שייטת 13
השירות אינטנסיבי, וסוגיית הנטייה המינית נדחקה לשוליים. לוחם בשייטת 13 (אילוסטרציה)

פעילות מבצעית חשאית היא עניין שבשגרה ליחידה הישראלית שהתברגה לרשימת הכוחות המיוחדים הטובים בעולם. בקומנדו הימי של חיל הים הישראלי, שייטת 13, רב הנסתר על הגלוי. לוחמי שייטת 13 ניצבים בפסגת ההכשרות המבצעיות – מנחיתה מן הים, השתלטות על כלי שיט ועד ללחימה יבשתית והשתלשלות מכלי טיס. פעילות הרפואה בשייטת 13, מטבע הדברים, גם היא אינטנסיבית ומשמעותית לתפקוד היחידה.

סמ"ר (במיל') נתן אילן עשה את כל הדרך מקורס החובשים, אל קורס החובשים הימיים ומשם אל יחידת העילית המיתולוגית. רק מעטים זוכים להגיע לתפקד כחובשים ימיים בשייטת 13 וחווים את הווי היחידה לצד הלוחמים, בעוד הם מופקדים על בריאותם הפיזית ודואגים לאפשור כשירותם המבצעית. "התפקיד היה הכיוון שלי עוד מההתחלה כי הסתכלתי עליו כייעוד שלי", סיפר סמ"ר (במיל') אילן על המחשבות לפני הגיוס. כיום הוא משרת ביחידה במילואים.

בדצמבר 2007 התגייס לצה"ל וידע שיגיע לתחום הרפואה. "התחום הזה מייצג את האור החיובי בצה"ל, וגיליתי הרבה על הצבא במהלך התפקיד", אמר אילן. "במהלך התפקיד לומדים להפריד את ההקשרים השונים ולטפל באדם שמולך – לא משנה מי הוא. ההומניות בתחום הזה נמצאת בחזית, וזה הקסם", נימק אילן את המשיכה לתחום.

"כולם ידעו הכול"

דרכו הצבאית של סמ"ר נתן אילן החלה בבה"ד 10 – בסיס ההדרכה של חיל הרפואה בצריפין. לאחר שהשלים קורס חובשים בן שלושה חודשים וחצי בהצטיינות, שובץ להכשרה בקורס החובשים הימיים בבה"ד חיל הים. הקורס כולו ארך חודשיים. "בקורס החובשים בבה"ד 10 מתעסקים בעיקר בפגיעות טראומה, ואילו בקורס בבה"ד חיל הים מתעסקים בפגיעות צלילה", הסביר סמ"ר (במיל') אילן על התקדמות הכשרתו כחובש לאורך הזמן.

במהלך השירות הצבאי ביחידה המובחרת, עמד בפני סמ"ר (במיל') נתן אילן אתגר אישי נוסף. "תהליך היציאה שלי מהארון התחיל בצבא, לאחר שהחלטתי שזה נכון שזה יקרה במקום הזה – בו אני פותח דף חדש וחלק בחיים", סיפר. הוא יצא מהארון כהומוסקסואל, וחווית השירות שלו בהקשר זה הייתה חיובית. "בקורס בבה"ד 10 שירתי עם אנשים מגדוד נצח יהודה, והם ידעו הכול. זו לא הייתה בעיה או סוגייה מיוחדת, וזה מייצג את המרקם היפה בצה"ל. זה המקום שבו אתה פוגש אנשים בצורה אחרת", הסביר.

"אחרי שנה של שירות ביחידה – החיילים היו אלה שדאגו לי. המפקדים שלי, מצידם, תמיד היו בסדר גמור עם זה", סיפר על האווירה ביחידה. לאורך כל השירות לא נתקל סמ"ר (במיל') אילן בהערות הומופוביות לגבי נטייתו המיניות. "החוכמה ביחידה הייתה לתת לאנשים לעבור את הקתרזיס בעצמם – לא לדחוק בהם לקבל, אלא להיות מי שאתה", הדגיש והוסיף כי "ברגע הזה סוגיית הנטייה המינית נדחקת לשוליים ואתה עומד מולם כחייל שמשרת איתם". במהרה הפך לחלק בלתי נפרד מההווי של היחידה ורקם קשרי חברות עם הלוחמים.

