בצה"ל ממשיכים לחקור את אירוע מותו של לוחם חטיבת כפיר, סמ"ר נתן פיטוסי ז"ל כתוצאה מטעות בזיהוי של חברו, אולם מעבר לפרטים הנבחנים בתחקיר, כמו כמה כדורים נורו ואיזה נוהל מעצר חשוד בוצע, מעדויות של לוחמים ששירתו בגזרה, עולה שהכוחות שם נמצאים בתחושת שחיקה מאז חודש אפריל.

מבצע שובר גלים החל בסוף חודש מרץ, בעקבות שורה של פיגועים קשים בישראל. לצד המעצרים הרבים, צה"ל פרס כמה גדודים לאורך גדר ההפרדה הפרוצה. בפועל, בנקודות שונות הוצבו עמדות שמירה הכוללות שני חיילים. לוחמים שהתגייסו כדי להתכונן למלחמה במחבלים בלבנון או עזה, מצאו עצמם במשימה שוחקת, כשהסוף לא נראה באופק. זה, כפי שעולה מדברים של כמה מהם, יצר מצב בעייתי.

"הגענו לקו אחרי הקפצה לעזה ואימון שקיצרו בשביל הקו הזה", סיפר למקורביו לוחם בגדוד שריון, שתפס את הגזרה לפני סמ"ר פיטוסי ז"ל וחבריו. "היה מחסור בסד"כ, אז הגענו והתחלנו סבבים של 8 שעות שמירה 8 מנוחה, כשאנחנו נמצאים 24/7 בשטח. לא היה גנרטור, לא מקלחות ולא כלום. הקמנו כמה מחסומים, בסיסי מאוד. הצלחנו להתחיל באווירה טובה, אבל מהר מאוד התחילה השחיקה".

הלוחם הסביר: "בגלל השמירות של 8-8 יצא שכל לילה שני היינו שומרים, ואז ביום כבר אי אפשר לישון כי חם. אז לא ישנו וגם התנאים שם היו מגעילים, יוצאים הביתה פעם בשלושה שבועות, לפעמים מתנדבים לסגור 28".  

הוא מספר על שעות שינה מאוד ספורות בכל יום, כך במשך שבועות ארוכים. "המפקדים ידעו וגם להם זה הפריע, גם מגבוה הגיעו אלינו לשאול איך הולך והכל, אבל התחושה הייתה שהמצב קיים ואין מה לעשות". אותו לוחם מספר על השחיקה בגדוד: "הרבה אנשים התחילו להישבר מנטלית, היו תקופות שהייתה הרגשה שלא רק שאנחנו סובלים, לפעמים פשוט לא הצלחנו לעמוד במשימה וחבל".

את אותו לוחם וחבריו החליפו כאמור לוחמים מחטיבת כפיר, ואחד מהם מספר על תנאים דומים: "בלילה טוב אתה ישן איזה ארבע-חמש שעות גג, כי אתה תופר שמירות ואז ביום חם ואי אפשר לישון. בשמירה אתה יושב על כיסא עם עוד חבר בעמדה וכל מה שיש לך לעשות זה להסתכל על הגדר. אז בלילה כשמזג אוויר נעים יותר, מהעייפות והשעמום אתה נרדם גם אם אתה לא רוצה".

חמור מכך, מוסיף הלוחם מכפיר: "תוך כמה ימים כל האווירה הייתה מבאסת. כי אין סד"כ ואחרי שמירה קשה אתה הולך לפלוגה ואין לך עם מי לדבר. כל ההווי נעלם ואנשים התחילו להיות בדיכאון. מהמצב הזה אנשים התחילו לעשות שטויות, לריב אחד עם השני ויש כאלה שהתחילו להתחמק ממשימות, שזה רק הגדיל את העומס. הם נשברו".

"לא אמרנו כלום למפקדים שלנו כי הם איתנו ועוברים את אותם דברים", הודה אותו לוחם, "להם יותר קשה. אני לפחות יורד מהשמירה וזהו, המ"מ שלי והסמל, גם המ"פ עושים עוד כל מיני דברים ואתה רואה שגם עליהם זה משפיע". 

דברים דומים שמענו מאוד מספר חיילים סדירים באותה הגזרה. שעמום, מורל נמוך ומשימות שוחקות שהביאו ללא מעט טעויות. בניגוד לכך, גורם צבאי הדגיש כי רף שעות המנוחה נקבע על פי הנחיה כללית, בכל גזרה ניתן לשנות את השעות על פי החלטת מפקדים ובהתאם לרף הקבוע.

בעל אופן, גם בקרב גדודי לוחמים במילואים שנשלחו למשימות שם נשמעו דברים דומים. בבסיס בא"פ לכיש הקימו מתחם חיצוני עם אוהלי ענק להכניס עוד גדודים מתאמנים, ומשם המילואימניקים המשיכו לאותן משימות שוחקות. מעדויות שהגיעו אלינו מאנשי מילואים שנשלחו לאבטח את קו התפר, רבים התחמקו ולא הגיעו ששמעו על המשימה, אחרים ערקו. עקב כך הוחלט להפחית החל מחודש יולי את השימוש במילואים למשימה, מה שהגביר עוד את העומס על הסדיר.

מעדויות החיילים נראה כי הצבא צריך לבדוק לא רק מה קרה באירוע הספציפי בו נהרג סמ"ר פיטוסי ז"ל, אלא את מצב הכוחות בשטח וההפעלה שלהם. חיילים שחוקים שמתקשים לשמור על ערנות עלולים לבצע עוד טעויות קריטיות שיעלו ביוקר.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "מותו של סמ"ר נתן פיטוסי ז"ל הוא אירוע קשה ומצער. צה"ל מחבק את משפחת פיטוסי, משתתף בצערה וימשיך ללוותה. צה"ל יפיק את הלקחים הנדרשים לאחר תחקור מעמיק של האירוע.

במסגרת מבצע שובר גלים תגבר צה"ל את מרחב התפר במספר גדודים ובאמצעים נוספים. הלוחמים הפרוסים במרחב המדובר מבצעים שמירות במתכונת של שמונה שעות שמירה ושש עשרה שעות מנוחה בין השמירות. לצד עמדת השמירה נמצא מתחם מוצל עם אספקת מזון ושתייה. כל בעיה המועלת מטופלת באופן מיטבי. השחתת הגדר ויצירת פרצות המאפשרות מעבר ללא בקרה לשטח ישראל, מהווה סיכון ביטחוני ועבירה חמורה על החוק. צה"ל ימשיך לפעול כנגד הסיכון הביטחוני הנובע מהשחתת גדר הביטחון וכניסה בניגוד לחוק לשטח מדינת ישראל".