mako
פרסומת

שינוי גישה: לא רק מטוסים וספינות - ארה"ב שלחה לאזור גם טנקים ומשוריינים

מלבד הכוחות שהתקדמו ביממה האחרונה לאזור, האמריקאים שלחו כבר לפני מספר ימים את הכלים הכבדים, ועשו זאת בדרך שמעידה על דחיפות. בוושינגטון מבהירים אמנם שלא מדובר בצעד שנועד לאותת על מתקפה יזומה, אך מנגד שולח מסר ברור לטהרן. ההסבר המלא למהלך

שי לוי
פורסם: | עודכן:
שא
צילום: CENTCOM
הקישור הועתק

ארצות הברית ממשיכה לחזק את נוכחותה הצבאית במזרח התיכון לקראת תקיפה אפשרית באיראן. בשבת האחרונה דווח על מהלך שנחשב חריג יחסית לשנים האחרונות - פריסת כוחות שריון כבדים לתחום האחריות של פיקוד המרכז האמריקאי במזרח התיכון.

לפי גורמים בצבא ארה"ב שצוטטו בכלי תקשורת אמריקאים, פריסת הכוח המשוריין נועדה בראש ובראשונה לחזק את יכולת ההגנה של הכוחות האמריקאיים והבסיסים באזור, וכן לשפר את המוכנות לתרחישי הסלמה.

בארה"ב מדגישים שלא מדובר בהכרח בהכנה למלחמה יזומה. הפריסה נתפסת בעיקר כמהלך של "מוכנות ללחימה" ובנייה של יכולת תגובה מהירה וגמישה למגוון תרחישים, החל מהגנה על בסיסים ועד תמיכה בכוחות של שותפים.

על פי הדיווחים, הצבא האמריקאי החל בפריסה של טנקים מסוג קרב M1A2 "אברמס" ורכב קרבי משוריין - רק"ם מסוג M2A3 "בראדלי", כחלק מהיערכות להתמודדות עם המתיחות הביטחונית הגוברת באזור, ככל הנראה בעיקר בהקשרים של הגנה מפני תרחישים שונים שיכולים להתפתח - ובמקרי קיצון גם התקפה.

הצעד שמעיד על דחיפות המהלך

הכוחות הגיעו מחטיבת הפרשים המשוריינים 278 במשמר הלאומי. הטנקים וכלי הרק"ם שלהם הועברו באמצעות רכבת אווירית, תוך שימוש במטוסי תובלה אסטרטגיים מסוג C-17. הבחירה של הצבא האמריקאי בהובלה אווירית מדגישה את הדחיפות והצורך ביכולת תגבור מהירה, בניגוד להובלה ימית שאורכת שבועות ויותר.

המהלך הזה מתבצע כאמור תחת פיקוד המרכז האמריקאי ומצטרף לשורה של צעדים שננקטו בתקופה האחרונה, בהם הצבה מחודשת של נושאת מטוסים וככל הנראה אחת נוספת שעושה את דרכה, פריסה של מטוסי קרב, מטוסי תדלוק ובנוסף חיזוק מערכי ההגנה אווירית.

הכוחות באזור
טנקים וכוחות הפיקוד שנשלחו בעבר במטוסים | צילום: CENTCOM
פרסומת

גורמים ביטחוניים מעריכים שהרקע לצעדים האלה הוא שילוב של איומים מתמשכים מצד איראן וחשש מפני מתקפת כטב"מים, רחפנים, ירי רקטות וטילים וכן פעילות טרור וגרילה של מיליציות פרו-איראניות במספר זירות.

נוכחות השריון מאפשרת לצבא ארה"ב לפעול ביעילות בסביבה רוויית איומים. טנקי המערכה הכבדים מסוג "אברמס" מספקים שילוב של כוח אש, מיגון ויכולת הישרדות גבוהה, ויחד עם ה"בראדלי" גם תנועה מהירה של חי"ר ממוכן.

מסר כפול: הגנה חזקה ואיתות של הרתעה

בניגוד לתקופות קודמות שבהן הדגש האמריקאי באזור היה בעיקר אווירי וימי, החזרת כוחות שריון כבדים לשטח מאותתת על שינוי בגישה האמריקאית ואולי על הוספה של תרחישי ייחוס ואיום. מדובר במסר כפול: מצד אחד חיזוק ההגנה על נכסים וכוחות אמריקאיים. מנגד איתות הרתעתי ברור לאיראנים ולגורמים עוינים, במסגרת של דיפלומטיה צבאית, שמשמעותו שוושינגטון ערוכה גם לעימות רחב יותר אם זה יידרש.

בסיכומו של דבר, פריסת הטנקים והרק"ם במזרח התיכון משקפת את הערכת המצב האמריקאית, שלפיה האזור נכנס לשלב רגיש ומורכב יותר. החיזוק הצבאי נועד לייצב, להרתיע ולהבטיח שארה"ב תוכל להגן על האינטרסים שלה ועל שותפיה, גם בתרחיש של החמרה נוספת במצב הביטחוני.