נושאת מטוסים של הצי האמריקאי, שעל סיפונה עשרות מטוסי קרב מתקדמים, משתתפת בימים אלו באחד מתרגילי המלחמה הגדולים ביותר מאז סיום המלחמה הקרה. משם, תמשיך למשימה במסגרתה היא צפויה להגיע למזרח התיכון. יתכן ותקיים גם אימונים משותפים באזור עם צה"ל.

מדובר בנושאת המטוסים קרל וינסון, שיצאה השבוע מנמל סן דייגו להפלגה ראשונה אחרי תקופה שארכה כשנה וחצי של עבודות שיפוץ ותחזוקה. בתרגיל הענק אליו יצאה, "לארג' סקייל 2021" משתתפים 36 כלי שיט, 25 אלף מלחים ונחתים ועוד עשרות יחידות שונות. התרגיל מתנהל באופן מבצעי ו-וירטואלי על פני שטח אדיר של 17 אזורי זמן שונים, מהים התיכון ועד האוקיינוס השקט.

F-35C (צילום: USAF/CHRISTOPHER OKULA)
מטוס החמקן F-35C. ייעודי לנושאות המטוסים | צילום: USAF/CHRISTOPHER OKULA

התרגיל יימשך עד ה-16 באוגוסט ומשם תמשיך נושאת המטוסים לפריסה המבצעית הראשונה עם 10 מטוסי קרב מסוג F-35C, דגם החמקן המיועד לנושאות מטוסים ועם המטוס-מסוק CMV-22B "אוספריי". עוד על הסיפון 7 מטוסי לוחמה אלקטרונית מתקדמים מסוג "גרוולר".

בסך הכל נושאת המטוסים יוצאת למשימה עם תשע טייסות וטייסת מסוקים. שלוש מהטייסות מפעילה מטוסי F/A-18 "סופר הורנט" משודרגים שמספרם כפול מזה שיצא למשימות קודמות. המטוסים החדשים כמו גם השילוב ביניהם ופיתוח תורת לחימה חדשה, הפכה את כנף הקרב של נושאת המטוסים לעצמאית בכל שלבי המשימה, מבלי שהיא צריכה לקבל סיוע מכלי טיס או כל פלטפורמה אחרת.

מדובר בכוח משימה אדיר ממדים עם אלפי לוחמים. חוץ מנושאת המטוסים הקבוצה כוללת גם שמונה ספינות טילים עליהן טילי שיוט, טילים נגד ספינות וטילי נ"מ. ביציאה למשימה תועדו מערכות חדשות ולא מזוהות כשההערכות הן כי מדובר בעמדות לוחמה אלקטרונית, שהותקנו מכל צדי הספינה.

מטוס-מסוק לכוחות מיוחדים (צילום: בואינג)
מטוס-מסוק V22 אוספריי. משימה מבצעית ראשונה מקרל וינסון | צילום: בואינג

הצי האמריקאי לא נוהג לפרסם את הלו"ז המבצעי של הספינות שלו. אולם על פי דיווחים רשמיים בארה"ב: "התעסוקה המבצעית תביא אותם דרך האוקיינוס השקט לתוך המזרח התיכון".

נושאת המטוסים הקודמת שעשתה את המסלול הזה, הקווין אליזבת' הבריטית, השתתפה באימון חמקנים עם מדינות בהן ישראל. אם הנושאת האמריקאית קרל וינסון תשהה באזור בחודש אוקטובר, יתכן והיא תשתתף בתרגיל האווירי השנתי "בלו פלאג" בישראל.