חייל עם אמא בשטח (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
גם אם הכוונות שלכם טהורות, לא כל זמן מתאים לביקורים | צילום: David Silverman, GettyImages IL

הילד התגייס לפני כמה ימים, הגיע יום שישי בערב וזה הפעם הראשונה ב-18 שנים האחרונות שבה אתם חוגגים את השבת בלעדיו. השאלות לא מפסיקות לעלות - הוא אוכל מספיק? מתי הוא יוכל להתקשר אלינו? אפשר להתקשר למפקד שלו? שבת בצהרים זה זמן טוב לבקר בבסיס? מותר? מה אפשר להביא לביקורים? מה צריך להביא לביקורים? מה זה השטויות האלה ביקורים?! שלחנו אותו לצבא, לא לכלא! מתי הוא יוצא כבר הביתה?!

אספנו בשבילכם את כל השאלות שיכולות להטריד הורה לחייל בישראל, כדי שהשירות של הבן או הבת, יהיה הרבה יותר קל. גם בשבילכם.

"מותר לזרוק אורז נגד עין הרע?" - יום הגיוס

מתגייסים לשריון בלשכת הגיוס (צילום: עודד קרני)
זו תהיה הפעם האחרונה שבה הוא יאחר ולא יקבל על זה עונש | צילום: עודד קרני

יום הגיוס הוא הרבה פעמים יותר מרגש להורים מאשר לילד שמתגייס. הוא כרוך בהרבה מאוד אי ודאות לגבי פרטים טכניים על הביקור בלשכת הגיוס וגם לגבי מה שקורה במהלך היום הזה, כשהילד בלי הטלפון ואין שום דרך לדעת מה עובר עליו ביום המרגש הזה.

>> למדריך המלא על יום הגיוס

מתי צריך להגיע ללשכת הגיוס? מה קורה אם מאחרים?
מועד ההתייצבות בלשכת הגיוס מופיע בצו הגיוס. לגבי איחורים – האיחור ללשכת הגיוס הוא האיחור האחרון שהילד שלכם לא ייענש עליו בשלוש שנים הקרובות, עם זאת, כדאי לחסוך ממנו מבוכה מיותרת משאר המתגייסים והסברים מיותרים לסגל הלשכה. ואם כבר מאחרים, כדאי לעשות את זה בטאקט.

מה אפשר להביא ללשכת הגיוס?
למען האמת, אין צורך להביא יותר ממה שכתוב בצו הגיוס. כמובן שאפשר לבוא עם חולצות ושלטי עידוד (וכמובן שתחסכו מהילדים שלכם את המבוכה מהחבר'ה), אבל אם לכם מתנות גיוס או דברים שחשוב לכם שהילד ייקח איתו לבסיס, כדאי שתביאו לו אותם יום או יומיים לפני הגיוס כדי שיוכל לארגן את התיק בזמן.

>> למדריך המלא לציוד למתגייס

מה אם הבת שלי חולה ביום הגיוס?
במקרה הזה רצוי להגיע ללשכת הגיוס בכל זאת ולהגיד את זה מיד כשמגיעים ובצורה ברורה. סביר להניח שיתחשבו כמה שניתן. בפעם הבאה שזה יקרה, פשוט לוקחים גימלים.

"הלו? כן. זו אמא של משה!" – שאלות על הטלפון

חייל מדבר בטלפון (צילום: דובר צה"ל)
תבינו - זה לא שיש בעיה, פשוט אין לו זמן לדבר בטלפון | צילום: דובר צה"ל

עוד הרבה לפני שלכל חייל היה טלפון והרבה לפני שלכל חייל היה סמארטפון, בכל בית עברי שמדי צבא תלויים בו על כבלי הייבוש, היה טאבו אחד שאין עליו עוררין – שיחת הטלפון מהילד שנמצא בבסיס. כדי שלא תיסחפו ולא תקימו חמ"ל בבית כדי לא לפספס חס וחלילה את השיחה מהבן שבצבא, אספנו את השאלות שהכי מטרידות הורים לחיילים בישראל.

>> למדריך לטלפונים הצה"לי

מתי בפעם הראשונה יהיה לילד מותר להתקשר הביתה?
בתחילת שרשרת החיול המתגייסים מפקידים את הטלפון הנייד במקום שמיועד לכך ולכן, בשעות הראשונות אחרי הפרידה מהילדים הם לא יהיו זמינים. לרוב, הפעם הראשונה בה הילדים מורשים להשתמש בטלפון היא בהגעה לבסיס בו הם יעברו את הטירונות. חשוב להבין שמהרגע שהמתגייסים מגיעים לבסיס הטירונות, הם מקבלים זמנים קצובים לכל דבר, גם לשיחות טלפון הביתה. לכן, אם השיחה קצרה, הילד נשמע ממהר, או שהשיחה נקטעה באמצע – אין צורך להיכנס להיסטריה. כל מה שקרה זה שפשוט תם הזמן שהוקצב לשיחות הביתה.

