המבצע בחברון: צה"ל רצה את הכוחות למשימות אחרות, בממשלה דורשים להמשיך
למרות הפרסומים על כוחות גדולים וסריקות נרחבות הפעילות שהחלה בעקבות הפיגוע בגזרה לא השיגה תוצאות משמעותיות ובצבא רצו לסיים, רה"מ והשר דרשו להמשיך. אתמול איתרו הכוחות חפירה בקרקע סמוך לבית אחד המחבלים

על פי גורמים בצבא, המבצע רחב ההיקף של צה"ל בחברון, שהחל אחרי הפיגוע שבו נפלו שני לוחמי חטיבת החילוץ, ממשיך להתנהל למרות התנגדות צה"ל ורצון לסיים אותו כבר ב-48 השעות הקרובות. בשיחות בין צה"ל לדרג המדיני נאמר שהמבצע שואב משאבים רבים שנדרשים במקומות שבהם יהיו יעילים יותר, אך בשלב זה ראש הממשלה ושר הביטחון דרשו להמשיך בו.
במבצע משתתפים כוחות גדולים שביצעו עשרות מעצרים עם יותר מ-550 יעדים שנסרקו. המספרים שצה"ל מפרסם גדולים ומציגים תמונה של מבצע משמעותי. אך כאשר מסתכלים על התוצאה המבצעית שפורסמה עד עכשיו, התמונה הרבה פחות מרשימה, כשבין הממצאים שעליהם דווח נמצאו רק אקדח ורובה ציד.

לאחר הפרסומים בנושא היום (שני), פרסם דובר צה"ל תיעוד של מה שהוגדר "חלל תת-קרקעי" שאותר אתמול סמוך לביתו של אחד מהמחבלים מהפיגוע. "מחקירה ראשונית של הכוחות עולה כי מדובר בחפירה ללא פתח יציאה וחקירתה נמשכת על ידי גורמי מקצוע. מדובר בחפירה בעומק של כ-15 מטרים וברוחב של כ-75 סנטימטרים, נדגיש כי היא נמצאת בתוך העיר חברון וללא כל קרבה ליישוב ישראלי", נמסר עוד מצה"ל.
חברון היא לא יעד שנכנסים אליו בפעם הראשונה אחרי פיגוע. מדובר באחת הגזרות הרגישות ביותר ביהודה ושומרון, אזור שבו קיימת נוכחות ביטחונית קבועה, פעילות מודיעינית, מעקבים ושליטה של צה"ל והשב"כ. עיר שנחשבת למעוז של חמאס ובה אלפי כלי נשק לא חוקיים. כמובן שאין 100% הגנה אבל למרות כל הפעילות הביטחונית בגזרה, שני המחבלים הצליחו להשיג נשק להתארגן ולצאת לפעולה קטלנית. הדבר אמור היה לייצר "חתימת מודיעין" שהשב"כ ואמ"ן היום אמורים לאתר.
סימני השאלה על המבצע: הפער בין המאמצים לממצאים
בהודעותיו מנסה צה"ל להציג מבצע משמעותי ואפקטיבי אך בפועל, מבצע של כמה ימים הביא עד כה למעצר של כמה עשרות פלסטינים, שרובם צפויים להשתחרר, ושני כלי נשק בלבד, לצד גילוי של אותה חפירה בקרקע.
500 יעדים נשמעים כמו מבצע מודיעיני רחב אבל מספר היעדים שנסרקו כשלעצמו אינו הישג מבצעי. השאלה היא מה נמצא בתוך אותם יעדים. כמה מהם היו קשורים לטרור?
גם 50 מעצרים הם נתון משמעותי, אבל גם כאן מעצר אינו בהכרח סיכול. כמה חשודים נעצרו על בסיס מידע מודיעיני קונקרטי? וכמה מהם שוחררו לאחר חקירה? הפער בין הנתונים הוא בדיוק המקום שבו צריך לבחון את התוצאה האמיתית של המבצע.
