נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי נאם אתמול (ראשון) מול חברי הכנסת באמצעות הזום ותקף את החלטת הממשלה שלא לספק מערכות הגנה לאוקראינה. "בישראל יודעים שמערכת היירוט שלכם, כיפת ברזל, היא הטובה ביותר. אפשר לשאול מדוע אנחנו לא יכולים לקבל מכם נשק? מדוע ישראל לא הטילה סנקציות רציניות על רוסיה?".

הפרשנות היא שנשיא אוקראינה ביקש מישראל מערכת כיפת ברזל, אולם מדובר בבקשה שאינה ריאלית, בטח לא בטווח הזמן הקרוב.

מערכת כיפת ברזל של חברת רפאל, עם מכ"ם עוצמתי של "אלתא", יודעת ליירט פגזי מרגמה, רקטות וכלי טיס לא מאוישים. בדיוק מה שאוקראינה צריכה בימים אלה ממש. רק שגם אם ישראל הייתה מוכנה לשלוח עוד היום סוללות כיפת ברזל לאוקראינה, זה לא היה עוזר להם באמת, לפחות לא בחודשים הקרובים.

למה אי אפשר לספק מיידית כיפת ברזל לאוקראינה?

מערכת כיפת ברזל דורשת הכשרה של הצוות המפעיל הנמשכת כחודשיים. בנוסף לזה, ישנם בעלי מקצוע טכניים שההכשרה שלהם ארוכה יותר. כלומר לצוות אוקראיני שצריך ללמוד את המערכת, ידרשו חודשים עד שידעו להפעיל אותה ביעילות. מה שמוביל לבעיה נוספת בכל הקשור לעסקה ריאלית, כלומר מי יכשיר אותם ואיפה.

כאשר ישראל מוכרת אמל"ח למדינות זרות, לרוב אנשי החברה וגם משרתים פעילים מכשירים את החיילים של הצבא מאותה מדינה איתה נחתמה העסקה. במקרה של אוקראינה, לא קיים שום תרחיש מעשי הכולל הטסה של חיילים או אזרחים ישראלים כדי לעשות את זה. גם לא במדינות סמוכות ולאור המדיניות, ספק שגם יטיסו אוקראינים לישראל כדי לעבור את ההכשרה.

אלו חלק מהסיבות המונעות מארה"ב לשלוח לאוקראינה מטוסי קרב או סוללות טילי פטריוט מתוצרתה. צבא אוקראינה מבוסס בעיקר על מערכות רוסיות ואינו מכיר את המערכות המערביות. הפתרון האמריקאי הוא אספקת מערכות מתוצרתה למדינות מזרח-אירופאיות, שבתמורה יעבירו את האמל"ח הרוסי שלהן לאוקראינים.

לצד תחום ההכשרה, גם אם ישראל תסכים למכור לאוקראינה כיפת ברזל, הם יאלצו לחכות למעלה משנה, עד שייצרו עבורם את המערכת. על הוצאה של סוללות כיפת ברזל שמוצבות כיום בישראל כדי לשלוח אותן לאוקראינה אין כמובן מה לדבר. המשמעות היא שהבקשה של זלנסקי פשוט אינה מעשית, גם אם בישראל היו מוכנים לקבל אותה.

תיעוד השיגור המאיים (צילום: pressjfo.news, facebook)
טילי נ"ט ג'אוולין באוקראינה. הכשרה פשוטה יותר שכבר הועברה | צילום: pressjfo.news, facebook

נכון שצבא אוקראינה קיבל במהלך הלחימה אמל"ח, למשל טילי כתף "סטינגר" או טילי נ"ט מסוג "ג'אוולין". אולם במקרים אלו מדובר במערכות פשוטות מאוד להפעלה, שעל מרביתן חיילים אוקראינים עברו הכשרה על ידי "יועצים" מצבאות המערב, טרם הפלישה. אין צורך ביותר מכמה ימים בכדי ללמד חייל חי"ר לשגר את הטילים, שעושים באופן עצמאי את רוב העבודה. הם גם לא דורשים תחזוקה מורכבת מדי.

איזה נשק ישראלי יכול היה לבוא בחשבון מבחינת אוקראינה? טילי "ספייק", רובי סער, צלפים, מקלעים, מרגמות, קסדות ואפודים. השאלה אם אלו שווים את הסיכון בעימות מדיני מול רוסיה, שהרי גם ככה מערכות דומות נשלחות בכמויות לאוקראינה ממדינות המערב.