מראה לא שגרתי נראה בחודשיים האחרונים בשטחי האימונים של צה"ל. מצפון ועד לדרום נראו מפקדי מחלקות מנהלים תרגיל כשהם לבושים במדים של שבעה צבאות שונים. סוג של מגדל בבל, אבל כזה שהיה מאורגן במיוחד, במסגרתו למדו 12 קצינים משבע מדינות איך צה"ל נלחם, ולא פחות מזה גם בצה"ל למדו דבר אחד או שניים. "זה קורס קצינים בינלאומי ראשון מסוגו שקורה בצה"ל, כאשר המשותף זה שכולם מפקדי מחלקות", אמר לפז"ם סא"ל יוסי קורן, מי שניהל את הקורס הייחודי. ברגעים אלה ממש אותם קצינים, שכבר חזרו לבסיסים שלהם ברחבי העולם, מעבירים את מה שלמדו למפקדים ולחיילים שלהם. לא פחות חשוב, הם גם הפכו לשגרירים של מדינת ישראל בצבאם וגם במדינתם.

"זה היה קורס מאוד מוצלח" אמר בפשטות סא"ל קורן. "מאוד איכותי ועם משובים מאוד גבוהים, גם מצד הסגל וגם מצד החניכים. קורס הקצינים הזה נמשך תשעה שבועות, כשהוא ראשון מסוגו בישראל ולהערכתי ראשון מסוגו בעולם. השתתפו בו 12 חניכים, כולם קצינים שמקבילים לסגן אצלנו, שהגיעו מארה"ב, גרמניה, הולנד, יוון, איטליה, ברזיל ודרום קוריאה. הם עברו קורס שבתכנים שלו מקביל למגמות להב וגפן שלנו, רובו באוריינטציה חי"רית".

אחד מהקצינים שהגיעו מארה"ב אמר שהקורס הזה פשוט "הפך אותם לקצינים". "זו הייתה חוויה נהדרת. כל אחד מלאום אחר אבל הפכנו לקבוצה. התאמנו בכל מקום בניווט, לוחמה אורבנית ועוד". הוא ציין כי הגיע לישראל "כדי ללמוד על אנשים, תרבות ועבודת צוות".

קורס קצינים בינלאומי (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
"קורס איכותי ועם משובים מאוד גבוהים, גם מצד הסגל וגם מצד החניכים" | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

קורס קצינים בינלאומי (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
"לקחנו צוערים ובנינו להם מחלקה של ממש, עם ביום אויב והכל" | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

תורת הלחימה, הכרת צה"ל ומדינת ישראל

מעניין לציין שבין החניכים הזרים היה קצין שבמקור שריונר, קצין מודיעין שהגיע מחי"ר, קצין רפואה "והשאר קציני חי"ר שחלקם מיחידות שמקבילות לשייטת למשל". סא"ל קורן מחלק את הקורס לשלושה חלקים עיקריים. הראשון הוא המקצועי, שכולל תורות לחימה וטקטיקה. במסגרת החלק הזה הקצינים למדו על שיטות הלחימה של צה"ל וגם עברו שבועות ניווטים בצפון ובדרום, מה שנקרא - למדו להכיר את הארץ דרך הרגלים. מעבר לכך הם תרגלו טקטיקות שונות ועברו לא מעט שבועות שטח, כולל לוחמת סבך ושטח בנוי.

"החלק השני הוא הכרת צה"ל, המורכבות והאתגרים שניצבים בפניו", מסביר סא"ל קורן. הוא מסביר כי הקצינים למדו להכיר את הסלט המזרח תיכוני המסובך שלנו. "זה כלל סיורים של החניכים בהרבה מאוד גזרות - באגודה 91, באיו"ש, בעזה ובאוגמ"ר 80. היינו גם בחיל האוויר, בחיל הים ובפיקוד העורף. בנוסף לקחנו אותם לטיסה בשמי הארץ כדי שיראו בעיניים את האתגרים הביטחוניים של מדינת ישראל".

