אלפי חיילות ומלש"ביות יקבלו בשבועות הקרובים את ה"זכותון לחיילת" ביוזמת שדולת הנשים בישראל יחד עם קבוצת "חמ"ל הורים לחיילות וחיילים" ומספר הולך וגדל של רשויות מקומיות. אלינור דוידוב, מנהלת תחום המאבק בהדרת נשים בשדולה, מציינת כי הסיבה היא תלונות רבות שהגיעו מחיילות.

"בשנה האחרונה אני מפעילה בשדולת הנשים בישראל קו חם לחיילות וחיילים בנושא הדרת נשים והפרדה מגדרית בצה”ל", ציינה דוידוב. "הוא מאפשר לחיילות שאינן מכירות את זכויותיהן, או חושבות שאלה הופרו, לפנות ולקבל סיוע, ייעוץ ואף עזרה ממשית בטיפול במקרים בעייתיים, כגון אכיפת כללי צניעות על חיילות, דחיקתן מתפקידים שונים בשל הגבלות המוטלות עליהן וכן הלאה".

לדברי דוידוב, מאז הקמת הקו התקבלו עשרות פניות ועדויות על מקרים בהם הופרו זכויותיהן של חיילות על רקע של אי ידיעת פקודת השירות המשותף, עיוות או החמרה שלה ובקשות לא הגיוניות. "מאז נכנסה לתוקף פקודת השירות המשותף בתחילת שנות ה-2000 (שאז נקראה פקודת השילוב הראוי), הושרשו בצה"ל מנהגים שונים, שחלקם נבעו מהפקודה, וחלקם מחוסר הבנתה או מהחלטה מודעת להחמיר את משמעויותיה", היא אומרת.

בשל התלונות הרבות שאף פורסמו באמצעי התקשורת, הבינו בצה”ל כי קיימת בעיה בהבנת והטמעת הפקודה. כך, במהלך שנת 2017, טיפלו בכך גם הרמטכ”ל לשעבר, רב אלוף גדי אייזנקוט, וגם ראש אכ”א, אלוף מוטי אלמוז, בשורה של שינויים בנוסחי הפקודה והתבטאויות שהבהירו כי החריגות המחמירות מהפקודה, אשר פוגעות בתפקודן ובזכויותיהן של חיילות, אינן מקובלות יותר.

"למרות כל אלה אנו ממשיכות לקבל דיווחים של חיילות על פגיעה בזכויותיהן", מעדכנת דוידוב. "מקרים של אכיפה אסורה של כללי צניעות, כגון איסור על מדריכות כושר גופני להדגים תרגילים בגופן כאשר יש בקרב החיילים גם דתיים, חובת לבוש מכנסיים קצרים מעל למכנסי הטייץ באימוני כושר, איסור על לבישת חולצות לבנות, לכאורה בשל החשש שתהיינה שקופות, ועוד".

בשדולה מוסיפים כי ברור להם שדרוש פתרון מערכתי על מנת לשים סוף לתופעה ועד שזה יקרה, החליטו שם לנסות ולהגיע לקהל גדול ככל האפשר של חיילות, כדי להעניק להן את כל המידע על זכויותיהן.

"ביקשו ממך לא לעלות להסעה של חיילים דתיים, הוציאו אותך מחדר האוכל, אסרו עליך ללבוש חולצה לבנה לאימון כושר, את כבר לא יודעת מה מותר ומה אסור? הזכותון יוכל להבהיר לך מה מותר לבקש ממך לפי פקודות הצבא ומה אסור", סיכמה דוידוב בפניה לחיילות. "בסוף הזכותון תוכלי גם למצוא רשימת טלפונים וכתובות אליהם תוכלי לפנות בעת הצורך, בתוך הצבא ומחוצה לו, ואשר יסייעו לך בבעיה בה נתקלת".

לזכותון המלא. לפניות לקו החם נגד הדרת חיילות בצה"ל: פנו לטלפון: 03-6120000 או למייל: hadara@iwn.org.il