חשש בלבנון: "ישראל תנצל את הצהרות איראן - ותמיט הרס"
על רקע ההתפתחויות בחזית הצפונית, דיווח ערבי שופך אור על מה שקורה מאחורי הקלעים, האמירות חסרות התקדים בלבנון נגד איראן, המילה שעליה חזר האפיפיור 27 פעמים בביקור בביירות, ההערכה "לפני שלב חדש ומסוכן" והדד ליין שסימנו: "התקווה – לדחות את המהלך עד סוף השנה"

בלבנון יש מי שמודאגים מהאיום הישראלי לצאת לפעולה צבאית מחודשת ורחבה נגד חיזבאללה. אתר החדשות "ארם-ניוז" באיחוד האמירויות דיווח אתמול (שני) שדבריו של שגריר איראן בלבנון מוקדם יותר השבוע, כי תהיה תגובה על חיסול עלי טבטבאי על ידי ישראל, מעוררים סערה.
"מדובר בהצהרות המלבות את הזירה הפנימית בלבנון ומעניקות לישראל עילות נוספות, בתזמון הפוגע במאמצי ההרגעה וביקור האפיפיור בביירות - שמטרתו לנסות ולשרטט קו שידחה את המלחמה הישראלית הצפויה בלבנון לשם פירוק המיליציות", נכתב בדיווח של העיתון האמירותי.
על פי הפרסום, גורמים פוליטיים וחברתיים בלבנון קראו למדינה לפעול מול “החצייה המחודשת של הקווים” מצד איראן עד כדי קריאות לשר החוץ הלבנוני, יוסף רג’י, לזמן את השגריר האיראני ולנזוף בו, לצד קולות הדורשים אף להחזיר שגרירים ולנתק קשרים עם איראן. "פוליטיקאים בלבנון טוענים כי ישראל תנצל את דברי השגריר האיראני, דווקא בתזמון זה, כדי לטעון שטהרן מהווה איום עליה מתוך לבנון", נכתב עוד ביחס לישראל, כולל אזהרה שמדובר על "מלחמה שתמיט הרס כבד על לבנון".

מומחים אמרו ל"ארם ניוז" כי דבריו של השגריר האיראני בביירות, שולחים מסר לקהילה הבינלאומית שלפיו חיזבאללה נשלט בידי טהרן, וכי המו"מ מוכתב על ידי איראן - "מצב שעלול להוביל להסלמה בלתי מבוקרת בכל החזיתות בלבנון". לדבריהם, גישה זו נותנת לישראל הצדקות נוספות לפתוח במהלך רחב יותר מהמלחמה הצפויה, במיוחד לאחר שלדעתה "סיימה" לטפל בחמאס ובחות'ים.
בדיווח האמירותי ציינו כי האפיפיור נחת בנמל התעופה רפיק אל-חרירי ביום ראשון אחר הצהריים, ובנאומו מארמון הנשיאות הדגיש את חשיבות ה"שלום" הפנימי בקרב הלבנונים - מילה שחזר עליה 27 פעמים - מבלי להתייחס לנסיבות האזוריות, הבינלאומיות או למלחמה האחרונה בין חיזבאללה לישראל.
"ביקור האפיפיור צפוי לעכב את המלחמה הישראלית בלבנון", העריכו באתר החדשות המפרצי. "התקווה היא לדחות את המהלך עד סוף השנה, בהתחשב בדד-ליין שהאמריקנים הציבו לנקיטת צעד משמעותי בתהליך צמצום הנשק עד סוף דצמבר 2025".
פוליטיקאי לבנוני וחבר הפרלמנט לשעבר, מוסטפא עלוש, הסביר בריאיון ל"ארם ניוז" כי חיזבאללה "רואה עצמו כחלק מאיראן, ומתנהל בהתאם לכך - כאילו לבנון היא מחוז איראני, או אפילו אתר צבאי שבשליטת כוח הכפוף למשמרות המהפכה".
החוקר הפוליטי הלבנוני רביע יאסין אמר לעיתון כי הצהרתו של השגריר האיראני, שלפיה תגובת חיזבאללה על חיסול טבטבאי תהיה בלתי נמנעת, יחד עם ההצהרה הקודמת של יועצו של המנהיג העליון עלי רוחאני, כי "הנשק חשוב ללבנונים יותר מלחם וממים", מוכיחות שחיזבאללה עדיין נשלטת על ידי טהרן. "היא זו שקובעת מתי תיפתח מלחמה, כיצד תיראה התגובה ומה יהיה המנגנון, באופן שישפיע על לבנון בתזמון הרגיש הזה ויעניק לישראל עילה נוספת לתקוף".
"איראן משתמשת בלבנון במסגרת עימותה עם ישראל, ומגבירה את המתח והאיום בשעה שהאפיפיור מבקר בביירות - ביקור שבתקווה ימנע הסלמה נוספת". עוד הוסיף: "לבנון, על כל מרכיביה, ניצבת בפני שלב חדש ומסוכן - וזה בדיוק מה שאיראן רוצה", וציין שזו הייתה גישתה של טהרן מאז מהפכת חומייני - לגייס את שלוחותיה כדי להגן עליה ולממש את האינטרסים שלה, על חשבון ארצותיהם.

יאסין סיכם כי לאיראן אין בעיה שלבנון, תושביה ואפילו האזור כולו ייהרסו, כל עוד יש לה קלף מיקוח מול האמריקנים בנושא הנשק. צבא לבנון טוען להשמדה של אלפי פרטי תחמושת שלא התפוצצה, אמל"ח ישראלי ושל חיזבאללה. בשבוע שעבר הם דיווחו שתפסו והשמידו 230 אלף כלי נשק ותחמושת מהאזור שמדרום לנהר הליטאני, מאז שהצבא החל בפריסתו באזור בסוף נובמבר 2024. נתון שבישראל מתייחסים אליו בספקנות גדולה.
מפקד פיקוד הצפון, האלוף רפי מילוא, אמר אתמול במהלך סיור לאורך הגבול עם סוריה ולבנון שצה"ל "לא יאפשר לטרור להשתרש בגבול", והדגיש שהכוחות ימשיכו לפעול "בתקיפות ובאופן יזום כדי להסיר איומים לפני שיתפתחו". עוד אמר שצה"ל ממשיך ב"פעולות המנע" וגם ש"איננו יכולים לחכות שהאויב יתקוף ראשון. עלינו להיות היוזמים וקו ההגנה הראשון מפני כל איום".