>> מכורים לפז"ם? כך תקבלו את הידיעות ישר לסלולר

שני חלקים אלה חיברו אותם לחלק השלישי של הקורס - הכרת מדינת ישראל. החניכים יצאו לטיולים בירושלים, נצרת, תל אביב, טבריה, ים המלח ואילת הרחוקה. הם אפילו שלחו אותם לסדרת חינוך בירושלים, "שהם ציינו כמשהו חשוב ומרכזי בקורס. מעבר לשלושת החלקים האלה, בצענו גם ימי מנהיגות וסדרות של ערכים".

לחניכים מחו"ל הצטרפו גם קצינים וחניכים של בה"ד 1, שפשוט חרשו איתם את הג'בלאות של הנגב בדרום ואת שטחי האימונים הירוקים וההרריים של הצפון. דמיינו לעצמכם תרגיל פלוגה בלש"ביה של צאלים, רק שהצעקות והפקודות שעפו לאוויר היו באנגלית ובמבטא ישראלי כבד מצד אחד, או גרמני, איטלקי או אמריקאי מצד השני. "הם עשו תרגילי מחלקה יחד עם גדוד הדס של מגמת להב, לוחמה בשטח בנוי. לקחנו צוערים ובנינו להם מחלקה של ממש, עם ביום אויב והכל".

אני שואל את סא"ל קורן למה היה חשוב לעשות את זה, מה זה נותן להם לבוא לפה וכמובן, מה זה נותן לצה"ל. הוא מצדו מעביר לי שעור קצר בצניעות: "לא כל השכל נמצא בצד שלנו. למדנו מהגישות שלהם, גישת המנהיגות והמקצועית. ראינו איך הם עובדים. דבר שני, הם מאוד רוצים ללמוד מאתנו. אנחנו נחשבים לצבא מאוד מבוקש לבוא וללמוד ממנו. על הדרך אני גם יצרתי 12 שגרירים למדינת ישראל ולצה"ל, שבאו וראו בעיניים שלהם, ויודעים עכשיו ליחצ"ן אותנו בצורה מצוינת".

קורס קצינים בינלאומי (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
"אנחנו נחשבים לצבא מאוד מבוקש לבוא וללמוד ממנו" | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

קורס קצינים בינלאומי (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
12 שגרירים מצויינים, שראו ושמעו בעצמם | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

"שיחות לא פורמאליות חשובות לא פחות מהתחקירים"

אחרי שהקורס הסתיים הם עשו תחקירים והפקת לקחים, מהסוג שאהוב על קצינים בכל העולם, עם מצגות והרבה מאוד צבעים. אבל היו גם שיחות לא פורמאליות חשובות לא פחות מהתחקירים הרשמיים, אחת מהם במסעדה מקומית. סא"ל קורן עבר בין החניכים, רצה לשמוע מה יש להם להגיד. אחד מהחניכים, קצין גרמני מוסלמי, אמר לקורן שהשבוע הזה שינה לו את כל מה שהוא חשב עד אז על מדינת ישראל וצה"ל. "חד משמעית, זו הייתה אחת מהמטרות הראשונות שלנו. היום יש לנו שגרירים בשבעה צבאות בעולם".

החניכים של קורן עברו גם שעורי דין בינלאומי, כולל דוגמאות שהראו "עד כמה אנחנו צבא הומניטרי. הם ראו סרטים על הקש בגג, צוק איתן וכל דבר אפשרי. לקחתי אותם למחסום, שם הם ראו איך צה"ל מתנהג באמת עם אוכלוסייה פלסטינית. זה עושה את כל האירוע. חשוב להגיד שלא באתי ללמד אותם מוסר, אבל אני מראה להם עד כמה אנחנו עושים כל מה שאנחנו יכולים כדי למנוע פגיעה בחפים מפשע, כאשר עשינו להם גם חצי יום על הלקחים שלנו מצוק איתן. לקחנו אותם לגזרת עזה ושם עשינו להם תצפית על הרצועה כדי שיבינו. בצאלים הם ראו איך נראית לחימה בשטח צפוף ואת הקושי בקסבאות. חשוב להגיד שהשארנו את זה כאירוע מקצועי, של איך מ"מ נלחם ומוביל את המחלקה שלו".

