mako
פרסומת

צילומי לוויין חשפו: איראן פועלת להוצאת הטילים והמשגרים ש"נקברו"

בצילומים שפורסמו ברשת CNN נראים על פי הדיווחים כלים הנדסיים בפתחי המנהרות שהותקפו במלחמה על ידי ישראל וארה"ב, שם "נקברו" הטילים והמשגרים תחת ההריסות. כל הפרטים

שי לוי
פורסם:
אצ
צילום: CNN
הקישור הועתק

איראן החלה בביצוע עבודות הנדסיות שמטרתן לפתוח את מנהרות וערי הטילים התת-קרקעיות שהותקפו מהאוויר המהלך המלחמה. תיעוד שפורסם לפני זמן קצר על ידי רשת CNN מראה את הכלים ההנדסיים בפתחי המנהרות ש"פקקו" מהאוויר כדי להוציא משם טילים ומשגרי טילים. בנוסף האיראנים פועלים לפתוח מנהרות שמובילות גם למתחמים תת-קרקעיים בהם נמצאים מטוסי קרב ומסוקים.

בעוד שהשווקים בעולם מגיבים בחיוב להצהרות של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ על "סוף המלחמה", המודיעין מהשטח מצביע על כך שהעימות רחוק מסיום והאיראנים פועלים כדי לשקם את היכולות הצבאיות שלהם. על פי דיווחים המתבססים על צילומי לוויין חדשים וגורמי מודיעין אמריקאים, איראן החלה במבצע הנדסי נרחב לשיקום הגישה ל"ערי הטילים" התת-קרקעיות שלה. התמונות מראות ציוד מכני כבד שפועל בפתחי מנהרות שהיוו יעדים מרכזיים בתקיפות חיל האוויר הישראלי והאמריקאי במהלך 40 ימי המלחמה.

מכיוון שמדובר בתשתית תת-קרקעית עמוקה במיוחד שלא ניתן היה להשמיד מהאוויר, מטוסי קרב תקפו את פתחי המנהרות והביאו לקריסתן. כך נלכדו בפנים טילי קרקע-קרקע, משגרים, מערכות טילי קרקע אוויר ועוד. המטרה הייתה "לקבור" את משגרי הטילים בתוך הבונקרים התת-קרקעיים ובכך למנוע מהם לצאת לשיגור או לחזור למילוי מחדש. אבל ההבנה הייתה שמדובר בפתרון זמני שהאיראנים יכולים להתגבר עליו בתוך שבועות עד חודשים בודדים.

הערכות: כמות הטילים והמשגרים שנותרו לאיראן

על פי הערכות המודיעין האמריקאי מחצית מזרוע הטילים של איראן לא נפגעו במלחמה. ההערכה היא שאיראן שמרה על לפחות 50 אחוז ממשגרי הטילים שלה ונתון דומה גם לגבי הטילים עצמם.

בתחילה ספרו בישראל את הטילים והמשגרים שהותקפו ככאלה שהושמדו. אבל מאוד מהר התברר שהם הוגדרו "בלתי שמישים באופן זמני" בשל חסימת דרכי הגישה אליהם ולא מעבר לזה. פעילות השיקום הנוכחית נועדה להשיב את הניידות והמוכנות של אותם משגרים.

המהלך האיראני אינו מפתיע, שכן הוא תואם את הדוקטרינה הצבאית של טהרן. "ערי הטילים" תוכננו מראש כמתקנים מבוצרים שנועדו לספוג מהלומה ראשונית, לאפשר הישרדות של הכלים ולאחר מכן לבצע "שיקום מהיר" כדי לחזור לפעילות מבצעית. פתיחת המנהרות היא השלב מכריע בדוקטרינה הזו. והדבר יאפשר לאיראן להציג שוב איום ממשי למרות הנזק שספגה ובכך להרתיע מפני חזרה ללחימה.

פרסומת

הדרג המדיני נערך להסכם, הצבאי לחידוש לחימה

אדמירל בראד קופר, ישראל כ"ץ ורא"ל אייל זמיר
אדמירל בראד קופר, ישראל כ"ץ ורא"ל אייל זמיר | צילום: משרד הביטחון, אריאל חרמוני

בישראל עוקבים אחרי המצב בשטח אחרי שניהול המשא ומתן הופקע ומנוהל באופן בלעדי על ידי ארה"ב. גורמים בצה"ל מתדרכים בימים האחרונים שלמרות המסרים מוושינגטון, ארה"ב ממשיכה לשמור על נוכחות צבאית משמעותית במזרח התיכון ואף ממשיכה לצבור כאן עוד כוחות ואמצעי לחימה. בצה"ל טוענים למטוסי תובלה רבים שממשיכים לעשות את דרכם למזרח התיכון ובנוסף לאלה גם ספינות בהן קבוצת הקרב של נושאת המטוסים "ג'ורג' בוש".

בזמן שהדרג המדיני בוושינגטון מדבר על אפשרות לעסקה וסיום המלחמה, הדרג הצבאי ממשיך להיות מוכן לחזור באופן מידי ללחימה. ההבנה היא שהאינטרס האיראני למשוך כמה שיותר זמן של הפסקת אש שכן זה יקשה על חזרה למלחמה. ובנוסף החשש הוא שהפסקת האש הנוכחית היא רק מרחב זמן לבנייה מחדש של הכוח ולא פתרון קבוע.