות הצדק" מזוהים עם חמאס ושימשו כערוץ לביצוע פיגועים מהם ניתן יהיה להתנער, בכדי למנוע תגובה ישראלית.

החמולות הכריזו על סולחה: "מעתה הנשק יופנה רק נגד ישראל"

עימותים בחברון
התפרעויות בהובלת חמאס, חברון אוקטובר 2022 | צילום: HAZEM BADER/AFP/GettyImages

לצד התארגנות הטרור החדשה שמתפתחת בחברון, דווח על סולחה בין שני חמולות משמעותיות וחמושות שם, ג'עברי ועוויווי, שהעלו סרטון בו הכריזו על סולחה המסיימת קרבות עקובים מדם ביניהן, והצהירו כי הנשק שברשותם יופנה מעתה רק נגד ישראל. פיגוע הירי במוצ"ש בו נרצח חנניה ז"ל, בוצע על ידי בן החמולה, מחמד כאמל יעקוב ג'עברי, אחיו של ואיל ג'עברי, גם כן איש חמאס וממשוחררי "עסקת שליט" שגורש לרצועת עזה.

גורם ביטחוני הסביר כי חברון תמיד אחרונה להצטרף למעגל הטרור, אך כשזה קרה "הם הלכו בכל הכוח", לדבריו. צה"ל כבר הודיע השבוע על תגבור כוחות בחטמ"ר יהודה האחראית על גזרת חברון. אולם ספק שזה יספיק במקרה שחברון תיכנס בהיקף מלא לסבב הלחימה.

מבצע "שובר גלים" נמשך כבר חצי שנה, יש מבצעים רבים ולחימה בשכם וג'נין והכוחות כבר שחוקים ומגלים סימני עייפות, לצד זה שהדבר כבר פוגע באימונים. בצה"ל לא מעוניינים כרגע בגיוס מילואים נרחב, שעל פי גורם בצבא גם "יכניס את הוויכוחים של האזרחות לזירה". אולם אם המצב ימשך ויחמיר, גם שם מבינים שלא תהיה ברירה לגייס מילואים או להגדיל את היקף הסדיר, על חשבון אימונים הכשרות וגזרות אחרות.

פרסומת

אם זה לא מספיק, עיניי כולם מביטות גם לעזה, מתוך ההבנה שלמרות שהאינטרס שם לשמור על השקט, מספיק ניצוץ אחד קטן כדי להעיר את הרצועה, ולהביא לסבב הסלמה נוסף. למרות זאת, בצבא יש לא מעט גורמים שמבקשים להוביל קו אגרסיבי יותר אל מול הטרור שמרים את הראש ביהודה ושומרון. בממשלה נותנים לצבא יד כמעט חופשית בכדי ש"יספק את הסחורה". גורם ביטחוני אמר היום כי "הסבב הזה ידעך, נצליח לחזור ו"לקצור את הדשא". רק שזאת תהיה עוד הפוגה זמנית בגלגל שדורש טיפול שורש עמוק, שלא כולו ביטחוני".

עימותים בחברון
כוחות במרכז העיר חברון, אוקטובר 2022 | צילום: HAZEM BADER/AFP/GettyImages