תקיפת הספינה ליד עומאן: זמן קצר לאחר שהותקפה, יצאו אל הספינה מסוקים ועליהם אנשי "יחידת סילוק חומרי הנפץ" (EOD) של הצי האמריקאי. מדובר במומחי חבלה שפרוסים בנקודות שונות ברחבי העולם ונחשבים למובילים בתחום.

כמה שעות אחרי שהגיעו לשם, הם כבר דיווחו באופן רשמי על הממצאים שלהם. אלו הובילו את הצי האמריקאי לקבוע באופן רשמי, שהפיגוע הימי בוצע על ידי מל"טים "מתאבדים" (שמתפוצצים על המטרה), כאשר החשודה המיידית היא איראן.

על הממצאים של אנשי היחידה בעלת המוניטין ארוך השנים אין כמעט מי שחולק. הצי האמריקאי דיווח שאנשי היחידה נשארו על סיפון הספינה, כדי לוודא שאין עוד ממצאים שיכולים לפגוע באנשי הצוות, חומרי נפץ שלא התפוצצו ועוד.

הספינה מרסר סטריט שהותקפה מול חופי עומאן, 2016 (צילום: AP)
הספינה מרסר סטריט שהותקפה מול חופי עומאן, 2016 | צילום: AP

יחידת EOD קיימת עוד מתקופת מלחמת העולם השנייה ושנות המלחמה העולמית בטרור (נגד אלקעאידה ודאע"ש למשל) הביאו להרחבה משמעותית שלה. כיום משרתים ביחידה כמעט 3,000 קצינים, נגדים וחיילים כשבנוסף ישנם עוד 300 אנשי מילואים, בעלי התמחויות שונות בתחום החבלה, כולל חקירה וניתוח של זירות פיגוע או לחימה.

לוחמי היחידה, מפעילים בשפתם, מתמחים בנטרול כל סוג של חבלה החל מחומרי נפץ רגילים דרך מטענים כימיים, ביולוגיים ועוד. כחלק מההכשרה שלהם הם יודעים להגיע למקום בו הם נדרשים בטיסה, צניחה, צלילה וכשצריך גם חדירה רגלית חשאית. הם יודעים לנטרל מטעני חבלה מעל ומתחת לפני הים, גם בזירות יבשתיות שונות.

לאור היכולות הגבוהות שלהם בתחום, הם עובדים צמוד ליחידות של פיקוד הכוחות המיוחדים. בכל פעולה של יחידת עילית יהיה גם צוות של היחידה, לכן גם ההכשרה שלהם ארוכה ומיוחדת. בנוסף הם גם מסייעים בתחום לסוכנויות השונות של ארה"ב, בהן ה-CIA, FBI או השירות החשאי, שמגן על חייו של נשיא ארה"ב. למעשה, אין מקום שיש בו כוחות ביטחון אמריקאים, בלי צוות לוחמים של היחידה.

היחידה בפעולה (צילום: GettyImages)
הגיעו במסוקים וסיפקו תשובה מהירה. היחידה | צילום: GettyImages

כדי להגיע ליכולות האלה הלוחמים נבחרים בקפידה, כולם חייבים להתנדב ליחידה אחרי שבחרו להתגייס לצי. עליהם לעבור הכשרה הנמשכת כשלושה שבועות. בתקופה הזו הם חייבים לעבור כמה מבחני כושר. אלו כוללים בין השאר שחייה של 500 מטר בזמן מקסימום של 12.3 דקות, כשמי שחרג מ-9 דקות עלול שלא לעבור לשלב ההכשרה העיקרי. באותם זמנים הם נדרשים לעמוד גם בריצה של 2.5 ק"מ.

מי שסיים את שלושת השבועות הראשונים, המכונים "הצינור" ממשיך להכשרה העיקרית שנמשכת 51 שבועות. תחילה הם עוברי סדרת קורסים, רובם במסגרת פיקוד הכוחות המיוחדים, כולל קורס צלילה, צניחה, גלישה ממסוקים, חלק מהכשרת הלוחמים של יחידת הקומנדו הימי "אריות הים" ואחרי כל זה, הם נכנסים להכשרה בתחום החבלה.

בהתחלה הם לומדים את עקרונות החבלה ולאחר מכן עוברים להכשרה מורכבת הרבה יותר, לאחריה הם עוברים לתחום המטענים הכימיים, ביולוגיים וגרעיניים. כחלק מההכשרה הם גם לומדים להתעסק עם חומרי נפץ, נטרול פצצות, טילים ועוד.

אחרי שהם שולטים בתחום החבלה, הם לומדים לעשות את כל זה במסגרת בתי הספר לחבלה של היחידות המיוחדות ובמתארים מאתגרים, למשל מתחת למים. מי ששרד כשנה וחודשיים של הכשרה, זכאי לענוד את סיכת היחידה המוזהבת הכוללת, איך לא, פצצה במרכזה.

היחידה בפעולה (צילום: Chris Hondros / GettyImages)
מומחים בעלי שם עולמי. לוחם ביחידה | צילום: Chris Hondros / GettyImages