צה"ל פרסם בסוף השבוע אזהרות חמורות בדבר הכשירות של הצבא, עם התגברות המחאה של אנשי המילואים. בניגוד לדיווחים שהיו לפני כחודש, הפעם דובר צה"ל פרסם באופן רשמי את דבר הפגישה של מפקד חיל האוויר, אלוף תומר בר, עם עשרות טייסים מילואים.

למה זה קורה? בצבא מבינים שככל שעובר הזמן נחצים עוד קווים אדומים וישנו צורך בהצבה של מראה גדולה הן מול הציבור והן מול הדרג המדיני, שבשלב זה, כך מרגישים בצה"ל, מתעלם מכל האזהרות. העובדה שראש הממשלה סרב לכנס את הקבינט ולתת לשרים לדבר באופן קבוע עם מפקדי הצבא, היא שהובילה למהלך הזה.

צריך לומר את הדברים בצורה ברורה. הכשירות של צה"ל נפגעה, בדגש על חיל האוויר שזו הזרוע האסטרטגית של מדינת ישראל. אבל לא רק שם. ישנה פגיעה משמעותית גם בחלק מהמפקדות של החטיבות והאוגדות בזרוע היבשה, במערכי חיל המודיעין ובחיל הים. כבר היום ישנה פגיעה ביכולת של צה"ל לצאת למערכה מלאה בזירות הקרובות והרחוקות.

המצב כל כך חמור, עד כדי כך שצה"ל שוקל את מצב הכשירות שלו במסגרת ההכנות והביצוע של כל פעולה. לזה צריך להוסיף את דבריו של אלוף בר, שהוא מתעסק בנושא הזה בכל יום. המשמעות? במקום שהקשב של מפקד חיל האוויר יהיה לשגרה המבצעית ולהכנות למלחמה, הוא מתעסק בפגיעה בכשירות ובירידה של סד"כ הטייסים והנווטים בטייסות, מפעילי הכטב"מים, אנשי יחידת הבקרה ומערכים נוספים.

צריך להבין, אחוז גדול מאוד מאלו שמפסיקים לטוס הם מובילי רביעייה בחיל האוויר, מפקדי תאי שליטה וגורמים בכירים נוספים. מדובר בתפקידים שמי שנמצא בהם מגיע לשיא היכול והכשירות בגילאי 40-35. הרמטכ"ל הרצי הלוי ומפקד חיל האוויר אלוף בר, יודעים שאין להם שום אפשרות ריאלית להחליף את האנשים האלה.

תהליך איבוד הכשירות מהיר יותר אפילו ממה שהצבא צפה. כבר עכשיו רבים מהם איבדו ימי טיסות אימון רבים, איבדו אימונים במפקדות ובמכלולים השונים. הפגיעה בכשרות משמעותית ודה פקטו, כל יום שעובר מגדיל את המשבר ומקרב את צה"ל לקו האדום, ממנו כבר לא תהיה דרך חזרה.

ראשי הצבא הבינו זאת, קיבלו מהדרג המדיני תחושת התעלמות מהמצב, מה שהוביל אותם לפרסם את הדברים לציבור, אבל בעיקר לומר בדרך הזו לראש הממשלה ושר הביטחון – יש צורך שתעשו מעשה ו"תיכנסו לאירוע".

אם לא יהיה שינוי, ונראה שלא יהיה, בעוד כחודשיים הפגיעה בכשירות הצבא תחצה עוד קו אדום. לצורך הדוגמה נאמר שאם תפרוץ מלחמה עוד חודשיים-שלוש, חיל האוויר ומערכים מסוימים ביבשה ובים יאלצו "לבזבז" בימים הראשונים של המלחמה ימי אימון רבים לצורך ריענון וחזרה לכשירות, שיבואו כמובן על חשבון המשימות. וזה בהנחה שכולם יחזרו. במקרה של מלחמה יזומה, צה"ל יבוא לדרג המדיני עם רשימת "את כל זה אני לא יכול לעשות" כי אין עם מי.

גם רא"ל הלוי וגם אלוף בר, יודעים שסל הכלים שלהם ריק. אין להם אפשרות אמיתית לפעול מול אנשי המילואים, שבסיס ההפעלה שלהם היא מוטיבציה ואמונה ברעיון. הכלי היחיד שיש להם בסל הוא לדבר עם אנשי המילואים עצמם ולשקף לדרג המדיני את המצב באופן ברור וחד. הם כבר הבינו שהמסר שצריך לצאת מהצבא חייב להיות מדויק, ברור וחד בלי שום מקום לפרשנות, כי הדרג המדיני, לתחושתם, לא מקשיב בשלב הזה לפחות.

בנימין נתניהו, הרצי הלוי, יואב גלנט (צילום: חיים צח, לע"מ)
הרצי הלוי, בנימין נתניהו, יואב גלנט | צילום: חיים צח, לע"מ