האם אפשר להתקשר לילד בכל שעה?
לא.

מה זאת אומרת לא?! אז באיזה שעות מותר?
ברמת העיקרון במהלך הטירונות אין הרבה זמן, בטח שלא בשביל להתחבר לפייסבוק או להתקשר הביתה, מה גם שלא בכל שעה זה מותר. רוב הטירונים מרכזים את השיחות הביתה לשעת ט"ש.

באיזה שעה זה שעת ט"ש?
ראשית, הבהרת מונחים, שעת ט"ש היא למעשה שעת טרום שינה. זו איננה שעה קבועה ביום, היא יכולה להיות למעשה בכל שעה ביממה והיא צריכה להיות באורך של חצי שעה לפחות (כן, גם חצי שעה בצבא, נחשבת לשעה).

בעגה הצבאית מדובר בשעה שמיועדת לסעפ"ש – סידורים עניינים, פה שם (כן, כדאי שתתרגלו לראשי תיבות אם אתם רוצים לשמור על תקשורת תקינה עם הילד) – בשפה אזרחית, מקלחות, ארגון הציוד, השלמת משימות ואם נשאר זמן – טלפונים הביתה.

>> רוצים ללמוד את כל ראשי התיבות בצה"ל? כנסו למילון הצה"לי המלא

לרוב, הטירונים יודעים באיזה שעה תהיה להם שעת ט"ש לפחות יום מראש והם יכולים להכין אתכם לגבי הזמן שבו הם יוכלו להתקשר למחרת, כדי שלא תצפו יום שלם לטלפון המיוחל.

אפשר לקבל את הטלפון של המפקד הישיר של הבן שלי?
זה תלוי במפקד. בשנים האחרונות, מפקדים בצבא התחילו לחלק להורים את מספרי הטלפון האישיים שלהם ואפילו לערוך ביקורי בית.

כן? יופי! אז מתי אפשר להתקשר אליו? בכל שעה?
ממש לא, בסופו של דבר הם עסוקים בלפקד על הילד שלכם ולא יכולים לענות לטלפון בכל שעה.

מה זאת אומרת לא? אז מתי מותר?
רצוי לנסות להתקשר במקביל לשעת הט"ש של הבן. במידה והוא לא עונה, מומלץ לשלוח הודעת SMS וסביר להניח שהוא יחזור בהקדם.

אם הוא לא חוזר אלי? מה אם אני צריך להודיע משהו דחוף?
במקרים דחופים של טרגדיה משפחתית, מחלה או אירוע פתאומי, עדיף לפנות לקצין העיר (טלפונים כאן) ולהעביר את ההודעה דרכו על מנת שהיא תעבור בצורה רגישה ומתחשבת מבלי שהחייל יצטרך להודיע למפקדים ולבקש התחשבות.

הבת שלי לא מפסיקה לבכות, אני חוששת לה, עם מי אני צריכה לדבר כדי שהיא תיפגש עם פסיכולוג?
רצוי לדבר על זה עם המפקד, אם זה לא אפשרי, זו סיבה מספיק טובה לפנות לקצין העיר. בצבא פועל מערך מדעי ההתנהגות שמפעיל בכל היחידות קציני בריאות הנפש (קב"נים) שהם פסיכולוגים קליניים שתפקידם - מתן מענה למצוקות נפשיות של החיילים.

מה אם לילד שלי נגמרה הסוללה בטלפון?
כיום אין שום בעיה לטעון את הטלפון בבסיס ויש בסיסים שבמגורים לכל חייל יש שקע אישי ליד המיטה. במידה והמצב עד כדי כך גרוע, מקבלים בבקו"ם טלכרד (כן, בצה"ל עדיין יש טלכרד ועדיין יש טלפונים ציבוריים).

"לא קר לך בלילה חמודי?" – נא להכיר, תנאי שירות

באח גולני  (צילום: אורי ברקת, מערכת את"צ)
האוהלים כבר לא באופנה. מגורים כבר יותר באים בחשבון | צילום: אורי ברקת, מערכת את"צ

הרבה חוסר ודאות לגבי מה שיקרה מיד לאחר הגיוס כרוך בתנאי השירות של המתגייס הצעיר, הרי בגבעת חלפון, ישנו באוהלים, רחמנא ליצלן, גם הבן שלי???

