לפני כשלושה שבועות א', 25, אזרחית ישראלית הלומדת באוניברסיטה בחו"ל, הגיעה לבקר את אמה החולה המתגוררת בארץ.

להפתעתה, כשנחתה בנתב"ג היא נעצרה על ידי המשטרה ונלקחה לחקירה במצ"ח, בחשד לעריקות מצה"ל.

"עזבתי הארץ מסיבות אישיות קשות", הסבירה א', "חשבתי שקיבלתי פטור משירות בצבא. ביקרתי בישראל בשנים 2017 ו-2018 והוצאתי גם דרכון ישראלי בארץ".

גורמים בצה"ל מציגים את הסיפור בצורה שונה, טוענים כי א' קיבלה צו גיוס ולא נאמר לה שהיא פטורה משירות. לטענתם כבר בשנת 2014 הוצא נגדה צו מעצר במידה ותנחת בישראל ונמסר לה שהיא מחויבת בשירות.

העניין הוא שאין זו הפעם הראשונה בה היא מגיעה לישראל בשנים האחרונות. למערכת mako הוצג הדרכון של א' שתאריך ההוצאה שלו הוא ביום 30 ביולי 2017 בירושלים. הדרכון נלקח ממנה בעת מעצרה לכן לא ברור מדוע המשיכו בצבא לטעון באמצעות דובר צה"ל שאין הוכחות לכך שהייתה בישראל קודם ולא נעצרה.

שאלה נוספת היא מדוע לאחר שהציגו עורכי דינה המלצות חתומות לפטור אותה משירות, היא עדיין הוחזקה במעצר? באופן תמוהה, ימים ספורים לאחר פניית mako לצה"ל בנושא הוחלט לשחרר אותה.

"אם אני אישיות כל כך חשובה ועריקה מצה"ל למה לא נעצרתי בכל אותן שנים שהייתי בארץ והוצאתי דרכון?", תוהה א'. "הרי לטענת הצבא ביצעתי עבירה חמורה של השתמטות משירות צבאי ואני מבוקשת".

א' נשלחה לכלא 6 והוגש נגדה כתב אישום בגין עריקות של חמש וחצי שנים מהצבא. במקביל היא קיבלה המלצה לפטור משירות צבאי ונקבע לה על ידי קב"ן פרופיל 21' אבל ההחלטה לשחרר אותה התעכבה כל פעם מסיבה אחרת.

"יכלו לשחרר אותה כבר אחרי שהיא קיבלה פטור". קבלו עורכי הדין מיכאל כרמל ודן אסלנוב המייצגים את א', "לא להחזיק אותה סתם כבת ערובה בכלא צבאי. זו בחורה נורמטיבית, לא עבריינית שחשבה באמת ובתמים שקיבלה פטור משירות צבאי".

עורכי הדין הוסיפו וטענו: "זה היה מעצר מיותר לחלוטין שגרם לה נזק גדול מאוד. אפשר היה להתחשב בה לאור נסיבות חייה הקשות. כשפנינו לרשויות הצבא לברר מדוע אם היא מבוקשת כל השנים לא נעצרה כשביקרה בארץ פעמיים והוציאה פה דרכון, לא קיבלנו שום תשובה".

ביום רביעי שעבר נערך דיון בעניינה של א' בבית הדין הצבאי והוחלט שהיא תודה בעבירה של עריקות. התביעה הצבאית תסתפק בימי מעצרה והיא תשוחרר מהכלא.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה:

"החיילת הורשעה על פי הודאתה, בעבירה של העדר מן השירות שלא ברשות, בגין כך שהשתמטה משירותה הצבאי במשך למעלה מ-5 שנים.

במסגרת הסדר הטיעון שהוצג לבית הדין, הוטל על החיילת עונש מאסר בפועל לתקופה קצרה. הסדר הטיעון גובש לאחר בחינת מסמכים רפואיים עדכניים ונסיבותיה האישיות של החיילת, אשר לא יפורטו מטעמי צנעת הפרט.

בית הדין כיבד את הסדר הטיעון וקבע שהוא מקל עם הנאשמת לאור נסיבותיה האישיות הקשות".