המשחק הכפול של טורקיה: חוששת לשלוח כוחות - ומבקשת מאיראן להרגיע את החות'ים
למרות הסכם שחתמה וקובע שהיא אמורה להילחם לצד סעודיה, טורקיה מורחת את האישור הרשמי שלו, מעדיפה לא להסתבך בעימות - ומנסה להפעיל לחץ על טהרן - כדי שזו תרסן את בני בריתה בתימן. כך איראן צפויה להגיב

טורקיה נערכת להרחיב את הסיוע הצבאי לסעודיה מול התגברות תקיפות החות'ים על הממלכה, ובמקביל מבקשת מאיראן לסייע בהרגעת הלחימה, כך לפי דיווח באתר אל-מוניטור. על פי הפרסום, לא ברור עד כמה טהרן מעוניינת בהפחתה מהירה של המתיחות.
במסגרת המגעים שוחח נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, עם יורש העצר הסעודי, מוחמד בן-סלמאן, ו"הביע סולידריות עם ריאד בעקבות התקיפות החות'יות האחרונות". באותו יום, שוחח שר החוץ הטורקי עם שר החוץ האיראני. לפי מקור דיפלומטי טורקי ששוחח עם עיתונאים, השניים דנו בעימות וב"מאמצים למצוא פתרון לעימותים המתמשכים".
ההסלמה החזירה למוקד את הסכם ההגנה של מכה, שעליו חתמו טורקיה, סעודיה ופקיסטן באוגוסט. במסגרת ההסכם התחייבו שלוש המדינות לראות בתקיפה נגד אחת מהן תקיפה נגד שלושתן. ב-5 באוקטובר הן הסכימו על "פריסה מהירה של כוחות ויכולות צבאיות מוסכמים בממלכה".
אחרי שעשתה רעש מההסכם עם סעודיה: טורקיה מורחת את האישור

אלא שלפני שטורקיה תוכל לפרוס כוחות, הפרלמנט שלה צריך לאשרר את ההסכם. ארדואן אמר כי ההסכם יוגש בקרוב לפרלמנט, אך לפי הדיווח הוא טרם הועבר אליו. גם לאחר האשרור, טורקיה אינה צפויה לנקוט עמדה התקפית נגד החות'ים, אלא לספק ציוד וייעוץ לצרכים הצבאיים הטכניים של סעודיה, ובמקביל לנסות למנוע הסלמה נוספת.
"נראה שטורקיה מחפשת דרך להקפיא את המשבר", ציטט האל-מוניטור את נשיא המרכז ללימודי איראן באנקרה. לפי הניתוח בדיווח, המניע העיקרי של אנקרה הוא לצמצם את חשיפתה לעימות: גם אם הסיוע יישאר הגנתי, כפי שמדגישים גורמים טורקיים, פריסת חיילים עלולה לחשוף כוח אדם וציוד לאש ולמשוך את טורקיה עמוק יותר ללחימה.
"טורקיה נותנת עדיפות למניעת הסלמה נוספת מצד החות'ים", המשיך אותו מומחה טורקי. "כאן איראן נכנסת לתמונה".

אנקרה רואה זה זמן רב בטהרן כתובת חשובה לשיחות על תימן, נושא שעולה בקביעות במגעים של ארדואן ופידאן עם עמיתיהם האיראנים. להערכת טורקיה, איראן שומרת על השפעה משמעותית על החות'ים כתומכת הזרה העיקרית שלהם. בדוח של האו"ם ממרץ 2025 נכתב כי החות'ים המשיכו לקבל הכשרה, נשק, סיוע טכני ותמיכה כספית מאיראן ומקבוצות המזוהות עמה.
לשם כך נשענת טורקיה על יכולתה לשמור על יחסי עבודה עם איראן. שתי המדינות מתחרות על השפעה אזורית, אך מקפידות להפריד בין היריבות לבין הקשרים הכלכליים והדיפלומטיים. לפי נתונים רשמיים שהובאו בדיווח, היקף הסחר ביניהן עלה על 5.5 מיליארד דולר ב-2025.
היחס האיראני לטורקיה, והשימוש של טהרן בהסלמה
גם תגובתה של אנקרה למלחמת ארה"ב באיראן שיקפה את הגישה הזאת. טורקיה גינתה את התקיפות האיראניות על מדינות המפרץ, אך גם מתחה ביקורת על התקיפות האמריקניות והישראליות באיראן וקראה לדיפלומטיה. היא נמנעה מקרע רחב יותר עם טהרן גם לאחר שטילים בליסטיים איראניים חדרו למרחב האווירי שלה במרץ ובאפריל ויורטו בידי מערכות ההגנה האווירית של נאט"ו.

"איראן מעוניינת לשמור את טורקיה קרובה, לא בגלל אמון", אמר לאל-מוניטור עמית בכיר במכון למזרח התיכון, הכותב בהרחבה על איראן וביטחון אזורי. לדבריו, לטהרן יש גם תמריץ לשתף פעולה עם מאמצי ההרגעה: היא מרוויחה מכך שטורקיה, מעצמה אזורית, שומרת על גישה זהירה למלחמה ונמנעת ממעורבות צבאית ישירה.
עם זאת, האחרון העריך שבניגוד לטורקיה, איראן לא בהכרח מעוניינת בהרגעה מהירה. "היא עשויה גם לראות ערך בכך שתאפשר לחות'ים להמחיש תחילה את יכולתם לפגוע בסעודיה ולשפר הן את עמדת המיקוח שלהם והן את זו של איראן", אמר.
"אין מדינה אחרת שמתקרבת לאיראן מבחינת ההשפעה על החות'ים", אמר וטנקה, אך הדגיש כי היקף השליטה שלה בהחלטותיהם עדיין אינו ברור. לדבריו, ההשפעה הזאת "אינה אומרת שהם ימלאו אחר פקודות איראניות בלי לקדם קודם את סדרי העדיפויות שלהם".