>> למדריך המלא לתנאי שירות

האם בלילות הראשונים ישנים באוהלים או במבני מגורים?
בשנים האחרונות צה"ל החל להיפרד מהאוהלים והלינה באוהלים מצטמצמת לכדי שבועות שטח בלבד. באופן כללי, בסיסי הטירונות וההכשרה בצה"ל כולו שודרגו מאוד בשנים האחרונות. בבא"ח גולני ובבא"ח צנחנים, הידועים בכינוים, "לונה בא"ח", יש מגורים מדוגמים עם ארונית לכל חייל, מנורת לילה, מיזוג אוויר ושקע לטעינת הטלפון ליד כל מיטה.
המקרה היחיד שבו ישנים באוהלים הוא כשלא מסיימים בזמן את שרשרת החיול ונשארים בבקו"ם למשך הלילה, אז, אין מה לדאוג, בסך הכל מדובר בתל השומר ורק ללילה אחד.

מה הילד שלי יאכל? מה אם הוא לא אוהב עוף?
נתחיל בזה שהאוכל בצבא, הוא לא האוכל של אמא, אבל הוא ללא ספק אכיל. בצבא עושים השתדלות להתחשב בצמחונים ובטבעונים. לצמחונים הפרוצדורה יותר קלה – הם מקבלים "אישור צמחוני" שאותו הם צריכים להציג בחדר אוכל. טבעוניים צריכים לעבור ועדות ומבחנים.

"חכי לי שאחזור, מחר אני בבית" - חופשות בבית

חייל באוטובוס (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
בסוף, כולם יוצאים הביתה | צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

בעבור הרבה הורים שבפעם הראשונה לא ראו את הילדים שלהם ליותר זמן משבוע, החוויה יותר קשה מלילדים עצמם, לכן, ראינו לנכון לענות לכם על כל השאלות בנושא חופשות בצבא.

כל כמה זמן הילד יצא הביתה?
בהיבט הזה, קודם כל חשוב לנו להבהיר שכשהילד אומר שהיציאות שלו על הפנים, הוא לא מתכוון לעצירות. המושג "יציאות" בצבא, מתייחס ליציאות הביתה, חופשות. תדירות היציאות הביתה משתנה במהלך השירות – היא שונה בטירונות, היא שונה באימון המתקדם והיא משתנה בין גזרה לגזרה. כמובן שברב המקרים היציאות הופכות להיות טובות יותר ככל שצוברים יותר ותק בשירות וכמובן שזה תלוי בתפקיד.

מה נחשב ליציאות טובות?
חשוב להבין שיציאות טובות לא תלויות רק בתדירות שלהן, אלא מושפעות מגורמים נוספים, אחד מהם, הוא מיקום הבסיס ביחס לבית – חייל שמתגורר בחיפה ומשרת באילת, יעדיף יציאה של חמשוש פעם בשבועיים לעומת יציאה של שו"ש פעם בשבוע כשהנסיעות גוזלות את רב זמן החופשה.

חמשוש, שו"ש? מה זה השטויות האלה?
במרוצת השנים, כל יציאה קיבלה את שמה על פי היום שבו יוצאים הביתה, לרב החזרה ביום ראשון. להלן סוגי היציאות:

שלשוש – יציאה הביתה ביום שלישי. זה לברי מזל וזה קורה פעמים בודדות במהלך השירות, לרב כשיש חג בצמוד לשישי שבת.
רבעוש – יציאה מהבסיס ביום רביעי. המקרה הסביר יותר.
חמשוש – היציאה הנפוצה ביותר. יציאה מהבסיס ביום חמישי.
שו"ש – ראשי תיבות של שישי ושבת, כלומר יציאה מהבסיס ביום שישי וחזרה ביום ראשון.
מקוצרת – היציאה הכי גרועה. יציאה מהבסיס ביום שישי וחזרה במוצאי שבת.

עוד דרך לבטא את סוג היציאות הבסיס היא במספרים, כאשר המספר הראשון מבטא את מספר הימים בבסיס והמספר השני מבטא את מספר הימים בבית שבאות אחריו, כך לדוגמא מי שיוצא חמשושים באופן קבוע, היציאות שלו יהיו 4/3 – ארבעה ימים בבסיס (א', ב', ג', ד') ושלושה ימים בבית (ה', ו', ש').

זה חוקי להשאיר שבת כעונש?
התשובה היא כן, בכל מצב, אלא אם לחייל יש סיבה אישית שבגינה הוא חייב לצאת הביתה, כמו טרגדיה משפחתית לדוגמא.

