יש הרגשה כללית כאילו יש בצה"ל דברים שלא משתנים: הלוף, האפסנאי שלא נותן ציוד והרס"ר שתמיד יסדר לך בעצבנות את הכומתה על הראש היו שם, כמו היום, גם לפני שישים שנה. למרבה ההפתעה ולמרות הסיטגמה הקשה, מסתבר שצה"ל הוא דווקא צבא שצועד עם הזמן. כדי להוכיח לכם על מה אנחנו מדברים אספנו כמה דוגמאות לחידושים מדליקים מהשנה האחרונה.

חיילת מקפלת מדים  (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
עברנו הרבה ביחד, אבל באמת הגיע הזמן להחליף אותך | צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

הקולקציה החדשה של מדי ה-ב'

בקיץ הנוכחי מתכנן צה"ל להכניס לשימוש את הקולקציה החדשה של מדי ה-ב'. מדי הזית המוכרים המשמשים כמדי עבודה ולחימה יישארו אמנם בצבע ירוק, אך יעברו מקצה שיפורים שישנה במעט את הלוק החיילי. על פי השינויים שמתכנן אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה של צה"ל, צפויים המדים החדשים להזכיר בכמה מאפיינים את מדי המארינס האמריקאיים. בד הכותנה המוכר יוחלף בבד המחוזק בסיבי ניילון, מה שיתרום לכך שהמדים יטו פחות להתקמט ולא יקרעו במידה ונפער בהם חור קטן. פתח האוורור של החולצה, הממוקם בבית השחי, יבוטל - ובמקומו תקבלו ארבעה חורי אוורור קטנים. לסיום, פס סקוץ' להדבקת שם החייל יתווסף בחלק החזה הימני של החולצה.

גם חלוקת הכיסים בחולצות מתוכננת להשתנות; בנוסף לכיסים הקיימים יתווספו גם כיסים פנימיים וכיס קטן לפנקס ועט שיתפר על השרוול, וקרוב לודאי שישמש ככיס לסיגריות או לטלפון סלולרי. לפי הצעקה האופנתית האחרונה של צה"ל החולצה לא תוכנס עוד לתוך המכנסיים, ושולייה ישארו בחוץ – כמו סגנון הלבוש המזוהה בעיקר עם מילואימניקיםאו צנחנים.

המכנסיים הצבאיים יעברו לגזרה נמוכה יותר באיזור האגן, והמרווח בין הכיס העליון לכיס התחתון (המשמש לחסם עורקים) יתרחב, זאת כדי לאפשר ללוחמים להניח ביתר נוחות את מגן הברך. גם הכפתורים שעל המדים צפויים להיעלם ולהיתפר מתחת לבד, כך שלא יראו לעין.

אם פיילוט המדים החדשים יעבור בהצלחה, ב-2013 צפויה חלוקת מדים מאסיבית ללוחמים ולתומכי לחימה, בכמות של חמישה זוגות מדים לחייל. המדים הישנים יועברו לחיילים ביחידות עורפיות.

>> תישארו מעודכנים: הפייסבוק של פז"ם מחכה לכם

פיתוח מדהים: גרביים לא מסריחות

אחד התרגילים הקשים והבלתי נסבלים לחיילים קרביים הוא ההתמודדות עם אוהל הגז – לא, לא זה המדמה מצב של לוחמת אב"כ, אלא הרגע בו חולצים כל חיילי המחלקה את הנעליים בסוף יום אימונים ומורידים את הגרביים המסריחות. פיתוח חדש של חברת קופרון יספק ללוחמי צה"ל גרביים אנטי בקטריאליות, כאלה שלא אמורות להסריח אחרי כמה שעות בתוך הנעל האטומה. הגרב עשויה מסיבי כסף או נחושת מחומצנים, השזורים בבד ומונעים התפתחות פטריות, בקטריות ושאר מרעין בישין המוכרים לחי"רניקים. לטענת היצרן, הטכנולוגיה הוכחה כמחסלת 99.9% מהנגעים בגרביים, מונעת ריח רע, משפרת את מראה העור ומספקת הגנה לספיגת לחות.

נעליים של לוחם על טנק (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
תגיד אחי, אתה כבר משתמש בגרביים החדשות? | צילום: David Silverman, GettyImages IL

הקץ לשפצורי הכומתה

עוד מסורת ארוכת שנים הגיעה השנה לסיומה, עם חלוקת הכומתות החדשות בצה"ל. בצבא לא התלהבו יותר מדי מהאופנות השונות שהתפתחו בכל הנוגע לחבישת הכומתה, והחליטו לחלק לחיילים כומתות אליפטיות הניראות אחידות על הראש. משמעות הדבר היא, בין היתר, הקץ למסורת שיפצור הכומתה, אשר כללה שעות של גילוחה לפני שזכתה לעלות על הכתף או על הראש.

חייל משפצר כומתה (צילום: מערכת את"צ)
אנחנו לא יודעים אם זה רע או טוב, אבל לא צריך יותר לגלח כומתות | צילום: מערכת את"צ

סופו של הלוף

אפשר לומר שתם עידן בצה"ל, לפחות מבחינה קולינרית. הלוף, קציץ הבשר הידוע לשמצה שפילג את המדינה לשניים - למתעבים ולמשוגעים לדבר - יוצא מהתפריט הצה"לי. במקום גוש הבשר המשומר מכניס צה"ל שדרוג עסיסי למנות הקרב - שווארמה הודו, גולש בשר וקציצות בקר ברוטב עגבניות; ארוחה חמה, דליקטס באמצע השטח. אבל לפני שאתם מזמינים לעצמכם שולחן לשניים אי שם בתרגיל גדודי ומבקשים את מנת היום, כדאי לדעת מה מחכה לכם בפנים.

מנת הגורמה נראית מבחוץ כמו שקית פופקורן למיקרוגל – לתוכה מכניסים שקית נוספת מאלומיניום עם מנת הבשר ומעט מים, ואחרי ניעור קל ודקות ספורות מתחממת המנה כתוצאה מתגובה כימית. מנות הקרב החדשות עמידות לתוקף של שנה וחצי, ובצה"ל עמלים על פיתוח שיחזיק אותן ראויות למאכל אדם גם אחרי 3 שנים. יאמי.

מנות הקרב החדשות (צילום: מערכת את"צ)
העיקר שיש תיאבון. מנת הקרב החדשה של צה"ל | צילום: מערכת את"צ

חוסכים בחשמל

גם בתחום ההנדסה והבינוי משתדל צה"ל לא לפגר מאחורי הטרנדים הירוקים העכשוויים. כבר כמה שנים שעל גגות בתים אזרחיים בארץ נבנים פאנלים סולארים, המשמשים כמקור אנרגיה חלופי לחברת חשמל, ולאחרונה החלו גם בצה"ל לעטר את גגות האוהלים בלוחות כאלה. כמה מטרים רבועים בלבד של פאנלים מספקים עד 500 וואט, ומאפשרים תאורה באוהלים והטענת טלפונים סלולאריים ומחשבים ניידים באמצעות אנרגיה סולארית וללא צורך בגנרטור רעשני.

>> מותר לגעת בבנות ואין סודה לשתייה באוכל: מיתוסים צה"ליים וניפוצם