אלוף יהודה פוקס עמד השבוע במרכזה של סערה. זה החל כאשר חבר הכנסת אביחי בוארון תקף אותו בראיון לרשת ב', לאחר פיגוע הירי במעלה אדומים ביום שלישי. "יותר חשוב לו לאפשר חופש תנועה לפלסטינים על פני שמירה הרמטית לביטחון ישראלים", אמר בוארון על פוקס.

בתגובה, פרסם דובר צה"ל הודעת גינוי חריגה בשם הרמטכ"ל. לא איזו אמירה כללית, אלא בציון שמו של חבר הכנסת. "הרמטכ"ל מגנה בכל תוקף את האמירה של חבר הכנסת אביחי בוארון כלפי מפקד פיקוד המרכז", נכתב בהודעת צה"ל. "האלוף יהודה פוקס, הוא מפקד לוחם, ערכי ומצטיין, אשר תחת פיקודו, מפקדי צה"ל וחייליו פועלים לילות כימים להבטיח את ביטחונם של תושבי אזור יהודה ושומרון. כל אמירה אשר מטילה דופי בשיקוליו של האלוף ובמחויבותו לביטחון אזרחי ישראל - ראויה לכל גינוי ואין לה שחר".

בנימין נתניהו, יואב גלנט וקציני צה"ל במהלך המבצע ב (צילום: שיר טורם, פלאש 90)
צילום: שיר טורם, פלאש 90

גם שר הביטחון יואב גלנט הצטרף לגינוי ופרסם הודעה בה נכתב: "מפקד פיקוד המרכז האלוף יהודה פוקס הוא קצין מקצועי ורב זכויות. האלוף פוקס מקדיש את חייו להגנת עם ישראל", גלנט אף התבטא בחריפות נגד חבר מפלגתו: "מגנה בתוקף את ההתקפות משוללות היסוד עליו מצד גורמים פוליטיים חסרי אחריות. כל התקפה על קציני צה"ל ע"י אישי ציבור מערערת את בטחון ישראל".

למרות הגינויים, כבר למחרת חברת הכנסת לימור סון הר מלך מעוצמה יהודית, התבטאה עוד יותר בחריפות נגד פוקס בראיון לרדיו 'קול ברמה': "האלוף פוקס מגבה מחבלים ובצד השני מתעמר ומתעלל בתושבי יהודה ושומרון. אני חד-משמעית מגבה את דבריו של ח"כ אביחי בוארון. באופן עקבי יש דאגה לרווחתם של תושבי איו"ש הפלסטינים - ונגד התושבים היהודים", אמרה הר מלך.

הדברים הללו כבר הביאו את ראש הממשלה בנימין נתניהו לגנות את האמירות נגד הקצין הבכיר: "ההשתלחות באלוף יהודה פוקס אינה מקובלת ואינה ראויה", אמר נתניהו בהודעה שפורסמה מטעמו. "האלוף פוקס הוא קצין מצוין ומוערך שפועל ללא הרף להגן על אזרחי ישראל באשר הם".

הרמטכ"ל הרצי הלוי בתחקיר עקב הפיגוע בקדומים (צילום: דובר צה"ל)
הרמטכ"ל הלוי במרכז התמונה ולצידו אלוף פוקס | צילום: דובר צה"ל

זאת לא הפעם הראשונה שהאלוף פוקס, קצין מקצועי שלאורך השנים זכה לשבחים רבים על תפקודו, נמצא בלב סערה, שסביר מאוד שחודרת אליו. מפקד פיקוד מרכז נחשב גם לקצין שאינו חושש לעלות לשידור לאחר אירועים קשים בגזרתו, לענות לשאלות קשות ולדבר לציבור.

"פוקס בן אדם ברור שהוא שומע, רואה ומרגיש את מה שקורה ומכוונים לעברו", אמר קצין בכיר בצה"ל שיצא להגנתו של אלוף פוקס. "הבן אדם כבר עבר משברים בחייו, אירועים קשים ואיבד חברים. זה לא מה שישבור אותו. זאת יריקה בפרצוף של מי שמגן על אזרחים 24/7".

"בהנהגה מתנערים ותוקפים את מי שלא יכול לענות להם"

בצה"ל זועמים ממש על הקמפיין שמנוהל נגד מפקד פיקוד המרכז ואותו מובילים חברי כנסת ממפלגות הקואליציה. קצין נוסף מפיקוד המרכז אמר בשיחה עם mako: "בוא נשים רגע דברים על השולחן. הגשנו לדרג המדיני תוכניות מבצעיות לאישור, עם הסבר מפורט למשמעויות של כל דרך פעולה. הדרג המדיני פעל על פי השיקולים שלו ותחת האחריות שיש עליו".