הבת שלי משרתת בקריה, איך זה שהיא לא יוצאת הביתה בכל יום בשעה חמש?
"תשע עד חמש", הוא אחד המיתוסים הכי ותיקים שקשורים בבסיס הקריה. זה אחד הבסיסים הכי מגוונים בצבא – הרבה יחידות, הרבה תפקידים, הרבה דרגים ותנאי שירות משתנים. אי אפשר להסיק מהעובדה שמשרתים בבסיס הקריה על שעות השירות.

"אלו הן שעות הביקור" – ביקורים בבסיסים

ביקורים בבסיסים הם משהו שקורה באירועים מיוחדים ובסופי שבוע, מדובר בזמן איכות למשפחה, אם כי הוא קצוב ונתון לחוקי הצבא.

מתי מותר לבוא לבקר בבסיס?
במהלך טירונות וקורס ניתן לבקר רק בזמנים שנקבעו לביקורים. במהלך שאר השירות, זה הרבה יותר גמיש. כמובן שאם מגיעים ללא רשות, כדאי לדאוג לפינוקים לכל החבר'ה ולמפקדים למקרה שנתפסים. זה ימנע סנקציות כלפי הילד שכל כך רציתם לעשות לו טוב על הנשמה.

מה מותר להביא בביקורים לבסיס?
ביקורים בבסיס מגיעים בדרך כלל בשבועות שבהם סוגרים שבת בבסיס, לכן, חשוב לעשות תיאום ציפיות עם הילד ולברר מה חסר לו. זה די באסה לקבל קרטון של בורקסים מרולדין, אבל להיתקע במשך שבוע בלי תחתונים או גרביים. לגבי האוכל – אם אתם מביאים אוכל שיישאר לחבר'ה גם במהלך השבוע, כדאי להביא מאכלים שלא דורשים אחסון בקירור או שעלולים להתקלקל מהר. שתיה – שתיה קלה, לא בירות.

אפשר לדבר עם המפקד של הבן שלי במהלך הביקור? 
כן, ביקורים נועדו בין השאר למפגש בין ההורים למפקדים.

אפשר לראות איפה הילד שלי ישן?
בכל בסיס הנהלים לגבי ביקורים שונים מבסיס לבסיס, זה לרב תלוי בעיסוק באותו הבסיס. אם מדובר בבסיס של חיל המודיעין, מן הסתם הכניסה תהיה אסורה לחלוטין, לעומת זאת, ישנם בסיסים, כמו בסיסי ההכשרה של חטיבות החי"ר שבהם ניתן להיכנס לבסיסים, להתרשם מהם ואפילו לראות את המגורים.

"חייבים להחביא את הנשק בארון? זה מאוד מלכלך!"

חיילת מכוונת נשק (תמונת AVI: אור גץ, חדשות1 ערוץ 2)
נשק? לא לכל חייל | תמונת AVI: אור גץ, חדשות1 ערוץ 2

למה הבן שלי לא קיבל נשק?
נכון, חייל בלי נשק, זה נראה מוזר, אבל רק לוחמים מקבלים נשק. תסתכלו על הצד החיובי – פחות כאב ראש.

למה הבן שלי חייב לצאת הביתה עם נשק?
כשבן שלך יוצא הביתה עם נשק זה אומר שהוא בכוננות ושיכולים לקרוא לו במהלך סוף השבוע חזרה לבסיס ושהוא צריך את הנשק זמין.

הבן שלי כל הזמן מתעסק עם הנשק בבית, שמעתי סיפורים ואני מאוד מודאגת?
בשפה פשוטה קוראים לזה "משחקים בנשק". מדובר בהתעסקות שהיא אסורה על פי החוק ומסוכנת לחייל עצמו ולמי שבסביבתו. במקרה כזה, אם הילד לא מקשיב להורים שלו, כדאי לאיים לפנות למפקדים ואם יש צורך גם לעשות את זה. לא נעים, אבל עדיף על טרגדיה.

הבן שלי לא משרת עם נשק, אבל אני מעדיפה שיהיה לו נשק להגנה עצמית. זה אפשרי?
זה אפשרי במקרים מסוים – צריך להגיש בקשה מיוחדת. לרב זה יאושר כשהחייל מתגורר במקום שבו הוא פגיע יותר, בשטחים לדוגמא.

מתגייס (צילום: אדיר מור, דובר צה"ל)
הוא הולך לצבא, אתם נשארים עם אינספור סימני שאלה | צילום: אדיר מור, דובר צה"ל

יש לכם שאלות נוספות? כתבו לנו במייל הירוק של פז"ם ונענה לכם בהקדם האפשרי.

>> אני מתבייש להתקלח עם כולם, מה לעשות?