קבוצת משימה של 10 ספינות מלחמה מהצי הסיני והרוסי, מבצעת סיור משותף במסלול שיוביל אותן היישר אל יפן, אותה כך נראה הם מתכוונים להקיף. בעולם מעריכים כי גם אם לא כל הספינות יבצעו את המסלול, המשימה הזו מראה את היכולת של שני הציים הגדולים, החזקים והאויבים הגדולים של ארה"ב ויפן, לעבוד יחד ולשתף פעולה.

עד היום הצי הרוסי והסיני התאמנו או פעלו באזור בנפרד וכעת הם יצאו למשימה המשותפת לאחר תרגילים משותפים שקיימו ביניהם ומנגד תרגילים דומים שקיימו ארה"ב, בריטניה, יפן וצבאות נוספים.

בטוקיו הביעו דאגה מפני כוח המשימה המשולב של רוסיה וסין. משרד ההגנה היפני אף ציין כי הוא עוקב אחרי ה"ארמדה" המשותפת. "לממשלת יפן יש אינטרס רב במעקב אחרי הארמדה", מסרו גורמים רשמיים ביפן לסוכנויות הידיעות.

כל אחד משני הציים שלח בדיוק חמש ספינות מלחמה. הסינים שלחו משחתות וספינות טילים מסוג 52-/54-5. מדובר בספינות רב משימתיות ללוחמה ימית כולל נגד צוללות ונגד מטוסים. לכל אחת מהן יש כמאה תאי שיגור אנכיים לטילי נ"מ וטילי שיוט, לחלקם מיוחסת יכולת לפגוע במטרות בטווחים של יותר מ-500 ק"מ.

הרוסים שלחו מצדם ארבע ספינות טילים משני סוגים, עליהן יש בין השאר טילי קליבר ובנוסף לאלה גם ספינת אספקה, המלווה את הצי המשולב. חלק מהספינות הרוסיות בארמדה הסיני-רוסית הגיעו לשם אחרי שנצפו לא רחוק מחופי הוואי.

על פי דיווחים שונים לחלק מהספינות גם מערכות מתקדמות לאיסוף מודיעין. נראה כי לצד הפעילות המשותפת והמסר המאיים שמעבירים הצבאות ליריבים, עניין המודיעין הנו מרכיב חשוב במשימה שלהם.

מולם שלחה יפן מספר ספינות שלה, צוללות ובנוסף מטוסים לסיור ואיסוף מודיעין ימי מסוג P-3C "אוראיון". חלק מהסיורים האלה דיווחו כי על הספינות יש גם מסוקים ואלה המריאו מדי פעם לסיור מקדים.

עוד ציינו שם כי הכוח המשותף יצא לסיור אחרי שבצעו גם אימון משותף לשני הציים. דבר זה לבדו לא נראה שנים ונחשב למסר והפגנת יכולת בפני עצמו. הערכה היא שזו לא תהיה הפעילות המשותפת האחרונה של רוסיה וסין ומן הסתם, ההערכות הן כי צפויה התגברות של הפעילות המשותפת גם מצד ארה"ב ובנות בריתה.

ספינות מלחמה של סין (צילום: mil.ru)
ספינות מלחמה של סין | צילום: mil.ru