החל מהיום, הראיון האישי של מתייצבות הצו הראשון יחושב להן כחלק מציון הקב"א (קבוצת איכות) המשפיע על השיבוץ שלהן בתפקיד לצה"ל. עד היום, היה הדבר נהוג רק אצל מלש"בים בנים.

בצה"ל אומרים כי ההחלטה התקבלה בתום תהליך שארך כשלוש שנים, בו לקחו חלק גופים מרכזיים באכ"א.

תחילה, התבצע מחקר במרכז מדעי ההתנהגות של צה"ל (ממד"ה), במהלכו סקרו פסיכולוגיים תעסוקתיים את פעילות שירות הנשים ביחידות השונות ובחנו את התכונות הנדרשות להסתגלות מיטבית במסגרת הצבאית.

לפני כשנתיים החל פיילוט אשר נכנס באופן הדרגתי לפעילות בלשכות הגיוס, במסגרתו התבצעו ראיונות אישיים עבור מלש"ביות על ידי מאבחנות פסיכוטכניות. לאחר תקופת ניסיון בה נבדק ככלי להערכה, הוחלט כי יהווה חלק מציון הקב"א לנשים, בדומה לשקלול הראיון בציון הקב"א של הגברים.

חיילות וקצינות בצה"ל (צילום: דובר צה"ל)
בצה"ל מאמינים שהשינוי ישפיע על ההתאמה לתפקידים בשירות | צילום: דובר צה"ל

"באמצעות הראיון ביכולתנו לתת פלטפורמה למלש"ביות להביע יכולות אישיות נוספות שיטייבו את מיונן והתאמתן לתפקידים השונים", מסביר תא"ל אמיר ודמני. "מדובר על קידום שוויון הזדמנויות ויצירת מיון אחיד לכלל האוכלוסייה שאינו מותנה מגדר, ללא הבחנות שאינן רלוונטיות".

השינוי הזה כבר משפיע בצורה ישירה על מתגייסות השנה הבאה, מאחר ומי שמגיעה החל מהיום לצו הראשון תתגייס החל משנת 2020. למתגייסות החל מינואר הקרוב יילקח הראיון האישי בחשבון לשיבוץ ומ-2021 יחושב בקב"א.

"בזכות השינוי ציון הקב"א לנשים משקף יכולות קוגנטיביות ויכולות הסתגלות, בדומה לגברים", מסכמת ראש מדור מלש"ב במרכז מדעי ההתנהגות, רס"ן עינב אבני. "השינוי מאפשר שיפור בתהליכי השיבוץ של נשים במגוון תפקידים בצה"ל".

את המהלך והמחקר הובילו מחלקת מדעי ההתנהגות בצה"ל, ענפי המחקר בחטיבת תכנון ומחקר כוח אדם וכן מדור פסיכוטכני שביחידת מיטב.