"במקום לבוא בטענות למי שנושאים באחריות", ממשיך הקצין, "מי שנמצאים בהנהגה מתנערים ותוקפים את מי שלא יכול לענות להם, כשבדרך הם שורפים את כל האסמים. פוקס מבין את זה טוב מאוד, הוא מבין את הנזק שהם גורמים ושהמתקפות חסרות האחריות האלה הן לא נגדו כאדם פרטי, זה נגד צה"ל כולו".

אחד מהראיונות של ח"כ אביחי בוארון שהקפיצו את הצבא היה כשהוא אמר ש"אלוף פוקס נכנס לתפקידו בשנת 2021, מאז בכל שנה שלו בתפקיד כמות הפיגועים קפצה פי שניים". על כך אמר הקצין הנוסף איתו שוחחנו, "חרפה. פיקוד המרכז פועל ימים ולילות לסיכול פיגועים וטרור. אם לא הפעילות עליה מפקד האלוף, כמות הפיגועים הייתה פי עשר ממה שאנחנו רואים. אין פה ביקורת, יש פה התרת דם".

הקצין הבכיר איתו שוחחנו אמר: "ככל פעם זה נגד מפקד אחר והפעם הם שברו שיאים חדשים. שנאה טהורה ושלא יהיו טעויות. המתקפות נגד פוקס זה לא בגלל שהוא לא מגן עליהם, זה בגלל שהוא לא נותן להם להתפרע ביהודה ושומרון ולשרוף את השטח".

עוד לדבריו, "הבעיה שהאמירות האלה מחלחלות לחלק מהיחידות והחיילים, והם בתורם פועלים תחת אותה הרוח, מאפשרים למתנחלים לפגוע בפלסטינים חפים מפשע ויש כאלה שמוציאים מידע לנוער הגבעות ומי שמגבה אותם. זה מגיע בחסות של אותן אמירות". יש לציין כי כשיש מקרים כאלו שמתגלים לצה"ל הם מטופלים בחומרה.

הקצין שלמד בישיבה חרדית

האלוף פוקס נספר בעיניי רבים כחלק ממה שמכונה "חבורת הצנחנים" וזאת למרות שלא צמח בחטיבת הצנחנים. הוא למד בישיבה החרדית בית התלמוד ועם סיום לימודיו התגייס ב-1987 לגדוד 890 של הצנחנים, שנתיים לאחר מכן יצא לקורס קצינים ומאז למעשה לא שירת בחטיבה.

לקורס הקצינים הוא יצא אחרי מאבק עיקש בצה"ל שלא אישר לו לצאת לקצינים בגלל נתונים חסרים של מי שהיה בוגר ישיבה חרדית. המאבק הצליח וב-1989 יצא לקורס קצינים שם נכנס לתודעה הציבורית, כאחד מהצוערים אחריהם עקב הסרט התיעודי "להיות קצין" של הבמאי איתן אורן.

מפקד פיקוד מרכז אלוף יהודה פוקס (צילום: פלאש 90)
אלוף יהודה פוקס מפקד פיקוד המרכז | צילום: פלאש 90

במהלך הקורס הוא חזר בשאלה ואחרי סיום קורס הקצינים נשאר להדרכה בבה"ד 1, אחריה קיבל פיקוד על מחלקה בפלוגה המסייעת של גדוד 931 בחטיבת הנח"ל, בה צמח עד לתפקיד מפקד החטיבה. את שנותיו הראשונות כמפקד וקצין עשה פוקס בימים בהם צה"ל נלחם בדרום לבנון ,כאשר ב-1993 הוא קיבל את הפיקוד על הפלוגה המסייעת של 931. לאחר מכן מונה למפקד פלנ"ט נח"ל המוכרים בשם "יחידת העורב" על שם הטיל שהפעילו אז.

האסון שמלווה אותו עד היום

בתקופתו כמפקד עורב נח"ל החטיבה ספגה את האסון הקשה בתולדותיה, כאשר ב-4 בפברואר 1997 התנגשו שני מסוקי יסעור ו-73 חיילים וקצינים נהרגו. 30 מההרוגים היו מחטיבת הנח"ל בהם צוות שלם מהעורב בפיקודו של אז סרן יהודה פוקס.

"פתאום מתקשר אליי הקמב"ץ ומספר לי על איזה תקלה במסוק, עם אולי שני פצועים קל", שחזר אלוף פוקס במחקרו של ההיסטוריון מאיר אמיתי. "אחר כך, כשהגיעה כבר ידיעה שמדובר בשני מסוקים ליד צומת גיבור, החלטתי לצאת לשם". פוקס היה הראשון שהגיע לזירת ההתרסקות.

סרן פוקס שהגיע ראשון לזירה ראה את התיקים על סמלי הפלנ"ט וחה"ן הנח"ל. הוא היה זה שהתקשר למי שהיה אז מח"ט הנח"ל, אילן הררי לספר לו על מה שקרה. שלושה ימים אחרי אסון המסוקים, ב-7 בפברואר, כשמאחוריו תשע לוויות, עלה סרן (כיום אלוף) פוקס לבקר את צוות גיורא שבפיקודו במוצב הבופור. "סוף סוף להיות איתם יחד", צוטט במחקר של אמיתי. האסון הזה הפך לחלק מהאישיות של אלוף פוקס ומה שמלווה אותו עד היום.

