שיער ארוך ומפוזר (נשים)

"התירוץ הקבוע שאני מקבלת בערעורים שחיילות מגישות", משתפת רמ"ד שיטור, רס"ן שירן אליהו, "הוא ש'הגומייה נקרעה' - אני ממליצה שלכל חיילת תמיד יהיה בתיק גומייה נוספת למקרה שהיא נקרעת, וככה תמיד תוכלי להימנע מדוח".

שיער לא תקני לגברים

"לא מעט חיילים בוחרים מראש להסתפר בצורה לא תקנית", היא מספרת, "פשוט תבינו שאסור דירוג, יש את המתחכמים שמנסים לעשות דירוג שלא רואים, אבל זה אסור בתכלית האיסור וחבל לקבל דוח על משהו שיכלתם לחסוך".

זקן ללא אישור

"הרבה חיילים מאבדים את הפטורים או שוכחים במכנס אחר", כך אומרת ראש המדור, "בעידן הטלפונים החכמים פשוט תצלמו את הפטור גם בטלפון וגם העתק נוסף במכונת צילום למקרה שילך לאיבוד. פשוט תדאגו שתמיד יהיה עליכם העתק כזה או אחר".

"התיקון - החזרתו לפקד". ארכיון (צילום: חדשות 2)
אל תתפסו בלי כומתה | צילום: חדשות 2

תנועה ללא כומתה

"התופעה הכי שכיחה היא חיילים שיוצאים מהרכב, מהאוטובוס או מהרכבת ושוכחים שם את הכומתה", היא מתארת, "הטיפ שאני יכולה לתת זה שתמיד תהיה עוד כומתה במשרד/בתיק/בהישג יד". וטיפ נוסף שהיא שולפת: "כשיש זמן לחכות לאוטובוס תמיד אפשר ללכת למחלקת האבדות ברכבת ישראל וחברות האוטובוסים".

חולצה מחוץ למכנסיים או תנועה על חצי א'

"בקיץ לכולנו חם, אין מה לעשות. פשוט לא מורידים חולצה גם כשיוצאים מהבסיס וגם כששוהים בו".

טיפים נוספים:

"חיילות שחוזרות משבת בבית שבמהלכה שמו עוד עגיל או מרחו לק ובבוקר שכחו להוריד - אני ממליצה לשים תזכורת בטלפון כל יום ראשון אחרי חופשה בבית להסיר אותם".

חיילים עם 2 אוזניות

"חשוב להגיד, גם אם אתם לא מאזינים למוזיקה וקשובים לסביבה, קשה יהיה להוכיח זאת לשוטר צבאי, ולכן תשימו לב שאתם לא נעים עם יותר מאוזניה אחת".

הדוחות הנפוצים ביותר בתחום התנועה

שימוש בטלפון בזמן נהיגה

"טלפון, גם כאשר נמצא במתקן שמיועד לו", מציין רמ"ד עבירות סרן אביתר נשר, "אסור להיות פועל, כלומר, או שהמסך כבוי או שהוא דלוק על אפליקציית ניווט. כל אפליקציה אחרת, בין אם זה מוזיקה או סרטונים, אסורה בתכלית, לכן שימו לב. בנוסף יש לציין שתפס לטלפון שנצמד להגה אינו תקני שבגללו תקבלו דוח על נהיגה בחוסר זהירות".

נהיגה במהירות העולה על המותר

"אין מה להוסיף על האיסור, יש לשים לב על המהירות המותרת בכל כביש עליו נוסעים", הוא אומר.

חציית שטח הפרדה עם 4 גלגלים/חציית קו הפרדה רצוף עם 4 גלגלים

אין לחצות שטח הפרדה כמו כל רכב רגיל.

הידעת?

עלייה על נתיב תחבורה ציבורית תחייב אותך בדוח של 500 שקלים או שיפוט ביחידה. "חשוב לציין שלרכב צבאי אין היתר לעלות על נתיב תחבורה ציבורית יש איסור כמו כל הרכבים במדינה", מדגישה רס"ן אליהו.

"אני אנפץ את הסטיגמה ואגיד - לשוטר צבאי אין מכסה של דוחות. אנחנו משתדלים שלרוב אם מדובר בעבירה שניתן לתקן נעדיף לבקש לתקן ולא לרשום דוח".

"אנחנו בעד שאם חייל יכול לתקן את העבירה עכשיו שיתקן ונשלח אותו לדרכו, הסיבה היחידה זה החיילים שמתחילים להתחכם או לקלל ולאחד כזה לא יוותרו".

דיבור בטלפון לא מונע משוטר צבאי לעצור אותך

"יש לחיילים קטע שחושבים שאם הם מדברים בטלפון השוטר הצבאי לא יכול לפנות אליהם ואז אם הוא פונה וממשיכים ללכת הם מקבלים דוח על סירוב או ניסיון בריחה כי השוטר רואה שהוא שומע - אם שוטר צבאי פונה אליכם יש לנתק את הטלפון ולעצור".

לחיילים ישנה הזכות לערער על דוח ולהמירו לאזהרה

"כשחייל מקבל דוח הוא יכול לשלוח בקשה לביטול למדור שיטור. הרבה פעמים חיילים לא מודעים ואני ממליצה כן לקרוא את האותיות הקטנות מאחורי הדוח".

במהלך 2018, כך עולה מנתוני המשטרה הצבאית, חולקו 7,646 דוחות. מדובר בירידה ביחס לשנת 2017, בה ניתנו 8,096 דוחות. שנה קודם לכן הנתון עמד על 9,684. "החלטנו להתמקד יותר בדוחות מצילי חיים ובעיקר בגלל שינוי מדיניות האכיפה", מסבירים רמ"ד עבירות סרן אביתר נשר ורמ"ד שיטור רס"ן שירן אליהו את הירידה המשמעותית.

"אנחנו מודעים לכך שבנושא דיגום גם אם השוטר הצבאי לא יהיה שם כדי "לתפוס" את החייל - אז הרס"ר ביחידה יהיה. בכבישים זה מעט אחרת ולכן הכנסנו אמצעי אכיפה חדשים לשוטרים", מספרים השניים.

"אנחנו מלמדים גם את השוטרים שאם ראו חייל שהעבירה שלו ניתנת לתיקון במקום, שיתנו לו את האופציה לתקן", הם מוסיפים, ומציינים לטובה את שיתוף הפעולה הגדל מצד נגדי המשמעת ביחידות: "זה תורם להעלאת מודעות החיילים עוד יותר - הם נשפטים בתוך היחידות על עבירות משמעת, עוברים מסדרי דיגום והדבר גורם לכך שהם מסתובבים 'בחוץ' מדוגמים יותר".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל