בימים האחרונים סקרנו כאן כמה מהמדינות שהוזכרו כמי שעשויות להשתתף בסוג של "רשת הגנה אווירית אזורית" מפני איום המטוסים ללא טייס של איראן. אחת המדינות שהוזכרו גם בפרסום של הוול סטריט ג'ורנל על פגישה בין רמטכ"לי צבאות מהאזור לרמטכ"ל צה"ל רב-אלוף אביב כוכבי, היא קטאר. לדיווח הזה קדמו דיווחים נוספים על פגישות בין בכירי מערכת הביטחון של שתי המדינות.

קטאר משתפת בין השאר פעולה עם ארצות הברית שגם מחזיקה בסיסים צבאיים בשטחה. אך עם זאת, היא נמצאת גם בקשרים טובים עם איראן, במקביל לקשרים שלה עם שכנותיה במפרץ הפרסי. קטאר היא "שחקן שמשחק על כל המגרש". מנהלת מגעים עם ישראל אבל גם עם חמאס ותנועת האחים המוסלמים.

לקטאר יש צבא קטן מאוד, רק כמה עשרות אלפי חיילים בכל הזרועות, אך הוא נחשב לצבא מתקדם שלא מעט חלקים ממנו יכולים לתרום באופן משמעותי למערכת הגנה אווירית אזורית מול איראן. גם המיקום שלה הופך אותה לשותפה אסטרטגית בברית.

הצבא הקטארי נמצא בשנים האחרונות שנמצא בתהליך גדול של התעצמות. מדובר בעיקר ברכש של אמצעי לחימה אמריקאים וצרפתים. כיום יש לחיל האוויר הקטארי רק 27 מטוסי קרב מסוג ראפאל (ישנה הזמנה של עוד כמה יחידות) ו-9 מטוסי מיראז-2000. אולם בשלוש השנים הקרובות יגיעו לשם 36 מטוסי F-15QA, הדגם המתקדם ביותר של מטוס הקרב המוכר.

מטוס הקרב (צילום: chasekohleraviation, מתוך instagram)
מטוס 15-F מהדגם המתקדם שמיוצר עבור קטאר | צילום: chasekohleraviation, מתוך instagram

יכולה ליירט כטב"מים איראנים

בנוסף למטוסים שהוזכרו יש לקטארים עוד 24 מטוסי קרב מסוג יורופייטר-טייפון. 24 מסוקי קרב מסוג AH-64E משלימים את תמונת מערך ההגנה האווירית, עם יכולת ליירט מגוון כטב"מים איראנים.

הקטארים גם רכשו מארה"ב 12 משגרי טילים מסוג THAAD ליירוט טילי שיוט. ברשותם גם 11 משגרי טילי פטריוט בעלי יכולת ליירט מטוסים ללא טייס וטילים. במדינה רשת מכ"מים שכבר משולבת ברשת המכ"מים של ארה"ב באזור. הקטארים הזמינו מארה"ב גם שלושה מטוסי גילוי והתראה, שישפרו את היכולת בתחום הזה, עבורם ועבור מדינות הברית.

צבא קטאר משקיע משאבים רבים באימונים עם צבאות מערביים, בעיקר ארה"ב. קצינים רבים קיבלו את ההסמכה וההכשרה שלהם באקדמיות הצבאיות המובילות בארה"ב ובריטניה.

כמו במקרה של סעודיה, החולשה העיקרית של הצבא הקטארי היא מחסור בכוח אדם איכותי, מה שמאלץ אותם להסתמך על שכירי חרב. בשנים האחרונות הם אמנם פעלו לצמצום מספר הזרים בצבא, אך ברמת הפיקוד יש בעיה, כאשר קצין מדרגת סא"ל ומעלה חייב להיות חלק מבית המלוכה.

בתחומי קטאר נמצא אחד מהבסיסים הגדולים של ארה"ב במזרח התיכון, אל-עודיד. בבסיס זה נמצאת מפקד פיקוד המרכז האמריקאית ומוצבים כ-10,000 חיילים, סוללות טילי פטריות, THAAD ומערכות נוספות בהן גם מטוסי קרב, הפצצה ומטוסי בקרה. למרות קשריה עם איראן, נראה כי אין מנוס מכך שקטאר תהיה בת ברית חשובה באותה מערכת הגנה אווירית אזורית, מול האיום מאותה איראן עמה היא נמצאת בקשר.

שיתוף הפעולה האווירי (צילום: MOD_Qatar, Twitter)
תרגיל משותף של ארה"ב וקטאר בשנה שעברה | צילום: MOD_Qatar, Twitter