אחרי הפיטורים הדרמטיים וההפגנות: האזהרה של שר הביטחון יואב גלנט. לאחר יממה דרמטית במהלכה החליט ראש הממשלה בנימין נתניהו לפטרו מהתפקיד, מה שהוביל למחאה חסרת תקדים, שר הביטחון, יואב גלנט, הגיע הבוקר (שני) לדיון חסוי ברובו בועדת חוץ וביטחון אחרי שזומן על ידי יו"ר הועדה יולי אדלשטיין.

במהלך הדיון על "המתחים החברתיים במדינת ישראל והחששות הכבדים של מערכת הביטחון", השר גלנט הזהיר מהמשבר בצה"ל וגם דיווח כי הערכת מערכת הביטחון שהמצב במדינת ישראל העלה את הסבירות להסלמות בלבנון ועזה.

דבריו של גלנט בועדה היו נחרצים תוך שהוא העלה "דגלים אדומים" של ממש והזהיר מפני מצב ביטחוני חמור. "בשל המהפכה המשפטית ולפי דוח"ות המודיעין ישנה החלשות במעמדה הבינלאומי של ישראל, לרבות התמיכה של ארה"ב", אמר השר גלנט. הוא הוסיף כי בלבנון, סוריה, עזה ויהודה ושומרון ערים למצב הבינלאומי והפנים ישראלי ורואים זאת כחולשה שיכולה להיות הזדמנות לפגע ולתקוף את ישראל.

כוח בגבול (צילום: JALAA MAREY/AFP/GettyImages)
צה"ל בגבול לבנון. המתיחות מורגשת היטב | צילום: JALAA MAREY/AFP/GettyImages

בדבריו לוועדת חוץ וביטחון, אמר השר גלנט שחיזבאללה וחמאס עושים הערכת מצב. לדבריו הם מעריכים שמצד אחד הפילוג בעם פוגע בצה"ל ומעבר לזה שהם מעריכים כי ישנה כבר עכשיו פגיעה ביכולות הצבאיות של ישראל, מה שיכול להיות הזדמנות עבורם לייצר סבב לחימה שיפגע בישראל.

בחלק החסוי גלנט אכן התייחס לפגיעה שכבר נוצרה במה שהוגדר כ"יכולת מבצעית של צה"ל" על רקע פגיעה שהייתה באימונים בשבועות האחרונים, בעיקר בחיל האוויר, חלק מהיחידות המיוחדות ויחידות מודיעין וסייבר. בתגובה לדבריו אמר יו"ר הוועדה אדלשטיין: "מה ששמענו כאן משר הביטחון חמור מאוד. אסור להחליף בתקופה כזאת את שר הביטחון של מדינת ישראל".

למרות הדיווח שנתניהו יודיע היום על עצירת החקיקה, מספר טייסים במילואים הודיעו על הפסקת ההתנדבות שלהם. גם בזרוע היבשה מדווח על עשרות רבות של קציני מילואים שהיו אמורים להתייצב היום לאימונים והודיעו שאין בכוונתם להגיע.

צוות אוויר בבסיס החיל (צילום: ACK GUEZ/AFP/GettyImages)
רבים הודיעו שאין בכוונתם להגיע. חיל האוויר, אילוסטרציה | צילום: ACK GUEZ/AFP/GettyImages

"ישנה האצה משמעותית של תהליכים שישפיעו על תפקוד צה"ל ומערכת הביטחון", אמר שר הביטחון גלנט בוועדה. הוא הוסיף שתהליכי החקיקה שהובילו לפילוג ושיסוי העם כבר חדרו עמוק לצה"ל ומערכת הביטחון, "ובכך השפיעו ישירות על פעילות המערכת".

משמעות דבריו של השר ברורה, ישנם מערכים שהתפקוד שלהם כבר נפגע ומדובר בנזק שייקח זמן לתקן אותו. זאת בזמן שהערכה היא שלמרות הצהרת ראש הממשלה יהיו עוד אנשי מילואים שיסיימו את השרות שלהם ולצדם גם אנשי קבע. במקביל, מנכ"ל משרד הביטחון אלוף במיל' אייל זמיר קטע את ביקור העבודה שלו בוושינגטון, שם נפגש עם בכירי הפנטגון והוא עושה את דרכו חזרה לישראל.