מערך ההגנה האווירית של איראן פתח בעוד אימון נרחב "כדי להראות את מוכנותם להגן על המטרות הרגישות של המדינה", כפי שדיווחו כלי תקשורת באיראן. באימון של צבא איראן ומשמרות המהפכה, משתתפים למעלה ממאה כלי טיס מאוישים ולא מאוישים שבוחנים, על פי ההצהרות מאיראן, את ניידות מערכות ההגנה האווירית וקצב התגובה של הכוחות בתרחישי הגנה מגוונים.

באיראן מפרסמים שהאימון הנרחב מתפרס על פני שנים שלישים מהמרחב האווירי של המדינה. במסגרתו, 100 כלי טיס בוחנים את מערך ההגנה האווירית של איראן ומדמים תקיפה על אתרי הגרעין הרגישים שלה, כפי שאמר אמיר-קאדר רחימזאדה, בכיר במערך ההגנה האווירית.

המסר בתגובה לצעדי ישראל

הבחירה במספר של 100 מטוסים מעניינת, משום שבחודש יוני שעבר המריאו 100 מטוסי חיל האוויר הישראלי לביצוע מודל שנועד להכין לתקיפה אפשרית באיראן, במסגרת התרגיל הגדול שכונה "מרכבות האש".

הבכיר האיראני רחימזאדה הדגיש כי הכוחות משתמשים בעיקר במערכות הגנה אווירית מתוצרת מקומית איראנית בהן ה"חורדאד-15" וה"באוואר-373", שלאחרונה פורסם כי יוצבו בסוריה נגד התקיפות המיוחסות לישראל. באיראן, חלק מאותן מערכות מוגנות במערכים מבוצרים ומנהרות שנחצבו לתוך הרים ומתחת לאדמה. זה נועד להגן עליהן  מ"מכה אווירית מקדימה" ולאפשר להן לפעול במהירות.

בתרגיל המשותף לצבא איראן ומשמרות המהפכה, כך הוסיף הבכיר האיראני, משתתפות גם יחידות של ה-בסיג' והמשטרה. תפקידן של אלו לאפשר לסוללות הנ"מ לנוע במהירות ולאבטח אותן מפני פגיעת גרילה או תקיפות קרקעיות.

לאחרונה התרבו הפרסומים על ההכנות הישראליות לתקיפת חיל האוויר נגד אתרי הגרעין באיראן. על פי הדיווחים של "גורמים" במערכת, ראש הממשלה ושר הביטחון הורו לצבא להגביר את ההכנות ולהציג להם תוכנית ש"תהפוך את איום התקיפה לאמין".

עם זאת, מומחים רבים מטילים ספק ביכולת של ישראל לפגוע באופן משמעותי בפרויקט הגרעין האיראני. גם האופטימיים ביותר מדברים על עיכוב של שלוש שנים, במחיר של מלחמה אזורית. מה גם שישנה סבירות גבוהה שתקיפה כזו דווקא תאיץ לטענתם את פרויקט הגרעין האיראני.

מטוס הקרב ממריא (צילום: דובר צה"ל)
מטוס קרב של חיל האוויר הישראלי ממריא | צילום: דובר צה"ל