ביבי לוזר
מבחינת המילואימניקים, הפסקת אש חד צדדית, משמעה - הפסד

בסוף השבוע שעבר, התחיל גיוס מילואים המוני שישראל לא ראתה זמן רב. אנשי מילואים מכל הארץ, מכל היחידות הלוחמות ומכל רבדי האוכלוסייה נלקחו הישר מהבתים לבסיסי האימונים ושטחי הכינוס בדרום. הגיוס המהיר והמאסיבי יצר תחושה בקרב המילואימניקים ובקרב העם שמשהו גדול הולך לקרות ושבקרוב מאוד יכנסו קרקעית לרצועת עזה.

במבצע הנוכחי, כשטווח הרקטות של חמאס גדל עד לתל אביב, אנשי מילואים רבים מצאו את עצמם משאירים בבית נשים וילדים שנתונים למשמעת יומיומית של אזעקות, נפילות טילים וריצה למרחבים המוגנים. אחוזי ההתייצבות היו מרשימים והמוטיבציה הייתה גבוהה, אלא שבפועל, אתמול, אחרי שמונה ימים של תקיפות אוויריות וציפיה מתמשכת של חיילי השדה, הודיע ראש הממשלה שהוא נוצר את האש, שהמבצע הסתיים.

אנשי המילואים מצדם, לא מצליחים לעכל את הבשורה.

בשיחות שאנחנו מקיימים עם אנשי המילואים ובהתבטאויות שעלו מאתמול בערב ברשתות החברתיות, עולים זעם ותסכול של אנשי המילואים שכבר יותר משבוע נקרעים בין הרצון להגן על הבית, לבין הרצון להישאר בו ולעזור לאישה כשצריך להכנס לממ"ד עם הילדים.

"אתה מדבר פה עם תושב אשקלון שהשאיר בבית אישה עם ארבעה ילדים", מספר לנו ג' שנקרא בשבוע שעבר לחזק כוחות של חטיבה לוחמת סדירה. "בימים שבהם אני כאן, יכולתי לעזור לאשתי לרוץ עם הילדים לממ"ד. מעבר לזמן שהיינו פה ובזבזנו את הזמן, אנחנו נצטרך לחזור למציאות של הטילים בעוד כמה חודשים", הוא אומר. "מה שאני רוצה זה שקט לבית שלי, אני חושב שפעילות קרקעית זו האופציה היחידה להחזיר את ההרתעה, לא לשבת שבעה על ג'עברי כמו מה שעשינו בפועל".

עמוד ענן: המילואימניקים (צילום: דובר צה"ל)
במשך יותר משבוע מתאמנים ומחכים. בסופו של דבר - הפסקת אש חד צדדית (למצולמים אין קשר לנאמר בכתבה) | צילום: דובר צה"ל

י', המשרת יחד עם ג', מתוסכל גם הוא, למרות שהוא עוד רווק. "נראה לי שזה תקף לגבי רוב האנשים כאן, אנשים לא מתו להיכנס, אבל אנשים מבינים שברמה הלאומית זה נדרש", הוא מסביר. "רוב מי שכאן, למרות שלא שש לזה ולא רצה להיכנס, חשב שזה הצעד הנכון לעשות". ג' מתכוון להפעיל צעדי מחאה כלפי המדיניות וגם מודאג לגבי אחוזי ההתייצבות בפעם הבאה, י' לעומתו, דווקא מביע ספקנות באשר לצעדי מחאה ולגבי אחוזי הגיוס, הוא דווקא לא דואג. "אני מניח שבפעם הבאה גם יהיו אחוזי התייצבות גבוהים, לגבי מחאה – זה יהיה יום-יומיים, אבל בסופו של דבר אנשים חוזרים לחיים שלהם".

