mako
פרסומת

בפעם הרביעית ברציפות: נשבר שיא הייצוא הביטחוני של ישראל

משרד הביטחון מודיע כי בשנת 2024 ותוך כדי המלחמה, נשבר שיא כל הזמנים בייצוא הביטחוני של מדינת ישראל בסכום של 14.795 מיליארד דולר, גידול של כ-13% ביחס לשנה הקודמת. מעל 50% מהעסקאות נחתמו עם מדינות אירופה. השר ישראל כ"ץ: "העולם רואה את העוצמה הישראלית ומבקש להיות שותף לה"

שי לוי
פורסם:
המערכות הישראליות
מערכות ההגנה האווירית של ישראל | צילום: משרד הביטחון \ JACK GUEZ/AFP via Getty Images
הקישור הועתק

בשנה הרביעית ברציפות, נקבע שיא חדש בהיקף הייצוא הביטחוני של מדינת ישראל. כך הודיע היום (רביעי) משרד הביטחון. על פי ההודעה, מדובר בנתון הגבוה אי פעם.

מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (במיל') אמיר ברעם וראש אגף הייצוא הביטחוני -סיבט - תא"ל (במיל') יאיר קולס, הגישו לשר הביטחון, ישראל כ"ץ, את דוח הייצוא הביטחוני לשנת 2024, שנה שבמהלכה חתמו התעשיות הביטחוניות על חוזים חדשים בהיקף של 14.795 מיליארד דולר.

סוללות כיפת ברזל במלחמת חרבות ברזל
ישראל במלחמה - סוללות כיפת ברזל במלחמת חרבות ברזל | צילום: JACK GUEZ/AFP via Getty Images

במשרד מציינים כי בשנת 2024 נמשכה מגמת העלייה בהיקף הייצוא הביטחוני של מערכות הגנה אווירית - 48% מהיקף העסקאות, (לעומת 36% בשנת 2023); זינוק חל בתחום מערכות הלוויינים והחלל, שעמד בשנת 2024 על 8% מהיקף העסקאות (לעומת 2% בלבד בשנת 2023). בנוסף, נרשמה צמיחה משמעותית בחתימת החוזים אל מול מדינות אירופה - 54% מהיקף העסקאות בשנת 2024 (לעומת 35% אשתקד).

מפרוץ מלחמת 'חרבות ברזל' ב-7 באוקטובר 2023, עבר משרד הביטחון למתכונת חירום וכך גם התעשיות הביטחוניות, שנרתמו למאמצי המלחמה ועברו לייצר, סביב השעון, עבור צה"ל, במקביל להמשך הייצור עבור לקוחות זרים. ההישגים המבצעיים חסרי התקדים, יחד עם הניסיון המבצעי שצברו הפיתוחים הישראליים במהלך המלחמה, יצרו ביקוש גדול לטכנולוגיה הישראלית בקרב מדינות רבות. ואכן גם שנת 2024 הסתכמה בשיא חדש והתאפיינה בעסקאות ייצוא משמעותיות.

מלבד אירופה, מרבית הייצוא התחלק בין מדינות אסיה והפסיפיק (23%), מדינות הסכמי אברהם (12%), וצפון אמריקה (9%). התפלגות חתימת חוזים ע"פ היקף כספי: עסקאות גדולות ביותר מ-100 מיליון דולר (56.8%), עסקאות בין 50-100 מיליון דולר (9.5%), עסקאות בין 10 ל-50 מיליון דולר (16.3%), ועסקאות עד 10 מיליון דולר (17.4%).

המערכת בפעולה
מתוך סדרת הניסויים במערכות ההגנה האווירית הישראליות | צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון
פרסומת

"דווקא בשנת מלחמה קשה ומורכבת, ישראל שוברת שיא של כל הזמנים בייצוא הביטחוני – 15 מיליארד דולר", הגיב שר הביטחון, ישראל כ"ץ. "ההישג האדיר הזה הוא תוצאה ישירה של הצלחות צה"ל והתעשיות הביטחוניות נגד חמאס בעזה, חיזבאללה בלבנון, החות'ים בתימן, משטר האייתולות באיראן, ובזירות נוספות שבהם אנו פועלים נגד אויבי ישראל".

עוד הצהיר כ"ץ כי "העולם רואה את העוצמה הישראלית ומבקש להיות שותף לה. נמשיך לחזק את צה"ל ואת הכלכלה הישראלית באמצעות חדשנות ביטחונית שתבטיח עליונות ברורה מול כל איום - בכל מקום ובכל זמן".

"המערכות הישראליות הדהדו בשנה החולפת ברחבי המזרח התיכון", אמר מנכ"ל משרד הביטחון, האלוף במילואים אמיר ברעם. הוא הוסיף כי "יותר מדינות רוצות להגן על אזרחיהן באמצעות אמל"ח ישראלי. על מנת לתמוך את צורכי צה"ל בטווח המיידי והרחוק, עלינו להמשיך את התנופה בייצוא הביטחוני, שמאפשרת להעצים את צה"ל ביותר מערכות, לפתח את הדורות הבאים ולחזק את כלכלת ישראל".

מנכ"ל משרד הביטחון הוסיף וקרא: "עלינו להרחיב את בסיס הייצור הביטחוני הישראלי, כדי להבטיח כשירות ביטחונית רציפה ומתמשכת לאורך זמן ובימים קשים וגם כדי שנוכל לייצא יותר. נפעל להרחיב את השווקים הקיימים, לפרוץ לשווקים חדשים ולמצות טוב יותר את האקוסיסטם הישראלי הייחודי בתחום הדיפנס-טק".

ראש סיבט במשרד הביטחון, תא"ל (במיל') יאיר קולס, הוסיף כי "זו השנה הרביעית ברציפות שבה אנו עדים לשבירת שיאים בתחום הייצוא הביטחוני הישראלי. הנתונים המרשימים מבוססים על תעשייה ביטחונית יוזמת, יצירתית ופורצת דרך, אשר מייצרת מערכות בקצה הטכנולוגיה העולמית באוויר, ביבשה, במודיעין ובים".

פרסומת

עוד אמר כי היקף הייצוא: "מחזק את מעמדה של ישראל כמעצמה טכנולוגית-ביטחונית מובילה, ומעיד על האיכות הגבוהה של המערכות הישראליות ועל האמון הבינלאומי ביכולותיהן המוכחות של התעשיות בשטח. החיבור הייחודי של התעשיות הביטחוניות עם משרד הביטחון וצה"ל מאפשר יצירת יתרונות יחסיים מול שווקי העולם. התעשייה הביטחונית הישראלית הוכיחה יכולת ייחודית - לספק מענה מיטבי לצרכי צה"ל במהלך המלחמה, תוך כדי מתן מענה גם לביקוש הגובר ברחבי העולם".