רב-טוראי אור ישראלוב ז"ל, בן 19 מבת ים, לוחם חי"ר בהכשרה בגדוד 202 של חטיבת הצנחנים, הוא לוחם צה"ל שנהרג הלילה (ג') בתאונת אימונים במהלך תרגיל בבא"ח שבדרום הארץ. כך התיר דובר צה"ל לפרסום.

צה"ל ממשיך לתחקר את אירוע הירי הדו-צדדי (דו"צ) שממנו נהרג הלוחם. מפקד זרוע היבשה, האלוף תמיר ידעי, הנחה על עוצר אימונים בכלל יחידות צה"ל עד להשלמת חידוד נוהלי הבטיחות. 

אלוף תמיר ידעי ומפקד פיקוד המרכז, אלוף יהודה פוקס, הנחו גם על הקמת צוות מומחים בראשות מפקד חטיבה 12, אלוף-משנה עברי אלבז לבחינת נסיבות האירוע המלצה על מוקדים לתחקור לבחינה רוחבית של האירוע ולמניעת הישנות מקרים דומים בעתיד.

בשלב זה מה שידוע ומותר לפרסום הוא שבמהלך תרגיל מחלקה רטוב לילי, כוח הרתק פגע בדגלן, מי שאמור לסמן את הכוח ולחדול למעשה את הירי של הרתק. מדובר בתרגיל פשוט יחסית, שמותאם לרמת הלוחמים שבשלב ההכשרה. כחלק משלב הכשרת לוחמי חטיבת הצנחנים (ושאר חטיבות החי"ר) הם מוכשרים במספר תרחישי לוחמה שמתחילים ברמת הפרט, כלומר הלוחם הבודד, לאחר מכן עוברים לרמת הכיתה ומשם למחלקה, פלוגה והלאה.

התרגיל שבו נהרג לוחם הצנחנים בהכשרה היה ברמת המחלקה, המורכבת בדרך כלל משלושה צוותים. בעצם המחלקה מקבלת משימה לכבוש יעד, למשל כיפה שעליה יש אויב. היא משאירה כוח רתק, שזה בדרך כלל מקלעים וכלי נשק מדויקים שתפקידם לנטרל אויב או לפחות "להוריד את הראש" של האויב, בזמן שהשאר מסתערים על אותה כיפה.

בהתחלה יבצעו את זה "על יבש", כלומר הם יבצעו את האימון בלי ירי חי ובמקום זה יצעקו "אש אש" כדי לדמות ירי. אחרי התרגיל היבש, שמחבר אותם לאימון ולבטיחות, הם יעשו את אותו רגיל ברטוב, כלומר ירי חי.

מה שקורה בשלב הזה, למשל בלילה, זה שכוח הרתק מבצעי ירי מקלעים וקלעים לעבר כיפת היעד, בזמן ששאר המחלקה מתקדמת לשם ומתכוננת להסתער. כדי שהרתק ידע מתי להפסיק לירות, ישנו דגלן שמסמן את הכוח ויעמוד בקצה הימני או השמאלי שלו, תלוי מאיזה כיוון הם מתקדמים לכיפה שעליה הרתק יורה.

ביום הדגלן נושא מקל ועליו בד אדום. בלילה הוא מחזיק ביד מקל ועליו פנס בוהק. על כיפת הרתק יש קצין בטיחות, שתפקידו לזהות את הדגלן ולחדול את האש החיה של הרתק כאשר הדגלן מגיע לנקודה שנקבעה מראש ולמרחק מסוים מהאש של הרתק. זה גם תפקידו של מפקד כוח הרתק.

התרגיל (צילום: דובר צה"ל)
תרגיל צבאי בלילה, ארכיון | צילום: דובר צה"ל

השאלות הקשות

על רקע מה שצוין, השאלה הראשונה שנשאלת היא מדוע לא זיהו את הדגלן ולכן ירו בו. שאלה נוספת שהתחקיר יידרש לענות עליה, היא האם הרתק ירה למקומות שלא אמורים לירות אליהם, או שאולי המחלקה התקדמה למקום שהיא לא אמורה להגיע אליו? את אלה אמורים לזהות קצין הבטיחות והמפקדים בשטח.

עניין הדגלנים רווי בסיכונים, בעיקר בלילה, כפי שכבר עלה בעבר בדיונים ותחקירים שנעשו בצה"ל. הדגלן עצמו עומד בקצה הכוח ולא תמיד רואים אותו, לפעמים הוא נכנס לשטחים מתים, מה שאמור לגרום לקצין הבטיחות לחדול את הירי ולעבור ל"יבש", עד שיראו אותו שוב.

בחושך קשה מאוד לזהות את הדגלן עצמו, לרוב יראו רק את הפנס שהוא נושא בקצה המקל. הבעיה במקרים כאלה היא שהאורות ברקע, של בסיס למשל, יישוב או סתם אנטנה מסומנת, עלולים להטעות את קצין הבטיחות והיורים.

מקלעים ורובי קלעים יוצרים רשף גדול בלילה, מה שפוגע בראייה וגם יכול לבלבל עם אור הפנס. בטח כאשר לוחמים נמצאים בהשפעת אדרנלין של אש חיה, עוד יותר כאשר מדובר בלוחמים חסרי ניסיון, מפלוגת הכשרה.

צה"ל רווי בכמויות אדירות של אירועים בהם דגלנים כמעט נפגעו בתרגילים. גם כותב שורות אלה ראה כמה כמעט-תאונות שכאלה. הדבר עלה בלא מעט תחקירים ודיונים. למרות זאת, עדיין לא התקבלה החלטה אם ואיך לשנות את תפקיד הדגלן, כדי להפחית את הסיכון באימונים.