בלילה שבין שני לשלישי השבוע חוסל בכיר ארגון הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני (גא"פ) בהאא אבו אלעטא וניתן האות לפתיחת מבצע "חגורה שחורה" של צה"ל.

על פי הודעות צה"ל במהלך המבצע נורו מעזה לעבר מדינת ישראל סדר גודל של 450 רקטות כאשר 60% מהן נחתו בשטחים פתוחים. כלומר, 180 מתוך הרקטות שנורו היו בדרך לפגיעה בשטחים מיושבים ולכן נורו לעברם טילי כיפת ברזל. עלות הירי של כל טיל כיפת ברזל היא כ-175 אלף שקלים, כלומר עלות כלל הירי במהלך הימים האחרונים נאמד על כ-32 מיליון שקלים.

יום קרב שאינו במסגרת מבצע יבשתי נרחב מוערך בצה"ל בעלות ממוצעת כוללת של כ-80 מיליון שקלים. חלק ניכר מסכום זה הוא הוצאות חיל האוויר בגיחות תקיפה ושאר המעטפת של כלי הטיס השונים בנוסף להפעלת הטנקים של חיל השריון.

צה"ל תקף מהאוויר למעלה מ-150 יעדים שכללו מפעלים תת קרקעיים לייצור רקטות, מפקדות ובתי פעילים. בצבא הקפידו מאוד שלא יהיה נזק נלווה ולכן בתקיפות בוצעו בנשק חכם שהוא גם יקר יותר. לכך יש להוסיף את מה שמוכר כ"עלות שעת טיסה" של כלל המטוסים של חיל האוויר שפעלו בימים האחרונים ולא רק אלה שנשלחו למשימות תקיפה.

בז (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
מטוס 15-F של חיל האוויר הישראלי | צילום: דובר צה"ל, חדשות

עלות שעת טיסה של מטוסי ה- F-16 של חיל האוויר מוערכת ב-30 עד 50 אלף שקלים. שעת טיסה של מטוסי F-15 שהשתתפו בתקיפות, עומדת על כ-82 עד 100 אלף שקלים.

למטוסי הקרב יש להוסיף גם את מסוקי הקרב, שעלות שעת טיסה שלהם מוערך בכ-15 עד 20 אלף ש"ח ומטוסים ללא טייס שעלות טיסה שלהם עולה כ-20 אלף שקלים לכל שעת טיסה.

על פי דובר צה"ל הפעילות בוצעה בשילוב אנשי אגף המודיעין בתאי התקיפה וייצור מטרות בזמן אמת, מה שאפשר לחסל עשרות מחבלים. מודיעין מהסוג הזה עשוי אולי להישמע ככזה שלא דורש יותר ממחשב וממסך אך בפועל מדובר בגוף נוסף שצורך מיליונים.