רגע היסטורי קטן נרשם השבוע בצה"ל, אחרי שהפלוגה הראשונה של גדוד ברדלס סיימה את מסע הכומתה הראשון שלה. "היה מסע טוב", סיכם בתמציתיות סרן ישראל רוזנפלד, סגן מפקד הפלוגה. בימים אלו, מתחילים הלוחמים את שלב האימון המתקדם, ולאחריו, הם יהיו הלוחמים הראשונים בגדוד שיתפסו גזרה בערבה. ברדלס, הגדוד המעורב השלישי, אמנם יגיע לגבול של שלום, אבל כזה שיש בו לא מעט אתגרים ביטחוניים – בעיקר בתחום הפח"ע, ותעיד על כך הגדר החדשה שנבנית באזור בימים אלו בדומה לגדר שהוקמה בגבול מצרים.

לוחמי הפלוגה הראשונה התגייסו לפני כארבעה חודשים ועברו את הטירונות שלהם בבסיס האימונים החטיבתי של חטיבת גולני. בלילה שבין שלישי לרביעי השבוע, הם יצאו למסע כומתה מהעיר ערד, מסע שהסתיים אחרי עלייה לא פשוטה למצדה. "תמיד כשאתה עושה מסע כומתה יש לך הרבה זמן למחשבות, אתה נזכר איך קיבלת אנשים שרק לפני חצי שנה לא ידעו לקשור נעליים צבאיות. פתאום אתה הולך איתם 22 ק"מ ועולה את מצדה בסוף. זה נותן לך בסוף את הרגע הקטן הזה של הסיפוק", אומר סרן רוזנפלד, שצמח בחטיבת הנח"ל וזהו המסע החמישי שלו.

מסע כומתה ראשון לגדוד ברדלס (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
גדוד ברדלס, גדוד החי"ר המעורב השלישי בסך הכל בצה"ל | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

סרן רוזנפלד מספר בגאווה על כך שלוחמי הפלוגה המעורבת הראשונה של גדוד ברדלס עמדו במסע בכבוד, כשהם לא שונים מאף כוח לוחם אחר של צה"ל. יותר מ-50 אחוז מהפלוגה הן בנות, בדומה לגדוד קרקל. "מי שבא מבחוץ לפלוגות מעורבות חושב שיש הפרדה, אבל אין. למרות שזו פלוגה מעורבת, אתה לא רואה הבדל, אתה רואה לוחמים, וככה הם גם עשו את המסע", מוסיף הס' מ"פ. הוא מציין שהוא לא ראה הבדל מהמסעות שעשה בחטיבת הנח"ל, "וגם הם קיבלו בסוף את הכומתה הירוקה", הוסיף.

עד למסע הכומתה, החיילים עברו הכשרה בבא"ח גולני, שם הוסמכו לרמת רובאי 07. כעת, יוצאת הפלוגה לאימון ייעודי לגדוד באזור גבול מצרים. "ההתמחות שלנו תהיה בלוחמה מדברית ולאחר מכן נתפוס את הגבול הדרומי", מוסיף רוזנפלד. "הלוחמים והלוחמות מאוד מחכים לזה כי זו בעצם השאיפה של כל לוחם, להגן על המדינה. הם מאוד רוצים ליישם כבר את מה שלמדו", מדגיש.

הגזרה השקטה לכאורה

מי שמחכה להם בזמן ההכשרה וכמובן שגם עוקב אחריהם מקרוב, זה מפקד חטמ"ר הערבה, אל"מ איציק כהן, שהגדוד הוקם כדי לשמור על הגזרה שלו. "גזרת הערבה חולשת על מצדה בצפון עד כמעט אילת בדרום, כשהיא מכילה בתוכה שלוש מועצות אזוריות, יישובים רבים וגם את מפעלי ים המלח", הוא מספר על מה שנחשב בעצם לנכסים של הגזרה. "זה גבול של שלום, ובהתאם לזה תפיסת ההפעלה שלנו שנותנת מענה טוב גם בהווה וגם בהסתכלות קדימה".

