בתפקידי הנוכחי אני מדריך בבית הספר לכטב"מ, ואני חושב שזו זכות שנפלה בידי, לחנך ולעצב את דור המפעילים הבא. תפקיד מפעיל הכטב"מ הוא תפקיד עם המון אחריות ויכולת השפעה ישירה על שדה הקרב, ברמה המיידית והאסטרטגית, וגם ברמה האישית יש תחושת סיפוק גדולה מאוד מהעשייה ומהחיבור לעולם המבצעי.

הכיוון אליו חיל האוויר מתקדם בצעדי ענק

השירות בטייסת מדהים. אין לי ספק שאין מקום אחר שהייתי רוצה להיות בו: מהבחינה המבצעית אני מרגיש שאני לוקח חלק מאוד משמעותי בהגנה על אזרחי המדינה ושאני תורם רבות לצה"ל, ומבחינת ההווי אין ספק שהטייסת היא משפחה שנייה בשבילי. יש אווירה מאוד חיובית בטייסת, והיכולות המדהימות שעולם הכטב"מ הגיע אליהן נובעות לא רק מהטכנולוגיה המתקדמת, אלא בעיקר בזכות האנשים שנמצאים בקרונות ההפעלה.

מפעיל כטב"מ (צילום: אליה טל, עיתון "במחנה")
אחד התחומים המתפתחים ביותר בצבא | צילום: אליה טל, עיתון "במחנה"

אנו עובדים עם מגוון רחב מאוד של יחידות, בעיקר בשל היכולת של המטוסים הבלתי מאוישים להיות דינמיים ולבצע כל כך הרבה משימות. דוגמא לפעילות כזו היא ליווי הכוחות הקרקעיים במבצע עופרת יצוקה. המל"טים מהווים יתרון בכך שהם יכולים להגיע לשטח מסוים לפני הכוחות, לתת לנו מידע על נקודת היעד – ויש לכך חשיבות רבה.

תחום הכלים הבלתי מאוישים הוא ללא ספק אחד התחומים המתפתחים ביותר בצבא, ואין ספק שזהו הכיוון אליו חיל האוויר והעולם מתקדמים בצעדי ענק. אני מאמין שבעתיד (הלא כל כך רחוק) הכלים הבלתי מאוישים יהוו נתח גדול מציוד הלחימה בשדה הקרב - אבל בסופו של דבר אין תחליף ללוחם בשטח, לא באוויר ולא בקרקע.

החלטות שיכולות לעלות בחיי אדם

איך הופכים להיות מפעיל כטב"ם? לאחר כשנה לפחות בקורס טיס, עוברים הכשרה של כחצי שנה בבית הספר לכטב"ם. אז מגיעים לטייסות, ועוברים הכשרה נוספת לפני ביצוע פעילות מבצעית. לאחר צבירת ניסיון מבצעי בטייסת עוברים עוד הכשרות, על מנת לבצע משימות יותר מורכבות.

מעבר ללימודי הטסת המטוסים והבנת המערכת יש בהכשרת מפעילי הכטב"ם המון התעסקות בדילמות ערכיות איתן הם צריכים להתמודד. ישנם המון מקרים בהם מפעילי הכטב"ם צריכים לקבל החלטות בטווחי זמן מאוד קצרים, שמחיר הטעות בחלקם יכול לעלות בחיי אדם. בגלל המשקל הגדול שיש להחלטה של מפעיל בקרון על ההתרחשות בשדה הקרב, ישנו דגש גדול להבנת האחריות ובניית האופי של מפעיל בשלב ההכשרה וגם במהלך שירותו בטייסת.

מפעיל כטב"מ (צילום: אליה טל, עיתון "במחנה")
לכל החלטה משקל גדול על ההתרחשות בשדה הקרב | צילום: אליה טל, עיתון "במחנה"

ההכשרה שלי להיות מפעיל כטב"ם השפיעה עלי המון. למדתי המון על דילמות ערכיות: ישנם מקרים בהם אויבנו משתמשים בנשים וילדים כמגן אנושי על מנת לבצע ירי לעבר אזרחי ישראל, ועלינו לשמור על רמת ערכיות גבוהה במיוחד ולעשות כל שביכולתנו כדי למנוע פגיעות בבלתי מעורבים. לפעמים זה כרוך גם במחיר של למנוע תקיפת חמושים.

אני ממליץ לכל מתגייס להבין קודם כל איפה הוא מאמין שהוא יכול לתרום הכי הרבה לצבא ולמדינה. לא כל אחד מתאים לכל תפקיד, אבל כל אחד יכול לתת מעצמו הכי הרבה שהוא יכול במקום אליו הוא מתאים. אין ספק שמי שרואה את עצמו כמתאים לשירות בטייסת המל"טים הראשונה צריך לנסות ולהגיע לאן, בעיקר בגלל היכולת להשפיע על שדה הקרב.

>> להיות טירון זה לא פשוט: חוויות מהיום הראשון בטירונות