מסע בין 50 מדינות, השוואות לפלישה לנורמנדי והצהרות על "המצור הגדול בהיסטוריה": המלחמה הכלכלית נגד איראן
שר האוצר האמריקאי חשף את המבצע שבמסגרתו נשלחו צוותים לעשרות מדינות כדי "לחנוק" את טהרן וטען כי בוושינגטון כבר מזהים תוצאות בשטח. המדינה הערבית שביקשה פטור – והתגובה המאיימת של איראן: "אם האמריקאים ימשיכו הם יספגו מכות ויקבלו סטירה"


אחרי שנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הודיע אתמול (שבת) רשמית שלא יקבל את ההצעה האיראנית החדשה, ואמר כי "איראן רוצה הסכם ואני רוצה הסכם, אבל ההצעה אינה מקובלת", הוא הוסיף כי טהרן הכניסה את עצמה למבוי סתום בסגירת מצר הורמוז, וכי ארצות הברית "הטילה עליה את המצור הגדול ביותר בהיסטוריה הצבאית".
בהקשר הזה, שר האוצר של ארה"ב, סקוט בסנט, טען כי שלח שליחים ברחבי העולם כדי ללחוץ על מדינות לבודד את איראן כלכלית. לדבריו, המהלך כבר הוביל להגבלות חדשות על חברות תעופה ובנקים איראניים. "בהנחייתי, צוותים נשלחו ברחבי העולם כדי ליצור קשר עם מדינות ולדרוש פעולה נגד המשטר האיראני", כתב בסנט ב-X. "המאמצים האלה מניבים תוצאות".
בסנט אמר כי טורקיה ועומאן עצרו טיסות נכנסות של חברת התעופה הפרטית מאהאן אייר, המזוהה עם משמרות המהפכה, וכי איחוד האמירויות עצרה את כל הטיסות של חברות תעופה איראניות.

בסנט הצביע גם על הגבלות חדשות במערכת הבנקאית. ביום רביעי חסם הבנק המרכזי של איחוד האמירויות העברות אל ומאיראן דרך סניפי בנק מלי האיראני, בטענה שהבנק הפר את חוקי איסור הלבנת הון, טרור והפצת נשק. בשבוע שעבר שללה טורקיה את רישיונו של בנק מלת האיראני, גוף פיננסי חצי-פרטי שהיה נתון לסנקציות מערביות במשך שנים.
לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל שבסנט שיתף, ג'ונתן ברק, עוזר שר האוצר למימון טרור, נסע במשך שבועיים ברחבי המזרח התיכון ואירופה כדי לקדם את התוכנית שבסנט כינה "D-Day כלכלי" נגד טהרן. לפי העיתון, משרד האוצר האמריקאי קיים שיחות עם יותר מ-50 מדינות.
ביום שני אמר בסנט כי כל חברות התעופה האיראניות "ייסגרו ברחבי העולם". עם זאת, חברות איראניות קטנות יותר עדיין מפעילות קווים בין-לאומיים, בעיקר לסין, שמסרבת להיכנע ללחץ האמריקאי.
המדינה הערבית שרוצה פטור מהסנקציות על איראן

ממשלת עיראק הודיעה בשבת כי היא מנהלת מגעים עם ארה"ב כדי לקבל פטור מהסנקציות על חברות תעופה איראניות, אחרי שהאיסור האמריקאי שיבש טיסות של מטופלים, סטודנטים ועולי רגל, לטענתה. לפי ההודעה, כל שדות התעופה בעיראק החלו לאכוף השבוע את האיסור, ובשדה התעופה שמשרת את העיר הקדושה נג'ף - היעד המרכזי בעיראק לטיסות מאיראן - נרשמו שיבושים גדולים.
"ממשלת עיראק מקיימת שיחות ישירות עם הצד האמריקאי כדי להחריג שדות תעופה עיראקיים מסוימים מהצעדים האלה", נמסר מלשכת התקשורת של ראש הממשלה. לפי הלשכה, פטור כזה יאפשר לחדש את הטיסות "מטעמים הומניטריים, ובהם טיפול רפואי, לימודים, ביקורים דתיים, ולמען האינטרס של אזרחים".
חברות התעופה האיראניות משמשות בעיקר עולי רגל שיעים מעיראק שנוסעים לערים הקדושות באיראן, או איראנים שמגיעים לאתרים קדושים בעיראק. הקווים האלה משרתים גם סטודנטים עיראקים שלומדים באיראן ומטופלים שמבקשים לקבל שם טיפול רפואי. יש לזכור כי בעיראק פועלות מיליציות שיעיות רבות הנאמנות לטהרן.

כמה עיראקים אמרו לסוכנות הידיעות AFP כי אכיפת הסנקציות האמריקניות אילצה אותם לחפש פתרונות ברגע האחרון. חלקם חוששים שיאבדו גישה לטיפולים רפואיים באיראן, ואחרים נתקעו שם ונאלצים להתמודד עם נסיעה יבשתית של יותר מ-12 שעות בדרך הביתה.
"יש בערך 25 טיסות יומיות מאיראן לנג'ף וכ-15 טיסות לבגדאד, וכ-12,000 עד 13,000 בני אדם נוסעים בין איראן לעיראק ולהפך בחברות תעופה איראניות - וזה לא מספר קטן", אמר שגריר איראן בעיראק, מוחמד כאזם א-סאדק, בריאיון לסוכנות הידיעות האיראנית ISNA. "האיסור הזה יצר בעיות אפילו לעיראקים עצמם, ובהם סטודנטים עיראקים שלומדים באיראן".
טהרן ממשיכה לאיים: "אם ארה"ב תתערב - תקבל סטירה"
בתוך כך, צבא איראן חידש את האזהרה לארצות הברית מפני התערבות בניהול מצר הורמוז, על רקע דחיית הנשיא, דונלד טראמפ, את ההצעה האיראנית להפסקת אש. לפי סוכנות הידיעות האיראנית אירנ"א, דובר הכוחות המזוינים של איראן, אבו אל-פזל שכרג'י, אמר בשבת כי אם האמריקנים יתערבו, הם "יתמודדו עם המכות שלנו".
"האמריקאים לעולם לא יוכלו להתערב בניהול מצר הורמוז, ואם יתערבו הם יתמודדו עם המכות שלנו ויקבלו סטירה", אמר שכרג'י בריאיון טלוויזיוני שצוטט באירנ"א. לדבריו, "כל ספינה שתרצה לעבור מחוץ למסלול האיראני לא תיהנה מביטחון".

שכרג'י טען כי טהרן "לא תקפה עד כה את ריבונותה של אף אחת מהמדינות השכנות", ואמר כי תגובות איראן כוונו ל"אינטרסים ולמרכזים אמריקאיים" באותן מדינות. בהמשך איים על ארצות הברית: "הפעם יש לנו הפתעות לאויב, ונגיב לכל תוקפנות אפשרית באמצעות טכנולוגיות צבאיות חדשות".
מצר הורמוז הפך למוקד מרכזי בעימות בין וושינגטון לטהרן, כשחופש השיט במעבר הימי האסטרטגי נקשר ישירות למסלול המלחמה והמשא ומתן. ארצות הברית מתעקשת שאיראן לא תשלוט בנתיבי המים המובילים למצר הורמוז, כולל נתיבים העוברים בשטח עומאן, ולא תגבה דמי מעבר מאוניות המשתמשות בהם. איראן, מנגד, דורשת מאוניות לקבל אישור ולנוע במסלול ימי שהיא מאשרת.