מסע כומתה ראשון לגדוד ברדלס (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
גדוד ייחודי בגזרה מתעתעת | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

וזה למעשה מה שמחכה לגדוד ברדלס: גזרה מדברית ארוכה בגבול של שלום, אבל כמו שכולם יודעים - גבול שעוברים דרכו לא מעט נתיבים פליליים עליהם "תופסים טרמפ" גורמי טרור שונים. אם נפרט את מה שהמח"ט הגדיר כ"הסתכלות לעתיד", החשש בצה"ל הוא שגורמי ג'יהאד ובהם דאע"ש, יפעלו מירדן בכדי להוציא לפועל פיגוע טרור, בדומה למה שראינו בעבר בגבול מצרים. מבחינת הצבא, זה רק עניין של זמן.

>> מכורים לפז"ם? הירשמו לפייסבוק שלנו

אל"מ כהן מסביר שלוחמי ברדלס יסייעו לחטמ"ר להתמודד עם האיומים האלה בצורה טובה הרבה יותר. "הם יהיו מכפיל כוח משמעותי ובהתאם לזה, גם ההכשרה שלו. מדובר בגדוד ייחודי שיגן על גזרה מאוד גדולה ויהיה חייב להגיע לרמת כשירות שונה מכל גדוד אחרי שמגן על שאר גזרות הבט"ש בצה"ל", אומר. נקודות חשובות מבחינתו ביכולת של הגדוד הן יכולת הניידות, האיסוף, התצפית ויכולת השרידות וההיטמעות במרחב המדברי. "יש לא מעט קשיים גם בקיץ וגם בחורף", אמר מי שגזרתו מאופיינת בטמפרטורות גבוהות במיוחד בקיץ ומאוד נמוכות בחורף.

מסע כומתה ראשון לגדוד ברדלס (צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים)
"השילוב בין לוחמים ולוחמות בגזרות האלה הוא תוספת רצינית ומכפיל כוח" | צילום: דובר צה"ל, באדיבות גרעיני החיילים

לפי דבריו של כהן, הלוחמים והלוחמות של ברדלס יעשו הרבה מאוד סיורים ויבצעו הרבה יותר משימות של מארבים ואיסוף מודיעין בשטח, בדומה למה שה"קרקלים" עושים בגבול מצרים. מבלי להרחיב יותר מדי מפאת ביטחון מידע, הוא מוסיף: "אנחנו מבינים שההגנה המרכזית והנוכחות המרכזית שלנו היא בהגנה על נכסים חיוניים, ולא לנסות ולהיות בכל מקום לאורך הגזרה".

הפלוגה הראשונה, זו שסיימה השבוע את מסע הכומתה, כבר נקלטה, ולפני חודש החלה ההכשרה של הפלוגה השנייה בגדוד. "אני מניח שתוך כמה חודשים אנחנו נבנה את הגדוד, ובקיץ כבר יהיה גדוד שלם בגזרה", ציין.

כהן הוא קצין בעל ניסיון רב אותו צבר בעיקר בחטיבת גבעתי, בין השאר כמג"ד צבר ומג"ד הגדס"ר. בנוסף, הוא שימש כראש ענף לחימה אורבנית במל"י, כך שמדובר במקצוען בתחום החי"ר. ככזה, שאלתי אותו מה מביא איתו לגזרה גדוד מעורב כמו ברדלס. "עד שהגעתי לבא"ח גבעתי, שם מכשירים את גדוד קרקל, לא באמת ידעתי. רק כשהגעתי לשם, הבנתי את העוצמה החזקה של הדבר הזה. ללוחמות יש יכולת לעמוד באתגרים לא פחות מהלוחמים, וראיתי את זה באימונים קשים ובשבועות מלחמה. אני חייב להגיד שכמח"ט באוגדה 80 שיש לה גם את גדוד קרקל, אני חושב שהם עושים עבודה נהדרת. זה לא סתם שהרמטכ"ל קיבל החלטה על הקמת אריות הירדן וברדלס. אני באמת חושב שהשילוב בין לוחמים ולוחמות בגזרות האלה, הוא תוספת רצינית ומכפיל כוח. היום אני מבין כמה זה מהלך נכון, וגם רואה את התוצאות בשטח".