אנחנו משוחחים גם עם א', לוחם במילואים בחטיבת הצנחנים שמביע ספקנות באשר לאפקטיביות הפעולה שנעשתה. "כל החברה הגיעו עם מוטיבציה והיו בתחושה שזה נכון לעשות את זה. כרגע יש קצת תחושת פספוס", הוא אומר, "יש תחושה שזה עוד לא נגמר ושנחזור לפה עוד כמה חודשים". עם זאת, א' רואה את החצי הכוס המלאה, "פה החבר'ה באווירה טובה, מגובשים. גם אם לא היה כלום זה תרם לגיבוש וללכידות של כולם".

"היינו קלפים בפוקר"

בביקור שעשינו במהלך היום באחד משטחי הכינוס, היינו עדים לשיח בנושא בין כמה מהחיילים. "אני חושב שגייסו אותנו כדי לעשות שריר. כמו בפוקר, צה"ל שם אותנו, 70 אלף חיילי מילואים על השולחן והחמאס עשה תראו את הקלפים. עשה all in והתקפלנו", אומר אחד החיילים. עם זאת הוא מוסיף ואומר, "חמאס, לא משנה מה, היה מציג את זה כניצחון שלו". עוד הוא אומר, "אולי בהרגשה שלנו היינו מרגישים יותר שעשינו משהו, אבל זה שטחי". חייל אחר מגיב לו ואומר, "זה נראה שידור חוזר של 2009. אז נכנסו. זה עשה שינוי? זה נראה כמו מבצע בחירות. גם לדעתי זה נראה כמו משחק פוקר שהוא (נתניהו) ניסה לבלף והוא לא באמת התכוון לעשות טיפול שורש לבעיה הזאת". עוד הוא אומר, "מבחינתי זה לא היה לגיטימי לעשות אתנו את השריר הזה. זה היה הרי כל כך ברור שלא רוצים להשתמש בנו למרות שהיינו מאוד קרובים לכניסה, ממש קרובים". החייל הראשון עונה לו, "אני מעדיף להישאר שריר מאשר להיכנס".

תקיפה בעזה. ארכיון (צילום: רויטרס)
"ככה או ככה, חמאס היה רואה את עצמו כמנצח" | צילום: רויטרס

בשלב זה מצטרף לשיחה חייל נוסף ומעיר כי כוח ההרתעה לא שוקם, אלא נפגע. עם זאת, גם הוא מביע ספקנות לגבי האפקטיביות של כניסה קרקעית. "אני לא חושב שכניסה שלנו תשפיע אם לא נכבוש את הרצועה מחדש אבל לך תדע לאיזה סרט היינו נכנסים במצב כזה", הוא אומר. בסוף השיחה אומר החייל הראשון שפתח בה, "לדעתי החיסולים מהאוויר עזרו. הנייה יודע עכשיו שהוא מטרה. החגיגות בעזה ממש לא מפריעות לי לא ציפיתי מהם לשום דבר אחר ושיהיה להם בכיף".

"שמח שלא סיכנו חיי חיילים שלא לצורך"

נראה שיש מי שדווקא מביע פאסיביות ביחס למדיניות הממשלה. חייל שאנחנו משוחחים עימו אומר, "בפרספקטיבה המבצעית זו היתה החלטה שגויה. בפרספקטיבה המדינית זה צריך להיבחן לאורך זמן - אם זה ישפר את המצב בצפון, ישפר את מצב היחסים עם תורכיה ועם מצרים, יכול להיות שהמבצע עשה את שלו".

"התחושה האישית שלי היא שאני שמח מאוד שלא סיכנו חיי חיילים סתם שלא לצורך. אם הושגו המטרות מתקיפות מהאוויר וארטילריה", אומר לנו חייל אחר. "הם (ראש הממשלה ושר הביטחון) גייסו אותנו והיו אמורים להחליט אם לשלוח אותנו לתוך הרצועה. אם החליטו שלא צריך להיכנס, אז אני מכבד את זה".

>> "אתם בסופו של דבר שומרים עליי, אז אתם לא משלמים"