יחידה דוקרת

השירות של אילן היה, כאמור, ייחודי למדי בשל תפקיד החובש הימי - כפי שראה כבר בקורס עצמו. "ביצענו אימונים רטובים בים, וזה הרבה יותר מאתגר לתרגל בסביבה רטובה. זה מקשה על הטיפול בפצוע, וצריך לוודא שכל פעולה נעשית על הצד הטוב ביותר", הסביר אילן. במקביל, הקורס מכיל תכנים מעמיקים בנושאים אנטומיים ומארח מרצים חיצוניים מתחום הרפואה. "התכנים עוסקים בפציעות מסוכנות כמו פגיעות צלילה חמורות, חלקן אקוטיות וקריטיות מאוד", חשף.

החיל הקטן העניק לחוויה נופך משפחתי, ואת הקורס מסיימים בסך הכל בין שמונה ל-14 חובשים קרבים ימיים. "רציתי להגיע לשייטת כי זה נראה לי יותר מאתגר", הדגיש. על פעילות שייטת 13 בשגרה ובחירום לא ניתן לפרט, אך חשיבותה נותרת מכרעת. "היחידה הזאת יותר "דוקרת", אם אפשר לקרוא לזה ככה. הלוחמים מבצעים משימה והולכים, אין פה שגרה".

נתן אילן (צילום: תומר ושחר צלמים)
"החלטתי שזה נכון שזה יקרה במקום הזה – בו אני פותח דף חדש וחלק בחיים". סמ"ר במיל' נתן אילן | צילום: תומר ושחר צלמים

תחום הרפואה הימית איננו מוכר לציבור הרחב, והוא מכיל שיטות טיפול שונות ומכשור מתקדם. לאחר השלמה של קורס החובשים וקורס החובשים הימיים, ביצע סמ"ר (במיל') אילן הכשרה נוספת בבסיס עתלית – בסיס הקבע של היחידה. "כחלק מדרישות הבסיס עברתי שלושה חודשי הכשרה בנהלי הצלה, שכוללים תכנים לגבי עבודה בסביבה ימית והתמקצעות עמוקה יותר בפגיעות צלילה – איך מזהים אותן ואיך מטפלים בהן בכלים שנכונים ליחידה, כולל מבחינת מכשור וציוד רפואי".

שבוע או שבועיים הרחק מן הבית, בשטח אימונים או בים – אינו דבר נדיר, וסמ"ר (במיל') אילן שזר את שירותו הצבאי בזה של הלוחמים. "לפני כל יציאה לפעילות מאמנים את היחידה כך שלא יהיה שום סיכוי, ולו הכי קטן, שהיא תיכשל", הדגיש. לדבריו, סוג הפגיעות שנתקל בהן במהלך השירות היו קשות בחלקן. בזמן משימה מבצעית של היחידה במקום מסוים, מוצבים החובשים הקרביים בשייטת באזור פינוי ראשוני. בשל רמת הסיווג הגבוהה של הפעילויות ומיקומיהן, לא ניתן לחשוף גם את מיקום אזורי הפינוי.

התרומה אף פעם לא מסתיימת

במאי 2011 השתחרר משירות בצה"ל, כשבידו תעודת הצטיינות ממפקד ענף הרפואה בחיל הים ומקצין הרפואה הראשי דאז, תא"ל (במיל') נחמן אש. השחרור הגיע רק אחרי שחתם קבע למשך חצי שנה, במהלכה עבד כדי לשפר ולבסס את המערך הרפואי-לוגיסטי המבצעי ביחידה. "יום אחרי שהשתחררתי גויסתי לשירות מילואים שארך חודש וחצי", סיפר, ותיאר את התרומה שבעצם אף פעם לא מסתיימת.

השירות בשייטת, כאמור, הולך ומתמשך. כיום, מבצע סמ"ר (במיל') נתן אילן בין 30 ל-40 ימי מילואים בשנה. "זה מסתדר לי מכל הבחינות, אני יודע איך לתמרן עם זה", הדגיש. במילואים, כמו רבים אחרים, הוא מרגיש שחזר אל חיק המשפחה. "אלה אותם אנשים ששירתי איתם, וההתנהלות שלנו יחד בשגרה תורמת הרבה ומסייעת לפעילות המבצעית של השייטת", סיכם.