חייל עם נשק (צילום: Christopher Furlong, GettyImages IL)
"התנהגות בלתי סבירה כלפי אדם נכה שהופקר", (אילוסטרציה) | צילום: Christopher Furlong, GettyImages IL

א', 35, לוחם גולני לשעבר שאיבד את שתי רגליו במהלך אימון עם מטול רימונים נגד טנקים, יוטס לטיפולים בארצות הברית שיסייעו בשיקומו, זאת למרות התנגדות משרד הביטחון. כך פסקה שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, ד"ר דפנה אבניאלי.

הפציעה התרחשה לפני כ-12 שנה, אז א' עבר קטיעה בשתי רגליו והוכר כנכה צה"ל. במסגרת השיקום שלו, הוא נשלח לקליניקה בניו-יורק לשם התאמת תותבות חדשות לרגליו. ועדת הנסיעות במשרד הביטחון אישרה את נסיעתו, אז החל הליך התאמת הפרוטזות להתקדם בקצב איטי מאוד.

בשלב מסוים א' נאלץ לחזור לישראל בכדי לבצע התאמת תרופות לכאבים שתקפו אותו מאז הפציעה, לאחר שהתברר לו שלא יוכל לקבל אותן בארה"ב. כעבור כמה חודשים הוא טס שוב לניו-יורק, אז דיווח למשרד הביטחון כי אינו מסוגל ללכת בתותבות החדשות שהותאמו לו וביקש לעבור טיפול במכון אחר, אשר מתמחה בטיפול בחיילים שרגליהם נקטעו במהלך תאונות אימונים ומלחמות. לדבריו, הוא שמע על אותו מכון מחייל אמריקאי שפגש במהלך שהותו בניו-יורק.

במשרד הביטחון סירבו לאשר לא' את הטיפול במכון החדשני, בנימוק שהמומחה שמטפל בו הוא מהבכירים בתחומו בניו-יורק. "במידה ואינך שבע רצון מהשירות הניתן לך, תוכל לשוב ארצה להתקנת תותבות בישראל", נאמר לו בשיחה עם עובדת בכירה במשרד הביטחון.

א' לא התייאש ופנה לראש אגף שיקום במשרד הביטחון, משה צין, וביקש ממנו לשקול שנית האם לאפשר לו לקבל טיפול במכון החדשני שעלותו כ-150 אלף דולר. צין סירב לבקשתו והסביר כי נערכו מספר ניסיונות לייצר עבורו תותבות שישביעו את רצונו בבתי מלאכה שונים בארץ, בגרמניה באנגליה ולבסוף גם בארה"ב. הוא הסביר כי א' נשאר בניו יורק מעבר לזמן שהוקצב לו, ולכן המימון לשהותו הופסק.

אילוסטרציה (צילום: ap)
"אני יכול סוף סוף לתפקד ולעשות המון דברים שלא יכולתי" (אילוסטרציה) | צילום: ap

"שרירות לב ואטימות"

למרות הפסקת התמיכה בו, א' העדיף להישאר בניו-יורק. הוא נאלץ לעזוב את המלון בו שהה ונזקק לתרומות של הקהילה היהודית על מנת להמשיך את הטיפולים במכון החדש. לדבריו, הוא יצא מאותו המכון כשהוא הולך, רץ ושוחה עם התותבות החדשות שנבנו עבורו.

א', חזר לישראל לפני כעשרה חודשים וביקש ממשרד הביטחון לממן את ההוצאות שספג במהלך שהותו בחו"ל, לא כולל הוצאות לינה - עליהן וויתר. משרד הביטחון סירב לבקשתו, בטענה כי הוא נשאר על דעת עצמו בארה"ב וביצע את הטיפולים ללא אישור.

באמצעות עו"ד ארז יער, מומחה בתחום תביעות של חיילים ונכי צה"ל, א' הגיש עתירה מנהלית נגד משרד הביטחון כדי לקבל את ההחזרים הכספיים ולקבל מימון לטיפוליו. "מאז שקיבלתי את התותבות החדשות אני מרגיש שאני יכול סוף סוף לתפקד ולעשות המון דברים שלא יכולתי לעשות קודם. אני יכול לרוץ, לשחות, להרגיש כמו כל בן אדם", הוא טען.

השופטת ד"ר אבניאלי קיבלה את עתירתו של א' ומתחה ביקורת קשה על התנהלות אגף השיקום במשרד הביטחון: "זכותו של העותר לחיות בקהילת בני אדם בחופשיות ובנינוחות, מבלי להיזקק לתותבות מגבילות ולתרופות נרקוטיות לשיכוך כאבים שלהן נזקק לאורך שנים. חובתו של המשיב (משרד הביטחון) לסייע לו ככול הניתן במימוש זכות זו".

לדבריה של השופטת, ההחלטה על הפסקת מימון שהותו של א' והמלווה שלו בחו"ל, היא בגדר נטישה לגורלו: "התנהגות מעין זו, לא רק שהיא שרירות לב ואטימות, אלא היא התנהגות בלתי סבירה כלפי אדם נכה שהופקר לחסדי אחרים מחוץ למולדתו", הדגישה השופטת.

השופטת חייבה את משרד הביטחון לשלם לא' הוצאות משפט בסכום של 25 אלף שקל והסבירה כי עליו יהיה להשתתף בהוצאותיו של א', לאחר שזה יציג את כל המסמכים הרלוונטיים לקביעת גובה הסכום. "מדובר בהחלטה שרירותית, בלתי סבירה ועל כן בטלה", היא הסבירה.

>> צפו: לוחמי יס"מ ירושלים משתלטים על הר הבית