ציידי הטנקים האוקראינים

הטיל שאולי מזוהה יותר מכל עם המלחמה הזו הוא טיל ג'אוולין נגד טנקים שסופק לה בכמויות אדירות על ידי ארה"ב. מיוחסת לו יכולת חדירת שריון גבוהה והוא הוכיח את עצמו בשלל מלחמות.

באחד מקרבות מלחמת המפרץ השנייה, צוות מארינס הצליח להשמיד שני טנקים, 8 נגמ"שים ו-4 משאיות עם הטיל. באפגניסטן הטילים אלה השמידו עמדות של האויב ושוגרו גם למנהרות, ואילו בסוריה השתמשו בהם כדי להשמיד מרחוק מכוניות תופת.

צבא אוקראינה פרסם לאחרונה תיעוד ממספר ניסויים שביצע עם הטיל, בעיקר כנגד יכולת אותה הציגו האחרונה הרוסים – שריון משופר לטנקים. מדובר בסוג של "כלובים" משוריינים שנבנו סביב הטנק ובחלקו העליון.

מה רוצה פוטין? כל מה שצריך לדעת על המלחמה בין רוסיה ואוקראינה

בסרטון שהופץ על ידי האוקראינים ניתן להתרשם מרמת הדיוק של הטיל האמריקאי, כמו גם העובדה שהוא חודר את אותו שריון בקלות. בניסוי שוגרו טילים לטווח של כ-1.5 ק"מ אולם יש להם יכולת לפגוע במטרות עד לטווח של 2.5 ק"מ כשהטיל עולה לגובה של 150 מטרים. כל מה שהמפעיל צריך לעשות הוא "לנעול" את הטיל על המטרה. לאחר השיגור הוא יכול לעזוב לעמדה אחרת, הטיל טס למטרה באופן עצמאי. "שגר-ושכח".

אגב, ב-2019 עסקת טילי ג'אוולין בין ארה"ב ואוקראינה סיבכה את הנשיא האמריקאי דאז דונלד טראמפ, לאחר שנטען כי חיבר את העסקה עם פתיחת חקירה נגד יריבו הפוליטיים.

50 רימונים לדקה

לקראת תחילת הפלישה הרוסית מטוסי תובלה אמריקאים הנחיתו בשדה התעופה של בוריספיל אוקראינה, מאות מקלעי-רימונים מסוג MK-19 מוד 3.  מדובר במקל"ר תוצרת חברת ג'נרל דיינמיקס המיוצר מאז שנות סוף שנות ה-60 ומאז עבר לא מעט שדרוגים.

ה-MK-19 יורה תחמושת נפיצה בקליבר 40 מ"מ בקצב אש של כ-50 רימונים לדקה, לטווח יעיל של כ-2 ק"מ. אמצעי הנחשב יעיל נגד כוחות חי"ר וכלי רכב קלים או כאלו שהינם בעלי שריון קל.

המקלע נכנס לשירות לראשונה בחיל הים האמריקאי במלחמת וייטנאם, ולאחר מקצה שיפורים שימש גם יחידות מיוחדות של צבא ארה"ב בעיראק. בהמשך הגיע המקל"ר גם ליחידות החי"ר של צה"ל.

האמל''ח (צילום: David K. Dismukes/U.S. Army/GettyImages)
מקלע רימונים MK-19 | צילום: David K. Dismukes/U.S. Army/GettyImages

הטיל שהפיל מטוסים רוסים

טיל נוסף שנחת בכמויות באוקראינה מליטא ועל פי דיווחים גם מפולין הוא טיל מסוג "סטינגר". מדובר בטיל כתף לטווחים של כ-8 ק"מ המופעל על ידי לוחם בודד כדי ליירט כלי טיס בגובה נמוך, בהם מטוסי הקרב המסייעים לכוחות היבשה בחזית, ומסוקים.

בעבור הטייסים הרוסים, טיל הסטינגר הוא גם זיכרון מר מאוד מהעבר. הסטינגר הפך סמל לתבוסה הרוסית באפגניסטן לפני שמוסקבה הוציאה משם את כוחותיה בשנת 1988. זאת לאחר שלוחמי המוג'אהדין הפילו 269 כלי טיס רוסים בטילי סטינגר שסיפק להם ה-CIA האמריקאי.

מצד אחד מדובר בטיל מאוד פשוט להפעלה, אולם למרות זאת, כדי להשיג יעילות של הטיל אל מול חיל האוויר הרוסי, נדרשת הכשרה של הלוחמים בהפעלת הסטינגר.

במקרה של אפגניסטן, ה-CIA דאג להכשיר אלפי אפגנים בהפעלת הטיל במחנות שהוקמו במדינה או במדינות שכנות, ורק אחרי זה הם נשלחו עם הטילים לשדה הקרב. לא פחות חשוב, נדרשת הכשרה באופן הפעלת הטיל שלא בטוח כי לאוקראינים יש כעת.

הנחיתה (צילום: SERGEI SUPINSKY/AFP/GettyImages)
נחיתת משלוח טילי סטינגר לקראת הפלישה לאוקראינה | צילום: SERGEI SUPINSKY/AFP/GettyImages