הוא המשיך להתקדם והיה סמג"ד 931 ובאוקטובר 1999 מונה למפקד הגדוד כשבקדנציה שלו כמג"ד 931 צה"ל ביצע את הנסיגה מלבנון, בה פוקס נלחם והוביל לוחמים במשך עשור לעשרות ומאות מארבים ומבצעים. פוקס היה סמח"ט נח"ל בתקופת האינתיפאדה השנייה וזמן קצר לפני מלחמת לבנון השנייה הוא סיים תפקיד קצין אג"מ של אוגדת הגליל, ונחשב כמי שכשלי המלחמה פסחו עליו.

באותה שנה הועלה לדרגת אל"מ ומונה למפקד חטמ"ר יהודה, אז ספג לראשונה עימות ציבורי מתוקשר עם המתנחלים, כאשר היה ממפקדי הפינוי של היהודים מהשוק הסיטונאי בחברון. באותה התקופה ספג גם ביקורת משמאל, כאשר כוח מילואים הכה פעילי שמאל אותם פוקס כינה "פרובוקטורים מתוחכמים".

"רוב הקצינים רואים קרב, הוא רואה תהליך"

במהלך מבצע עופרת יצוקה הוא היה קצין האג"מ של פיקוד הדרום ובשנת 2009 סגר מעגל כמי שצה"ל ניסה למנוע ממנו להיות קצין, כאשר מונה לפקד על בה"ד 1. כמפקד בית הספר לקצינים, פוקס ראה בתפקידו שני צירים מקבילים לדמות הקצין הישראלי. האחד התקפי והכנת המפקדים לאתגרי העתיד. השני היה ערכי, כשהוא נתן דגש למה שכינה הכרת המפקד את המחלקה שלו על גווניה השונים. בין השאר הוא דאג שסיורי המורשת יהיו גם לירושלים וגם לתל אביב. המטרה הייתה שהקצין לעתיד ידע לראות מעבר לבועה ממנה הוא הגיע לצבא.

אחרי בה"ד 1 הוא נבחר כעוזר הרמטכ"ל עם בחירתו של יואב גלנט, כיום שר הביטחון, לתפקיד. אולם המינוי הזה בוטל אחרי שהמינוי של גלנט בוטל ופוקס מונה למפקד צוות בקורס מפקדי פלוגות ומפקדי גדודים. ב-2012 מונה לפקד על חטיבת הנח"ל ואחרי שנתיים, הועלה לדרגת תא"ל ומונה לקצין חי"ר וצנחנים ראשי. פוקס פיקד על אוגדת עזה בין השנים 2016 ל-2018 כאשר בתקופתו האוגדה קיבלה את פרס הרמטכ"ל, בין השאר על חשיפת מנהרות טרור.

אלוף הפיקוד בשטח (צילום: דובר צה"ל)
מפקד פיקוד המרכז אלוף יהודה פוקס בהערכת מצב | צילום: דובר צה"ל

ב-2019 הועלה לדרגת אלוף, הצטרף לפורום מטכ"ל ומונה לנספח צה"ל בארצות הברית. "אני שקט שאנחנו שולחים אותך לשם", אמר לו אז הרמטכ"ל אביב כוכבי, "אני בטוח שתעשה עבודה טובה עם כל מה שאתה מביא, עם כל מה שצה"ל צריך מכל המקומות האלה שתיארנו וכולנו זוכרים שהיית בהם, ובצורה הכי פשוטה - אני ממש בונה עלייך". עם חזרתו מארה"ב פוקס מונה כמפקד פיקוד המרכז, עליו הוא מפקד עד היום.

"פוקס זה בן אדם שצמח בכל תפקידי הלבה של צה"ל מגובה האבק והבוץ ועד לתפקידי בניין הכוח. יש לו ניסיון מבצעי עשיר בכל הזירות שצה"ל פעל ופועל בהן", אמר לנו אחד הקצינים איתם שוחחנו. "הוא שילוב של קצין שטח ומטה מאוד התקפי, אבל מה שבאמת בולט אצלו זה השכל והמחשבה בהפעלת הכוח. לא איש שהולך בלי הגיון עם הראש בקיר. רוב קציני החי"ר רואים קרב, במקרה שלו הוא רואה תהליך וזה משמעותי".

ספק אם מישהו יופתע במידה והמתקפות על אלוף פוקס יימשכו. מסלול שירותו כפי שפירטנו כאן מלמד שאותן מתקפות לא צפויות לשבור אותו, וההערכה לה הוא זוכה בצה"ל ובמערכת הביטחון תמשיך ככל הנראה להעניק לו את הגיבוי מראש הממשלה ומשר הביטחון.