הקצין מארה"ב הוסיף שתרגיל כזה מאוד משמעותי עבורם, ונותן להם לא מעט יתרונות כקצינים ומפקדים. "זה נותן לנו הסתכלות שונה על מנהיגות, כמו גם על זה שאנשים פה מתבגרים בשלב מוקדם ומתאמנים המון. לדעתי כל אחד בקבוצה שלנו לקח מפה משהו". אגב, החלק האהוב עליו היה, "לטייל בישראל ולהכיר את האנשים והתרבות, אבל גם לרכוש חברים מכל העולם". הוא פחות אהב את זה ש"כל הזמן היינו עייפים ורעבים, אבל החזקנו יחד". עם זאת, הוא עדיין ממליץ על הקורס "לכל מי שיש לו את ההזדמנות".

ביום פיקוד העורף, החניכים נלקחו גם לתחנת המשטרה בשדרות, שם ראו את קיר הקסאמים המפורסם. הם גם הלכו לסיור בסוללת כיפת ברזל, כשחשוב לציין שזה לא היה סיור תיירותי. המטרה הייתה להראות לחניכים איך נראה צבא שעובד במשולב, ואיפה הם נמצאים ומתפקדים בתוך כל התמונה המורכבת הזו.

קורס קצינים בינלאומי (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
"כל אחד בקבוצה שלנו לקח מפה משהו", הקצין האמריקאי | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

קורס קצינים בינלאומי (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
"הם ראו איך צה"ל מתנהג באמת עם אוכלוסייה פלסטינית" | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

ניסיון מבצעי גם מאפגניסטן

אני מחזיר את סא"ל קורן לתרגילים עצמם, ומתעניין איך זה נראה בפועל? הרי אם ניקח שני ישראלים נקבל לפחות שלוש דעות וארבע דרכי פעולה. על כן, מה עושים עם 12 קצינים משבעה צבאות שונים, שלכל אחד מהם יש את השפה שלו והדרך שלו. הוא מסביר שלפני כל תרגיל וירידה לשטח יש את שלב התיאוריה בכיתה. "אנחנו מראים להם מה התיאוריה בצה"ל, אבל כשיורדים לשטח אני לא מצפה מהם ליישם אותה. שיטת הפיקוד של כל אחד לא זהה לזו של הישראלי. מי שניהל את התרגיל בלש"בייה של צאלים היה הקצין ההולנדי, ובהולנד מ"מ נמצא מאחור ולא כמו אצלנו מקדימה. זה לא מה שיפגע לו במשוב כי ככה הוא רגיל לעבוד".

סא"ל קורן מדגיש, "זה כמו שאמרתי בהתחלה, בתרגילים אתה רואה מה שווה לך לאמץ. אגב, זה לא רק אני מהם, זה גם הם בינם לבין עצמם. שבעה צבאות מתחברים יחד ולומדים אחד מהשני". חלק מהם הביאו איתם לא מעט ניסיון מבצעי, למשל מאפגניסטן, והחלפת מידע על בסיס הניסיון הזה הייתה משהו מבורך לכל הצדדים.

ואת כל זה הם עושים בקורס מאוד קשה ומאתגר, כזה שדורש גם יכולת גופנית גבוהה, ונגיד בעדינות שהם לא זכו ליותר מדי שעות שינה. "הם עשו שבעה ניווטים בממוצע שנע בין 8 ל-10 ק"מ לאחד, שזה לא מעט. היו להם לא מעט תכנים והם עשו למשל גם בוחן לורן שלא היה פשוט". בגדול אנחנו מדברים על ניווט של 12 ק"מ שהמשיך למסלול מכשולים, משם לריצת 2,000 וגם לירי למטרה. "הם ציינו את זה כבוחן מאוד ייחודי וקשה שהם לא עשו בעבר". רק שגם זה לא היה הסוף, כי מהבוחן הם טסו ישר לכיתה ושם הם ניתחו פקודת מבצע. "רצף של 36 שעות שאתה לא ישן וכולל פעילות מאוד אינטנסיבית, חלק קוגניטיבית וחלק פיזית", הסביר סא"ל קורן.

