כשטנר גלס, חייל בודד בן 25 מארצות הברית החליט לפני כשנה וחצי להתנדב לשירות צבאי, הוא לא חלם על תסריט שכזה. למרות שמצבו הבריאותי מחמיר הצבא מסרב בכל תוקף לשחרר אותו,על אף חוות הדעת המקצועית שהציג ותומכת בכך.

"עזבתי את חיי הנוחות בארה"ב, באתי לתרום למדינה שאותה אני אוהב מאוד, אבל לא ציפיתי שרשויות הצבא יפקירו אותי ולא יאפשרו לי להשתחרר מהשירות בעקבות מצבי הבריאותי, שהולך ומידרדר", סיפר טנר למקורביו והוסיף: "אני לא מבין למה מטרטרים אותי כמו במסע אלונקות".

טנר עלה ארצה בפברואר 2017. אקדמאי, ציוני וערכי שהתנדב לשירות צבאי למרות שלא היה חייב בגיוס. הוא הוצב לשרת ביחידת חילוץ והצלה של פיקוד העורף. חצי שנה לאחר מכן נפצע בגבו במהלך אימון קרב מגע. הפציעה הלכה והחמירה ומצבו הרפואי הידרדר.

"התלוננתי בפני המפקדים שלי על הפציעה בגב עוד באותו היום, שאני סובל מכאבי תופת, אבל הם גילו אטימות ולא עזרו לי בכלל. לא זכיתי לקבל טיפול בריאותי הולם", קבל טנר בפני חבריו. רופאת היחידה אשר בדקה את טנר, פטרה אותו מנשיאת משא על גבו בפעילויות השונות אבל לטענתו, מפקדיו לא כיבדו את הנחייתה. "למרות הפציעה הקשה בגב והכאבים העזים ברגליים, המפקדים אילצו אותי להשתתף במשך כשבועיים בפעילויות פיזיות. כל הבקשות שלי להיבדק על ידי רופא נדחו", קבל טנר, "המצב שלי הלך והחמיר והכאבים מהם סבלתי הלכו והתגברו".

במכתב חמור וחריף ששיגרה פרקליטתו של טנר, עו"ד ענבר אופק, לקצינים בכירים בצה"ל בהם קצין רפואה ראשי, אלוף פיקוד העורף, ראש אכ"א ועוד, נטען כי הרופאים הצבאיים באופן בלתי מוסבר ובלתי סביר, בחרו להסתפק במתן פטורים זמניים מהשתתפות בפעילות ולא ראו לנכון להעמיק את הבירור הרפואי בעניינו. רק לאחר תחינות בלתי פוסקות מצדו, הוא נשלח לבדיקת סי.טי.

מתוך המכתב ששלחו עורכי הדין של החייל טנר גלס לצה"ל

מתוך המכתב ששלחו עורכי הדין של החייל טנר גלס לצה"ל

"זה קרה חודש וחצי אחרי הפציעה ולאחר שהתלוננתי ללא הפסקה. המפקדים שלי המשיכו להתייחס אליי כמו אל חייל מהמניין למרות הפציעה הקשה שעברתי, התעלמו ממצבי והזניחו אותי", ציין טנר בשיחה עם חבריו.

בלית ברירה נאלץ טנר לפנות לרופאים פרטיים כדי לקבל טיפול רפואי הולם ואבחנה מעמיקה ומקצועית לגבי מצבו הבריאותי. "נאלצתי לשלם ממיטב כספי על הטיפולים הרפואיים שלהם הייתי זקוק ולא קיבלתי בצבא", טען טנר באמצעות פרקליטתו.

באחד מטיפולי הפיזיותרפיה הפרטיים התלונן טנר על כאבים עזים מהם סבל והוא קיבל המלצה לגשת לאורתופד בכיר בבית החולים 'הדסה', שיבדוק את מצבו. מבדיקת האורתופד עולה, כי טנר סובל מפריצת דיסק. האורתופד המומחה שעיין במסמכים הרפואיים של טנר, נדהם לגלות שהרופא הצבאי כתב שאין שום ממצא חריג. מתברר שהרופא הצבאי טען שאין שום מניעה שטנר ימשיך בשירותו הצבאי.

טנר, שחש שהרופא הצבאי מתעלם ממצבו הבריאותי שהלך והחמיר, פנה למפקד הגדוד וביקש את התערבותו. "מפקד הגדוד אמר לי כי הבריאות שלי מעל הכול וכי לא ייאלצו אותי לשרת עקב מצב בריאותי אבל בפועל, זה לא קרה", טען טנר במכתב.

החייל טנר גלס (צילום: פרטי)
נפצע במהלך שירותו. טנר גלס | צילום: פרטי

טנר, המשיך לפנות לגורמי רפואה פרטיים שיטפלו בו כשבמקביל הוא הצליח לאחר מאמצים רבים לפגוש אורתופד מטעם הצבא העובד בבית חולים במרכז הארץ. הוא התחנן בפניו שיבדוק אותו ויבחן את ממצאי בדיקת הסי.טי. "נתתי לרופא את הדיסק עם הצילומים אבל הוא אמר שאינו מצליח להפעיל את הדיסק במחשב ובלי לבדוק אותי ואת הממצאים, המליץ להתאים לי פרופיל רפואי חדש", ציין טנר במכתבו. ועדה רפואית שהתכנסה קבעה לו פרופיל 45' ללא כל נימוק.

"במצב הנוכחי אני לא יכול לשרת בגלל הכאבים שאני סובל מהם בגב ובגפיים התחתונות, כאבים שמקשים משמעותית על תפקודי. המפקדים שלי והרופאים הצבאיים מתעקשים באופן בלתי מוסבר ובלתי מוצדק שאמשיך לשרת בצבא", קבל טנר.

בדיקה מקיפה שנערכה לו על ידי אורתופד מומחה לכירורגיה אורתופדית קבעה, כי אינו כשיר לשרת בצבא. טנר, שאמור להשתחרר בחודשי יוני, בעוד כחמישה חודשים, דורש להורות על קיום ועדה רפואית חדשה בעניינו, שתקבע כי אינו כשיר לשרת בצבא.

"באתי לשרת בצה"ל עם מוטיבציה עזה, לשרת את המדינה ולדאוג לביטחון תושביה, ואני מאוכזב מאוד ממה שעשו לי, שהפקירו אותי לגורלי", אמר טנר בכאב לחבריו.

גורמים המעורים בפרטי המקרה אמרו שלא לייחוס, כי הרופא הצבאי והרופא האזרחי אינם חלוקים ביניהם בנושא האבחון הרפואי, אלא באשר להשלכותיו על שירות החייל. עוד הוסיפו כי בנושא הזה, נתונה לרופא הצבאי הסמכות להחליט.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה:
"כחלק מהמענה הרפואי אותו קיבל החייל, הותאם לו פרופיל רפואי התואם את מצבו והוא הועבר לתפקיד עורפי. מטעמים של צנעת הפרט לא נוכל לפרט מעבר לכך".