המחאה באיראן גוברת ומוקדי ההפגנות מתרחבים והופכים אלימים יותר. השלטונות בטהרן הגבירו מצדם את עוצמת דיכוי ההפגנות, כשבין היתר נראה שהם שולחים יחידות רבות של "משמרות המהפכה" למשימה זו. בימים האחרונים מתפרסם תיעוד רב, חלקו רשמי, של אנשי משמרות המהפכה שאף נלחמו בעבר בסוריה, ונהרגו במהלך המהומות.

בין ההרוגים עליהם דווח באיראן בימים האחרונים, מופיע שמו של מוחמד זרה מוואידי. מי שככל הנראה נשלח כצלף לדכא את המהומות ומסתבר שהיה צלף מוכר בכוחות משמרות המהפכה בסוריה. ברשת אף התפרסמו תמונות שלו עם רובה צלפים 0.5 איראני מהתקופה שנשלח לסוריה.

קרב הגרסאות בין הצדדים

באופן רשמי האיראנים טוענים שמוואידי "היה סטודנט ללימודי דת ואימאם של אחד המסגדים בשיראז". בכלי התקשורת האיראנים נטען כי הוא "נרצח אמש בדרכו חזרה הביתה מהמסגד, לאחר שהותקף על ידי מתפרעים". אולם כלי תקשורת של האופוזיציה טוענים שהמפגינים זיהו את העמדה ממנה פעל כצלף, לשם השליכו בקבוקי תבערה. מוואידי נכווה קשות, פונה לבית החולים ואחרי כיומיים מת מפצעיו.

הצלף האיראני שנהרג (צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
צלף משמרות המהפכה נהרג בדיכוי מחאת החיג'אב באיראן | צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

כאמור, מוואידי לא לבד ברשימת ההרוגים בוגרי המלחמה בסוריה. על פי המידע הרשמי מאיראן, מאג'ד יוספי שנלחם בסוריה בשנים 2015-2016 היה גם כן מהאלפים שנשלחו לדכא את המפגינים באיראן, שם נהרג בפיגוע דריסה, כשרכב מסוג טנדר האיץ לעבר הכוח אליו השתייך.

בחודש שעבר נהרג גם חמיד פורנורוז. על פי דיווח מקומי, מפגינים איראנים דקרו אותו. גם הוא שירת בסוריה "כלוחם במשך כמה שנים", כפי שפורסם בכלי תקשורת רשמיים.

ההסלמה בין המשטר למפגינים

בתקופה האחרונה נראה שההפגנות במדינה התגברו והמשטר האיראני הגביר את מעשי האכזריות כלפי המפגינים, כולל ירי באש חיה ועינויים. לצד מיליציית הבסיג' של משמרות המהפכה, שנשלחים באופן קבוע לדכא את המהומות, נשלחו גם לוחמים מיומנים מהיחידות הלוחמות והמיוחדות. המשרתים שם נחשבים לנאמנים ביותר למשטר בטהרן ולא פחות מכך, אכזריים ביותר.

גנרל סלאמי (צילום: ATTA KENARE/AFP/GettyImages)
מפקד משמרות המהפכה של איראן, גנרל חוסיין סלאמי | צילום: ATTA KENARE/AFP/GettyImages

בסוף אוקטובר, אחרי כמעט חודשיים של מחאה, מפקד משמרות המהפכה, חוסיין סלאמי, הזהיר את המפגינים ברחבי המדינה כשהגדיר את אותו היום בו נאם כ"יום האחרון שבו יורשו לצאת אל הרחובות". באופן ברור מדובר היה במסר שבכוונת המשטר להחמיר את הדיכוי אם המהומות ימשכו.

המפגינים לא חזרו לביתם והמשטר שחרר את הרסן מעל אנשי משמרות המהפכה, אז החל לצוף תיעוד רב בו ניתן היה לראות אותם פותחים באש חיה לעבר המפגנים, שמצדם החלו להחזיר מלחמה.

קשה לדעת לאן רוחות המחאה נושבות ולא ברור האם הן יובילו לנפילת המשטר. איראן חוותה לא מעט מהומות, חלק אלימות מאוד, שכולן דוכאו בסופו של דבר על ידי המשטר. מומחים רבים מתייחסים למהומות האחרונות כ"משהו שונה", אולם כאמור, אין דרך לדעת כיצד זה ישפיע על עתידה של איראן.