עוד אמר, "אחד הדברים שאמרנו לעצמנו בתחילת הדרך, זה שיהיה נחמד להביא אותם לצה"ל ולעשות להם חוויה כמו תגלית, אבל זו לא הכוונה. בסוף רצינו להביא אותם לפה ושיעבדו קשה. חלק מלעבוד קשה זה מבחנים על החומר הנלמד, משהו שהם עשו כל שבועיים לערך. בסוף גם נבחר מצטיין שקיבל סיכה מסגן הרמטכ"ל", הוא אמר ואני מיד שאלתי מי לקח - "הברזילאי. אבל אני יכול להגיד לך שטווח הציונים בין המקום הראשון לחמישי היה הבדל של בין 0.7 ל- 0.9. הם לקחו את הקורס בצורה רצינית והשקיעו בו". המנצח מברזיל ציין שעבורו זו "הייתה הזדמנות להתאמן וללמוד בסביבה אורבנית מאוד ייחודית". גם האיטלקי הוסיף ש"למד הרבה מאוד דברים חדשים".

קורס קצינים בינלאומי (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
"נחמד לעשות להם חוויה כמו תגלית, אבל זו לא הכוונה. בסוף רצינו להביא אותם לפה ושיעבדו קשה" | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

מצפים כבר לקורס הבא

לא היה להם פשוט להרים את הקורס הזה. הרעיון נולד עוד בתקופתו של מפקד בה"ד 1 הקודם, אל"מ אבי גיל. כשהיה בביקור בגרמניה וראה שם מן יום עיון למספר צבאות, חשב לעצמו - למה שלא נעשה קורס בינלאומי בצה"ל? משם זה התגלגל עד לענף הדרכה של בה"ד 1 שבנו קורס שלם בשיתוף עם זרוע היבשה, ענף דוברות, קשרי חוץ ומי לא. רק שלב התכנון של הקורס והבנייה שלו, נמשך כארבעה חודשים. אחרי זה "ארזנו את זה יפה מאוד והעברנו לקשרי חוץ שפעלו בשתי דרכים. הם פנו לנספחים הצבאיים והציעו להם, ופנו לנספחים הישראלים שיציעו".

סא"ל קורן, שכבר חושב על הקורס הבא, הביא לשבוע שהם עשו באליקים קבוצה של נספחים צבאיים, "שלא היו חלק מהקורס, כדי לגרות אותם לקורסים הבאים. אני יכול להגיד לך שיש היענות גבוהה מצבאות נוספים. בסוף הטקס על מגרש המסדרים ניגש הנספח הצבאי של ארה"ב לסגן הרמטכ"ל, אמר לו שהיה נפלא ושהם כבר מחכים לשלוח את הקבוצה הבאה". רק כדי לסבר את האוזן, נגיד שבקורס היו שלושה אמריקאים, כאשר על שלושת המקומות האלה התמודדו לא פחות מ- 200 קצינים. התמונה הזו נכונה גם לשאר המדינות, "כדי לראות שהם יכולים לעמוד בקורס הזה".

קורס קצינים בינלאומי (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
"אנחנו למדנו מהם והם למדו מאתנו" | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

אי אפשר לסיים את הכתבה הזו בלי לשאול את סא"ל קורן, אז מי יותר טוב? האם צה"ל הוא באמת הצבא הכי טוב בעולם? התשובה הגיעה אחרי שנייה של שתיקה, "צה"ל הוא צבא חזק מאוד וצנוע מאוד. אנחנו למדנו מהם והם למדו מאתנו".

עוד ב- פז"ם: