"ההנחיה באה מהכי גבוה, מהנשיא עצמו. פשיטת רגל מוסרית של צרפת"
אחרי שחברות ישראליות הופתעו שהביתנים שלהן נחסמו בלוחות עץ בתערוכת הנשק "יורוסאטורי", היוקרתית - תקף שגריר ישראל בצרפת את ההחלטה וטען: "הנשיא ישב בדיון שבו הוחלט אלו מגבלות יוטלו על החברות הישראליות"

הנהלת תערוכת הנשק "יורוסאטורי", מתערוכות הבין-לאומיות הגדולות בעולם של תעשיית הנשק שמתקיימת מדי שנתיים בצרפת, חסמה בלוחות עץ ביתנים של חברות ביטחוניות ישראליות. כמו לפני שנתיים, על החברות הישראליות נאסר להציג בה נשק התקפי. החסימה בוצעה בתחילת השבוע, אף שעמדו בדרישת ממשלת צרפת והציגו אמצעי לחימה הגנתיים בלבד.
"ההנחיה באה מהכי גבוה, מהנשיא עצמו שעמד בראש הדיון שבסופו הוחלט אילו מגבלות יוטלו על החברות הישראליות", תקף הבוקר (שלישי) שגריר ישראל בצרפת, יהושע זרקא, בריאיון ל"חדשות הבוקר". "קיבלנו על זה הודעה שלושה שבועות לפני התערוכה שיהיו מגבלות, בלי לדעת אילו יהיו. בשלב מסוים הבנו שהמגבלות יאפשרו להציג רק טכנולוגיות להגנה. החברות נערכו בהתאם, ועדיין סגרו באישון לילה כמו גנבים. יש פה התנהגות בזויה של צרפת, בסוג של פשיטת רגל מוסרית".
דני אשחר, מנכ"ל חברת אורביט שנמצא בתערוכה, תיאר את השתלשלות האירועים מהצד של החברות. "לפני חודש קיבלנו הודעה רשמית שאפשר להציג רק פתרונות להגנה אווירית. קיבלנו את ההנחיות ופעלנו בהתאם, ערב לפני הגיעה משלחת של שבעה אנשי ממסד צרפתיים. הם עשו ביקורת קפדנית ואישרו שהכל בסדר, שעה וחצי אחר-כך קיבלנו אימייל 'מצטערים, הביתן ייסגר במהלך הלילה'. הם לא הסבירו, רק שחשבו חשיבה נוספת ושהביתן ייסגר", אמר.
מה עשיתם?
"קיימנו את הפגישות, עשינו את מה שצריך לעשות גם בלי הביתן כי לא נוותר. לקוחות הגיעו לפגישה, ובמקום בביתן מצאתי שולחן וכיסא, התנצלתי וקיימתי את הפגישה".
מה הצרפתים אמרו?
"הם לא אומרים כלום, אני חושב שאנו תעשייה ישראלית מצליחה, הבאנו 19 מיליארד דולר הזמנות חדשות, שיא של כל הזמנים. התעשייה הישראלית טובה יותר, והם מנסים למנוע מצב שתעשייה ישראלית תיחשף ללקוחות בין-לאומיים, זו התערוכה הגדולה בעולם".
ומה בכל הקשור ליחס של הציבור בצרפת לישראל? לפי השגריר זרקא, בסופו של דבר הצרפתים נלחמים בביטויי השנאה כלפי ישראלים, למרות העוינות של הממשלה. "רוב הצרפתים רואים בנו חזית המאבק שהם יצטרכו לנהל בארצם ועל אדמתם. ממשלת צרפת היום היא עוינת, מובילה תהליכים נגדנו, מונעת אפשרויות כלכליות ומדיניות. ממשלת צרפת ברמה האזורית היא מדינה שאנו לא סומכים עליה וזו בעיה גדולה. יש משבר אמון גדול מאוד עם צרפת. ניסינו לעשות מהלכים לפיוס ולשיתופי פעולה אך קיבלנו סטירות לחי".